Храни, които помагат при запек

Хапвайте семена от чиа
21
Храни, които помагат при запек
Снимка: Istock

Запекът е едно от най-мъчителните състояния, свързани с храносмилателния тракт. Когато изхождането не е нормално и не се случва редовно, коремът е подут, имате газове, усещане за силна тежест, лошо храносмилане. Освен всичко това запекът създава условия за задържане на токсини в тялото, които трябва да бъдат изведени по най-бързия начин, защото влияят силно негативно на здравето и красотата.

Преди да посегнете към медикаментите за облекчаване на запека, вижте как храната може да ви помогне за нормализиране на храносмилането и изхождането. Някои храни имат особени ползи в регулирането на червата и имат свойството да облекчават запека.

Кои са най-полезните храни против запек?

Листни зеленчуци

Всички листни зеленчуци са много богати на фибри и вода. Тази комбинация играе съществена роля в регулирането на червата, ускоряването на движенията им в изтласкването на хранителните остатъци и отпадъци. Водата в тези зеленчуци хидратира тъканите на храносмилателния тракт, което е много важно за облекчаване на запека.

Фибрите в листните зеленчуци подхранват бактериите в червата и подобряват техните функции. Когато чревната флора е в добро състояние, храносмилането и изхождането се подобряват.

Вода с лимон

Лимонът има алкализиращо действие, което е много важно за подобряване на чревната флора и облекчаване на запека. Лимоновият сок разреден с вода има детоксикиращ ефект, потиска киселините в стомаха, намалява стомашно-чревните неразположения, включително болки и спазми. За да подобрите изхождането и да направите дебелото си черво редовно, пийте по една чаша вода с лимонов сок всяка сутрин на гладно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Професионалиста преди 3 месеца
Ако пиете сутрин на гладно лимон ,дори разреден с вода ,немислимо какво се случва със стомаха .Ще си създадете голям проблем.Особено ако имате по претенциозен стомах.Да не говорим че вместо да ви излекува от киселини както пише ,ще има точно обратен ефект .Това за лимона е пълна глупост.Яжте мед смесен с орехи и лимон ,(не лимонов сок) и е добре до 20 мин след приема да се нахраните .Това е здравословно за вашия организъм.
11
0
 
1
 
! Отговори
Няма полезна преди 3 месеца
Храна вече!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
ПОВЕЧЕ СУПИ И МАНДЖИЧКИ
9
0
 
0
 
! Отговори
Спирай преди 3 месеца
Има хора които не са като теб
8
0
 
0
 
! Отговори
А и преди 3 месеца
Не ми черна точка махай се камило
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аз ръам само люти чушки отзад и ми минава кат на магари
6
1
 
4
 
! Отговори
Кофе Бабоне преди 3 месеца
По често в горната дупка...И проблема изчезва.
5
2
 
1
 
! Отговори
До Трифон преди 3 месеца
Бойко ше се разсърди ако сваря някой от неговите! Други предложения!?
4
0
 
11
 
! Отговори
Трифон. преди 3 месеца
Запека е серозен проблем причинен от кофти хранене, не се гъбаркайте с журналистите. Варена тиква помага, внимавайте с хаповете за разхлабване, защото прецакват стомаха.
3
2
 
4
 
! Отговори
Навитак преди 3 месеца
До Анонимен 2- Лечението е универсално, по същият начин бих подходил спрямо Мишето, ако има подобни проблеми и/или въжделения!
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пригожин помагаше на Путин срещу запек.
1
0
 
13
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Боза с круши петровки и топло прясно мляко, помагат неимоверно много!