Как да дишате по време на тичане?

Няколко трика за по-ефективна тренировка
12
Как да дишате по време на тичане?
Снимка: Istock

Тичането е една от най-добрите и ефективни кардиотренировки. При него обаче е нужно да дишате достатъчно пълноценно, за да успеете да издържите по-дълго време с ускорен сърдечен ритъм. Ако не съумеете да дишате правилно и да поемате достатъчно кислород, ще се уморите бързо, ще се задъхате и няма да можете да доведете тренировката си докрай.

Дишането по време на тичане е от голямо значение не само за издръжливостта. От него зависи колко кислород ще се достави на мускулите и тъканите, така че да работят нормално при тези високи обороти.

Смисълът на тичането е в това да ускори пулса ви, а заедно с него да учести и дишането. Но ако не дишате правилно, няма да успеете да издържите и 15 минути. За да бъде пълноценна и ефективна тренировката ви, тя трябва да бъде по-дълготрайна.

Според International Journal of Kinesiology and Sports Science, дишането през носа е по-ефективно от дишането през устата по време на тичане, пише healthdigest.com. Това е така, защото дишането през носа може да помогне да успокоите пулса си, без да го понижавате.

Той ще остане ускорен и това ще забърза метаболизма ви, но без да затормозява дишането и поемането на достатъчно кислород за подхранване на мускулите и тъканите. Дишането през носа води до подобряване на резултатите при тренировка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: спорттренировкатичане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С четвърти буустър няма нужда да дишате
4
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Един от най-самобитните рефери творци в българския футбол Стефан Апостолов изгони вратар на Слабия за неправилно дишане.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На чен най-лесно ми е да вдишвам четири крачки и след това да издишам 4 крачки. Едно приятелче пилот ме светна, че така ги учили в казармата.
2
0
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
А бе Мишето от всичко разбира, бе! От къде я намерихте толкова талантлива, осъзната, знаеща и можеща?
1
3
 
10
 
! Отговори
Зъбльо преди 1 година
То и баба може да тича, като диша. Хайде тичайте без да дишате да ви видя!