СЗО обяви аспартама за възможно канцерогенен

Това ще разтърси хранителната индустрия
14 юли 2023 22:45, Стела Стоянова
39
СЗО обяви аспартама за възможно канцерогенен
Снимка БГНЕС

Аспартамът е „възможен канцероген“, обявиха два отделни експертни съвета на Световната здравна организация. Подсладителят обаче остава безопасен за консумация във вече установените препоръчителни нива, съобщава скенер. нюз.

Аспартамът е един от най-използваните подсладители в света. Той присъства в продукти като диетичната кола, различни видове безалкохолни напитки, някои пасти за зъби, десерти и сиропи за кашлица без захар. Може да бъде намерен в още около 6000 храни. Според учени на практика всичко с надпис “диетично” или “без захар” със сигурност има изкуствения подсладител.

Обявяването на аспартама за канцерогенен ще разтърси хранителната индустрия и ще засегне някои от нейните най-популярни марки, отбелязват експерти. Огромният стремеж към ограничаване на захарта през последните няколко десетилетия доведе до масовото използване на изкуствени подсладители като аспартам, има го дори и в дъвки.

На пресконференция преди да обявят решението си, представителите на СЗО заявиха, че ако потребителите се колебаят дали да пият кола с подсладител или със захар, по-скоро трябва да преминат на трети вариант и вместо това да пият вода, съобщи БНР.

Още по темата

Международната агенция за изследване на рака, базирана в Лион, Франция, обяви аспартама за „възможен канцероген“, което означава, че има ограничени доказателства, че тази субстанция може да причини рак, пише Ройтерс. Решението на МАИР, което предстои да бъде обявено публично, има за цел само да прецени дали дадено вещество представлява потенциална опасност, или не въз основа на всички публикувани доказателства. То не взема предвид колко от продукта може да се консумира безопасно от даден човек.

Какво количество представлява риск трябва да се произнесе Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие, според която няма убедителни доказателства за вреди, които аспартамът да нанася, и запази препоръката си, която е хората да консумират под 40 милиграма на един килограм тегло на ден. Това означава, че човек, тежащ между 60 и 70 килограма, трябва да изпие например над 10 кена с кола на ден, за да прехвърли този лимит.

Първоначалното объркване относно аспартама

От самото начало има известно объркване относно аспартама.

През 1974 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобрява употребата на аспартам в някои храни и напитки, но решението е спряно за няколко години поради някои противоречиви проучвания, възражения срещу одобрението му и въпроси относно самите първоначални проучвания. Някои учени бяха обезпокоени, когато едно ранно проучване върху животни показа, че аспартамът може да е причинил мозъчни тумори при плъхове.

Едва през 1981 г., след задълбочено разследване, АКХЛ най-накрая разрешава пускането на пазара на аспартам в сухи храни. През същата година Експертният комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки определя параметрите за приемлив дневен прием.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: СЗОаспартамканцероген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Пълно е в едни цветни напитки с аспартам. Никаква култура в населението за консумация.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 19 . В оригиналното Пепси според етикета има захар, но Пепси Зеро е с аспартам.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И по заповед от СЗО вече няма новини за короната, а? Чакаме новата пландемия през 2024-2025.
30
0
 
0
 
! Отговори
световен конспиратор преди 9 месеца
А бе щом и водата я направиха ГМО кво да говорим!?
29
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 9 месеца
След половин век използване на канцерогена решиха да признаят, че той е ''възможен'' канцероген! Как се ''грижат'' за нашето здраве нашите глобални ''бащици'' и ''майчици'', нали!?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сутринта пишеше ч е е безопасен , сега видяха какво дават пo CNN и е канцерогенен.Страхотна "журналистика" имаме.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аспартам е наркотик, който се слага и в бозата
26
0
 
3
 
! Отговори
до овчия преди 9 месеца
овчииии глюкозо-фруктозния сироп се произвежда от царевица, н е от плодове
25
1
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 9 месеца
Хахахаха! Извода е че който няма двор, трябва да се самоубие, защото така или иначе няма да живее дълго! Те затова по селата живеят по 200 години!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пийвам си сокчета от бъз,дренки и каквото ми расте по двора и не ми пука. Някой ще каже,че се правят със захар,но със сигурност е по-полезно от измислените натурални сокове в магазина. С два-три дена работа в годината,за да ги набера и сваря си произвеждам напитки за цялата година. Желание само трябва да има
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аспартам има и в една камара сиропи и витамини от аптеката. Вярвайте в науката.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да напомня, че последните 20 години нАуката го обявяваше за безопасен, а ние бяхме конспиратори.
21
4
 
0
 
! Отговори
овча купел преди 9 месеца
до 22 "оня с глюкозо-фруктозния сироп". Ха ха ха!!! Все по-интеУигентни и по-интеУигентни ставате от облъчванията. Ти сигурно и плодове не ядеш?
20
1
 
12
 
! Отговори
Айнщайн преди 9 месеца
А фруктозо-глюкозния сироп, който се прави от ГМО царевица и отдавна се използва от всички производители на безалкохолни вместо захар, не води ли до рак? А пълните с пара_зити насекоми, които влагат в храните, до какво водят? А самите генномодифицирани храни, които променят днк-то ни? А РНК "ваксините", съдържащи графен и подтискащи имуната ни система? А мобилните апарати, с които днешните деца буквално израстват, прилепени до тела им?Всички тези неща полезни ли са, защото СЗО нищо не каза?
19
0
 
14
 
! Отговори
Ами преди 9 месеца
Добрутро!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да видим след десет години какво ще кажат за брашното от червеи и бръмбари дето започнаха да ви го забъркват във всеки магазински полуфабрикат. Тогава ще падне големия майтап-алергии, малергии... Нови *** директно в органите вкл мозъка и други подобни екстри ще станат обичайни и масови заболявания.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не че в Кока колата има захар и тази гадория глюкозо-фруктозен сироп е супер незвредна
16
1
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 9 месеца
Аз затова ползвам само мед за подсладител, дори кафето си подслаждам с мед.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Моля? Аз знам, че аспартама е канцерогенен от 16-годишна, тоест от 90-те. Защото в големи дози се използва за отрова за мишки. Затова и спрях да пия кола и други такива още тогава. Как е възможно това да не е било известно досега на повечето, та СЗО да го поднася като новина, че и да уточнява, че е възможно, а не напълно сигурно?
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мантрата че като е малко количество не е опасно прокарва раковите заболявания. Някой ще дъвче дъвка, ще хапне от това и онова и накрая дозата става по-голяма. А в същото време потребителите като знаят че нещо е разрешено и може да ядат повече от дадена храна. От едната захар към по-голямата беля.