7 храни, които са вредни за кръвната захар

Кафе напитки с добавки са едни от тях
18 фев 2023 05:29, Михаела Лазарова
8
7 храни, които са вредни за кръвната захар
Снимка: Istock

Здравословното хранене и контролирането на приема на въглехидрати и захари е от съществено значение за поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Контролът ѝ е особено важен за страдащите от диабет, наднормено тегло, инсулинова резистентност. Кръвната захар може да се повиши рязко и при здрави хора, което също може да окаже влияние върху метаболизма и нивата на възпаление в клетките.

Според клиника Майо, цитирана от thedailymail.com, диабет тип 2 е един от най-често срещаните видове диабет, който възниква, когато тялото изпитва трудности в регулирането на кръвната захар. Това води до повишаването ѝ и се отразява пагубно на клетките и тъканите в тялото.

Не е задължително да сте диабетик, за да усетите ефектите на високата кръвна захар. Нейните стойности могат да скочат рязко след консумация на някои определени храни. Краткосрочните симптоми на висока кръвна захар са умора, изпотяване, сънливост, често уриниране, замъглено зрение, тежест в корема, според healthline.com. Ако често се храните с храни, предизвикващи резки скокове в кръвната захар, това в дългосрочен план може да повиши риска от диабет.

Кои са храните, които са най-лоши и вредни за нивата на кръвната захар?

Мед 

Много хора смятат, че медът е здравословна алтернатива на захарта. Това е колкото вярно, толкова и не. Медът наистина е много полезен и това е неоспорим факт, но той е също толкова богат на захари, колкото и бялата рафинирана трапезна захар. Консумацията на мед оказва негативно влияние при хора с диабет и предиабет, може да окаже влияние и върху теглото.

Коктейли и плодов сок 

Едни от най-вредните напитки за кръвната захар са подсладените, газираните напитки, нектарите, натуралните и прясно изцедените плодови сокове и фрешове. В плодовите сокове, коктейлите и газираните напитки имат много високо съдържание на захар, което оказва огромно влияние на нивата на кръвната захар. Важно е да се избягват почти изцяло, дори напълно, за да е максимално добър контролът на диабета и предиабета, а и на теглото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
13
 
15
 
! Отговори
Хмх преди 1 година
До В. Какви пък проблеми от овесени ядки? Вярно, че са фураж, но са безумно полезни (за съжаление отвратителни без нещо сладко).
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пришълеца - Кой звяр, бре?! И ти ли вярваш във върколаци? Или рано сутринта беше още махмурлия?
3
14
 
21
 
! Отговори
Отдавна е казано: преди 1 година
Всичко вкусно и всичко приятно в крайна сметка се оказва вредно за здравето. Затова навремето много хора са се оттегляли в манастир. Днес пък в повечето случаи се ръководим от максимата "Веднъж се живее!"
2
7
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Вечният звяр:)))това вече е достойно име:)))
1
2
 
8
 
! Отговори
В. преди 1 година
Консумирам много мед с много чай и не ми се е отразило досега. Захар не употребявам. С овесени ядки излекувах стомах преди години. Вярно е, предизвикват други проблеми.