Страдате ли от дефицит на магнезий? Вижте признаците

Гадене и повръщане са сред тях
10 ное 2023 18:30, Михаела Лазарова
11
Страдате ли от дефицит на магнезий? Вижте признаците
Снимка: Istock

Магнезият е минерал, който се среща естествено в тялото, както и в много храни. Според данни, той е кофактор в повече от 300 ензимни процеса, които регулират различни биохимични реакции в тялото, включително: протеиновия синтез, мускулната и нервна функция, контрола на кръвното налягане. Магнезият е необходим за производството на енергия и регулирането на гликолизата. Той допринася и за структурното развитие на костите и е необходим за синтеза на ДНК, РНК и антиоксиданта глутатион.

Магнезият също играе роля в активния транспорт на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани, процес, който е важен за проводимостта на нервните импулси, мускулната контракция и нормалния сърдечен ритъм.

Как да познаете дефицита му?

Проблеми с костите

Много фактори влияят върху риска от развитие на остеопороза, като в това число влизат – естествените процеси на стареене, както и липсата на упражнения и небалансираният хранителен прием на витамини D и K. Дефицитът на магнезий може да бъде един от рисковите фактори за появата и развитието на остеопороза и на костни фрактури.

Високо кръвно налягане

Някои проучвания при животни показват, че дефицитът на магнезий може да повиши кръвното налягане и да насърчи повишаването му, което от своя страна може да е силен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това в някои изследвания се споменава, че магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане, особено при възрастни с високо кръвно.

Неравномерен сърдечен ритъм

В най-тежките случаи аритмията може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност. Дефицитът на магнезий може да причини или влоши аритмията (позната още като неравномерен сърдечен ритъм). Сърдечната аритмия е потенциално сериозен ефект от магнезиевия дефицит. Тя може да варира от липса на симптоми до причиняване на много сериозни последствия. При някои хора може да причини нерегулярно сърцебиене, което се изразява в пауза между ударите на сърцето.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Друг признак: преди 5 месеца
Вдигате кръвно от четене на платените безразборни съчинения на ми$$ирочетата от днеса... :)
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изглежда, че през соц-а сме яли истински плодове и зеленчуци, истинска храна, защото къде ти тогава черен шоколад, банани и авокадо.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз наистина не си спомням през соц-а, някой да е говорил за това, колко важен е магнезия. А както пише в коментар 1, ни банани, ни черни шоколади, ни авокадо на хоризонта не се виждаше. Обърнете внимание, че се набляга на описанието на "плътния и наситен вкус" на черния шоколад. Прияде ви се, нали? Изглежда това е била целта и на статийката. Да ви се прияде.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не купувайте каквото и да било от аптека без да ви го е предписал компетентен лекар със съвременни познания по медицина. Разни хомепатични водички само ако имате излишни пари.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мише, а как дефицитът на магнезий влияе на секса?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да сте здрави и имате здрави кости, производство на кръв, добро зрение, здраво сърце, добра памет направете следното: В блендер поставяте една кофичка истинско българско кисело мляко, една кофичка чиста бистра водичка и една връзка МАГДАНОЗ... Магнезия в Магданоза заедно със Слънчевите молекули прави такива Магии в тялото, че помага на Калция да се усвоява и да гради здрави кости, здрава кръв, остро зрение на очите, здраво сърце. Ако вземете хапчета Калций и Магнезий ...нищо не става....
3
1
 
17
 
! Отговори
121212 преди 5 месеца
Страдаме и от липса на МАНГИЗИЙ
2
2
 
5
 
! Отговори
за жените е преди 5 месеца
Доказано е че ако ги шарят на голо и/или гълтат нямат този проблем, затова в източните култури мъжете не ръсят семе за било и не било.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При бай Тошо немаше банани нито шоколади - откъдя са яли магнезий :)))