Кои плодове и зеленчуци са подходящи при висок холестерол?

Вкусни и полезни
21 яну 2023 12:00, Михаела Лазарова
7
Кои плодове и зеленчуци са подходящи при висок холестерол?
Снимка: Istock

Високият холестерол е често срещан и ако не си направим необходимите изследвания, може и да не разберем, че поддържаме нездравословни стойности. Това от своя страна увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания. Дневното меню, което съдържа храни с висок холестерол също може да повлияе на риска от инсулт, сочат изследвания.

Има обаче как да променим това, спортувайки редовно и коригирайки дневното си меню. Можем да заменим вредните мазнини с повече полезни, да изключим колбасите и преработените меса, да внимаваме за консумацията на сол и солени храни.

Да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци, защото някои от тях доказано помагат в контрола на холестерола. Примери за такива са патладжан, картофи, сладки картофи, тиква, маслини, грозде, банани. Кои други да добавите към менюто си?

Ябълки

Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, консумацията на две ябълки дневно може да понижи холестерола в кръвта, което помага за предотвратяване на инфаркт или инсулт. Проучването установява, че когато участниците в него ядат две пресни ябълки на ден, те имат по-нисък холестерол в кръвта, отколкото когато пият ябълков сок.

Фибрите в целите ябълки, които човек запазва, когато плодът не е изцеден, са ключовият фактор за понижаването на холестерола, смятат учените. Плодовете са богати и на пектин, който допринася за извеждането на LDL холестерола от тялото.

Пектинът заедно с фибрите е добър хранителен източник за здравословните бактерии в червата, известни като микробиом.

Боб

Без значение дали е зелен или зрял, бобът е особено богат на разтворими фибри и е една от полезните храни в контрола на холестерола. Отнема известно време на тялото да усвои фибрите, което означава, че се чувстваме сити за по-дълго време след хранене.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
6
 
! Отговори
полезно преди 1 година
Яжте свински пържоли произведени само от боб и соя.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, глей си статиите за секса и не пиши за неща, от които нямаш и елементарно понятие. За тия неща си има лекари.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
салати тука батко
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учените казват че ако 1 годнина се храните само с плодове и зеленчуци можете да изчистите тялото си напълно от лошия холестерол
2
4
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ВЕЧЕ ВСИЧКИ ХРАНИ СА ОСОБЕНО ВРЕДНИ ЗА ЧОВЕКА.ТЕ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО НАЧИНА ОТ ПРЕДИ 1970Г. ВСИЧКО Е С Г.М.О. ОДОБРЕНО ОТ ВСИЧКИ КОЛОНИАЛНИ ПРАВИТЕЛСТВА НА Е.С. ЗАТРУПВАТ НИ С "ЛЕКАРСТВА И ВАКСИНИ". ЛЕКАРСТВАТА НЕ ЛЕКУВАТ НИЯО,ТЕ САМО НАМАЛЯВАТ БОЛКАТА И ЗАБЛУЖДАВАТ ХОРАТА ЧЕ ЛЕКУВАТ.ИМА ИСТИНСКИ ЛЕКАРСТВА,НО ТЕ СА ЗА ВЛАСТИМАЩИТЕ.
1
8
 
2
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Кожен морков лекува всички болести + косопад.