Проф. Балтов: Травмите от катастрофи са сравними с наранявания от огнестрелни рани

Най-тежките случаи са мълчаливите пациенти, тихите пациенти, казва той
29 юли 2023 16:29, Нели Христова
8
Проф. Балтов: Травмите от катастрофи са сравними с наранявания от огнестрелни рани
Снимка: БГНЕС

Раменната става е най-подвижната в човешкото тяло. Тя има голяма свобода на движение, което предполага и голяма възможност за травми. Това заяви проф. Асен Балтов пред NOVA News.

Травмите от катастрофи са сравними с наранявания от огнестрелни рани, каза той. По думите на бившия директор на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" спазването на правилата за т.нар. "златен час дава шанс на пациентите за по-добро възстановяване.

"Най-тежките случаи са мълчаливите пациенти, тихите пациенти – тези, които са толкова зле, че нямат възможност да се оплакват. Тези, които много викат, крещят, са в може би малко по-добро състояние", каза хирургът.

Д-р Валерий Плачков – началник на отделение Анестезиология и интензивно лечение" към Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" каза: "Много ми се иска тези наглеци, които са причина за сложните травми при катастрофи да дойдат, да поработят, да слязат в моргата при труп на дете".

Неговото мото е никога да не се отказва. Д-р Плачков разказа за случай, при който от столичния басейн "Диана" е извадено тялото на 13-годишно момче, дошло с приятелите си на басейн. То не е могло да плува, стояло е хванато за прага на водното съоръжение. Подхлъзнало се е, паднало на дъното, където дълбочината е 2,5 м и никой не е забелязал това. След едночасова борба детето е върнато към живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този самохвалко герберски защо не отиде в Украйна да реже крайници и да види истински огнестрелни, взривни и шрапнелни рани? Къде е нашата военномедицинска помощ за Украйна? Къде са нашите евроатлантически военномедицински и доброволчески лекари за Украйна?
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГРЕШИТЕ ПРОФЕСОРЕ, ПО-ЖЕСТОКИ СА РАНИТЕ ОТ БУДОВАТА ШАЙКА ГЕРБ-СДС И ТЕХНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ ДПС И ПП-ДБ!!!...
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А тия с менискусите като баце дето куцат със здравия крак са направо за мозъчна операция.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 3. Бе той случая отпреди месец смятай колко са си траяли, но някой дигнал врява и от кумова срама го написаха един път. В други вестници има малко повече, но в крайна сметка разбира се развитие никакво. Човека си е свободен и се радва на живота.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радва как медиите покриха случая с татуирания изверг с макетното ножче. Всяко чудо за три дни, а?
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този върна ли 2 милиона кражба :)))
1
5
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 8 месеца
А орелът си лети:))