Лекарската заплата в областните болници достигна 2000 лева

Малките лечебни заведения изостават в заплащането
30
Лекарската заплата в областните болници достигна 2000 лева
Снимка: БГНЕС

Към 30 септември лечебните заведения, които са постигнали изискванията за заплатите, са 154, а тези които не са постигнали нивата, заложени в колективния трудов договор, са 222.  

Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев след заседание на Националния съвет на НЗОК. Той информира, че голяма част от областните лечебните заведения са постигнали нивата на заплатите от 1500 лв. за медицинския персонал и 2000 лв. за лекар. Салчев добави, че има само едно голямо университетско лечебно заведение, което не е постигнало заложения ръст на заплатите. Стана известно, че повечето от тези, които не са изпълнили нивата на заплащането, предвидено в колективния трудов договор, са малки лечебни заведения. Според данните, с които касата разполага, разминаването в заплатите в тях, е между 50 до 150 лева.

Проф. Салчев съобщи, че днес е изпратил писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси да не предприемат никакви мерки с предложения за намаляване на цените на клиничните пътеки, тъй като това е основната
компонента, която засяга заплатите.

Той уточни, че изпратеното писмо е във връзка с полученото решение на Върховния административен съд, с което се спират разпоредби от Националния рамков договор за плащанията на болниците и заплатите на персонала. Проф. Салчев уточни, че решението на ВАС не е окончателно. Той посочи, че цените на клиничните пътеки остават с увеличение от 25 на сто от 1 май.

Няма да бъдат санкционирани лечебни заведения, увери проф. Салчев, цитиран от БТА.

Той добави, че лечебните заведения могат съвсем спокойно да планират собствената си дейност.

Към този момент няма лечебно заведение, което да е извършило дейност и тя да не се плати, каза от своя страна председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Той посочи, че бюджетите на всички са завишени и не се налага към този момент да се предприемат стъпки в посока деблокиране на резерва на касата. Надлимитната дейност, която е извършена, е проверена и приета, информира д-р Златанов. Той посочи, че сред основните причини за надлимитната дейност са новите дейности на болниците, както и фактът, че някои, наред с ковид, болните, успешно са запазили своята планова дейност. Надзорният съвет на НОИ взе решение да бъде изплатена надлимитната дейност, увери Златанов. Той уточни, че тя е в размер на 43 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НЗОКзаплатиболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подигравка, за хора, които се грижат за здравето и живота ни.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 13 години напуснах България и това беше най-умното нещо , което съм правил. Тогава вземах най-много 680 лв на месец. Сега като лекар- специалист в западноевропейска държава в държавна болница печеля по 7500 евро на месец основна, без дежурствата. Не стойте в България, учете езици и заминавайте. В България не ви ценят, не ви уважават и не ви плащат.
23
0
 
6
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 1 година
Знаете ли, че по закон управителите на болници са длъжни да ви изплатят само основната заплата. В повечето болници основната заплата е 900 до 950 лв. В някои даже е 760.Върху тази заплата се начислява процент трудов стаж, специалност, нощен труд и т. н. ДМС, т. е. пътеките са по негово усмотрение, да това е закон представи си. Пълен феодализъм. Така аз за пълен месец работа, без да съм излизал в отпуска, като титулярен хирург с 10 г. стаж след специалност, получих 980 лв. чиста "заплата".
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заминавайте в Европа, не стойте в това гето!
21
0
 
4
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 1 година
Хора, имаме лекарски съюз-най мастийската организация на света. Това те са го договорили след солиден рушвет, разбира се! Важното е GP-тата да са добре, да продължават да им падат кюфтетата от небето.
20
0
 
4
 
! Отговори
Арнолд Шварц е негър преди 1 година
2000 лв. за лекар специалист, с все дежурства, спешност и операции. Фелдшер, разбирай GP, неграмотен регулировчик на гара разпределителна, дето единствената му работа е да праща хората на истински лекар-8000 бона.
19
0
 
6
 
! Отговори
Млад лекар преди 1 година
Преди 4 години когато започнах работа първата ми заплата беше около 1000лв чисто,сега е 1600лв чисто. Как да живееш и да специализираш и да се развиваш,като курсове,учебници и прочие са изключително скъпи. Един учебник може да струва спокойно над 200 300лв. Е каква мотивация да има един млад лекар се пита в задачата ??
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново безсрамни нагли лъжи.
17
1
 
11
 
! Отговори
няма преди 1 година
Бреди време бях писал в един форум, че съм лекар и вземам 1400лв заплата и не ми повярваха! Разправяха как лекарите в БГ навсякъде земали по 10к лв заплата! и се чудя де са сега онез дето го писаха това!? да кажат как лекарите вземат и по 20к и по 30к!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами аз съм лекар. И ужасно се засрамих, когато един 30 годишен набор пред асансьора на болницата ми пробута в ръката 50 лв. Смачкани. Ами това е дъното. Даже не разбрах какво става. Даже минерална вода не ти продават без касова бележка.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касиерката може ид а не работи по- малко, но за тази позиция не се изисква специално образование и умения.....за лекар всеки знае колко се учи и каква отговорност и стрес поемат. За съжаление има и шарлатани, но и свестни, дано са живи и здрави..
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На който не му харесва да е лекар - да си намери друга работа. Масово в болниците взимат пари на ръка. Ей как изразително те гледат в ръцете да им дадеш нещо - и то е да получиш човешко отношение. Не мога и да не спомена, че в Майчин дом София - нямаше погледи за пари, отношението беше толкова човешко, че съм възхитена. За всичко имам фактури.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали разбирате, че той не плаща данъци. Взима ти 50 кинта и те са си чисто негови. Да, ама аз плащам данъци и не ми е безинтересно. 2000 лв заплата е само фиктивно. Иначе той взима 200000 и грам не плаща на държавата. Естествено селските доктори не са така, ама я се поинтересувайте от тези в Пирогов, ВМА и МВР болница, примерно Това е професия като всяка друга.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравя и друго-не получих дори касова бележка. Заплати ще получавате, когато почнете да се отчитате. Нито зъболекар ми дава бележка за сумите, които е взел, нито лекар. Ай сиктир, бря
11
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Според мен всички да се махат от БГ. По-добре да нямаме лекари, учители, учени. Нека останат само таксиметровите шофьори и диларите в тая страна - да се избият помежду си и да се свършва. Аз надежда не виждам. За бога, вижте политиците - там са от *** нагоре, преди 100 години тези щяха да са в най-добрият случай ратаи - сега са цветът на нацията - най-ученият от тях не може да се сравни по култура със завършил килийно училище. Трагедия.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете системата отпреди 30 години. Болниците не бива да са търговски дружества. И ми обяснете защо дадох 2 бона за пирони на счупен крак като се здравноосигурявам откак се помня. А също ми обяснете защо дадох пари за престой като че съм на хотел. А да, и за гадската храна дадох.
9
3
 
9
 
! Отговори
ivan преди 1 година
До Анонимен2000лв е бруто. Със стажа, моята съпруга получава 1600 нето. Сметнете си за 22 работни дни какво се пада чисто на ден.
8
1
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
5 бона си мислиш, че са нещо ли?! 5 бона са 2500 евро... Взимат ги студенти в западните компании вече. И аз имам много приятели лекари и работят на 3 места, за да докарат толкова, колкото аз за 2-3 часа на ден в ИТ сектора. Ами, жалка картинка е. Един лекар би следвало да взима минимално 1.5 средни заплати у нас. В София СРЗ е 3000лв. (реално е много повече заради сивия сектор, включен в статистиката), значи минимум лекар би следвало да взима 4500.
7
9
 
9
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Лекарите около мен са едни от най-богатите хора, които познавам.Най-скромните работят по 6 часа в държавна болница и после приемат в частни болници/кабинети.Не падат под 5 бона на месец чисто.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе във Велимотърновска област зная 3 лечебнизаведения които не да изпълнили заложенотп от Салчо