Ядките не само засищат, но и лекуват

Вижте ползите им
11
Ядките не само засищат, но и лекуват
Снимка: Pixabay

Добавете млени орехи към сместа за палачинки в събота сутрин или прибавете малко фъстъчено масло в соса за пържене на зеленчуци.

Тези лесни стъпки за добавяне на вкусове чрез ядките подобряват рецептата и повишават хранителните стойности на ястието.

Ядките получават възторжени отзиви от диетолози най-вече заради здравословния си профил на мазнини. Орехите, бадемите, шамфъстъкът и лешниците са богати на понижаващи холестерола мононенаситени и полиненаситени мазнини и съдържат по-малки количества повишаващи холестерола наситени мазнини.

И това не е всичко. Ядките съдържат фибри, растителни протеини, витамин Е, калий, и магнезий. Тъй като те са пълни с тези хранителни вещества и мазнини, които поддържат здравето на сърцето, Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, разрешава на опаковките на ядки да се изписва следната квалифицирана здравна претенция: "Научните доказателства сочат, но не доказват, че консумацията на 1,5 унции дневно от повечето ядки като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания."

Макар че формулировката на правителствения език изглежда малко мъглява, посланието на FDA има за цел да насърчи ежедневната консумация на ядки с цел превенция на сърдечни заболявания.

"Ядките са богати на хранителни вещества и със здравословни мазнини, които са свързани с поддържането на оптимално здраве, най-вече с ползи за здравето на сърцето", казва Шарън Палмър, регистриран диетологг и автор на книгата "План за борба с диабета с помощта на растенията". "Яденето само на шепа ядки на ден понижава нивата на LDL (лошия) холестерол и благоприятства кръвното налягане. Бадемите и лешниците помагат за намаляване на възпаленията, което може да доведе до по-добро здраве на сърцето".

Колко ядки трябва да похапнете, за да извлечете ползи за сърцето си? Една и половина унции се равняват на около една шепа ядки. Тъй като размерите на дланите варират, по-конкретното еквивалентно измерване е 1⁄3 водна чаша. Колко точно се брои за една порция зависи от ядката. Например, ще хапнете повече дребни шамфъстъци, отколкото едри половинки орехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ядкибадемилешници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Ъм преди 6 месеца
"Тъй като размерите на дланите варират, по-конкретното еквивалентно измерване е 1⁄3 водна чаша." Искрено ме разсмяхте с малоумието си. Добре че водните чаши са "добре" дефинирани от Института за мерките и теглилките. :D
6
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 6 месеца
е аз като хапвам палачинки в неделя сутрин кво ?
5
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Винаги по шепа сурови ядки 1-2 пъти на ден! Орехи от градината, бадем, кашу, пекан, лешник отново от градината. Хитрите програмисти се храним добре! И изглеждаме отлично. Затова и имаме жени от корици.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"орехи към сместа за палачинки" - това става с американските дебели палачинки. Към нашите "френски-тип" палачинки неможе да се добавят защото ще се накъсат.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1,5 унции ? Да не сме в Америка ? Не можахте ли да напишете 50 гр ?
2
3
 
3
 
! Отговори
Суров фъстък преди 6 месеца
е доста полезен. Не ви пързалям. Прочетете по темата, богат е на цинк, но не бива да се прекалява.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фъстъците са бобови, не са ядки...