Франция първа в света ще впише в конституцията си правото на аборт

Около 85 на сто от француите подкрепят реформата
3 мар 2024 23:00, Стела Стоянова
104
Франция първа в света ще впише в конституцията си правото на аборт
Снимка БГНЕС, архив

Франция се готви да стане първата страна в света, записала правото на аборт в конституцията си, съобщава Би Би Си, цитирана от bTV.

В понеделник членовете на горната и долната камара на френския парламент ще се съберат на специална сесия във Версайския дворец, свикана от президента Еманюел Макрон.

Очаква се те да гласуват за предложението на правителството с мнозинство от 3/5. С такова мнозинство може да бъде преразгледан основният закон на страната от 1958 г.

Целта на новия текст е да гарантираната свобода на жените да абортират. Вносителите мотивират предложението си със събитията в САЩ, където това право вече не е гарантирано.

Проучванията показват, че около 85% от французите подкрепят реформата. Съпротивата на десните в парламента не успя да я спре.

Противниците обвиняват президента Макрон в опорочаване на конституцията за изборни цели. Те казват, че промяната не е непременно погрешна, но е ненужна. Критиците на поправката виждат в нея опит на президента да  използва каузата, за да засили своите позиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Францияправо на аборт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - 70 - прави разлика между сперматозоид и изградено гръбначно същество глyпаkо!!! Също така в Светото Писание достатъчно ясно е казано, че това си е точно убийство и е смъртен грях.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Абортът си е чисто убийство" - Вярно ли? А като ги задушиш в пpeзеpватив не е ли убийство? А само да питам, при оpaлен cе'кc aко ми изгълтa ceметo брои ли се за канибализъм? Или само ако първо го сдъвчи добре?
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.... но тя се връща доста преди да е изтекъл срокът на интерниране и санкция няма. Строго са следяли само интернираните по политически причини. Можело да се подлива вода в службата, за да се пречи на нечие кариерно развитие, ако го изкарат, че е "неморален" или пък да не го приемат в БКП, ако е кандидатствал за това. Но със силен покровител дори постоянен прелюбодеец и жена с поведение на такава "жрица" са можели и кариера да правят, и партийни членове да бъдат.
67
0
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 1 месец
У нас прелюбодеянието може да бъде причина за развод, ако съпрузите не се помирят. Но едва неотдавна, от статия посветена на соца, разбрах, че не само кръшкането, но дори и практикуването на древния занаят не се е считало за противозаконно. За извънбрачния секс се казвало "любовта е свободна", а за онзи занаят - "законът не забранява да се взимат подаръци след правенето на секс". Можело обаче да се предприемат действия при "неморално" поведение - интернират жрицата, но тя се връща преди .....
66
1
 
5
 
! Отговори
@94 преди 1 месец
Както лазах по-рано, всяко зло се представя за нещо възвишено и хубаво , сега ще спасим билните деца от нещастен живот и т.н.и т.н. но реално превръщат убийството на деца , чрез рсзчленяване и спукване на черепа в нормална медицинска процедура и всяка парцалана , която реши , че не и се става майка ще има конституционното право да ликвидира собственото си поколение.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моя близка има момиченце с ДЦП по рождение, трето дете след две близначета - момченца. На всичкото отгоре мъжът и почина. Цялата рода и много приятели и помагаме, с каквото можем. Та какво значи цял живот гледай инвалид? Има, естествено и такива мърлячи, които казват: "Никой не е длъжен, аз си имам мое си семейство, мои си проблеми, да го е абортирала...."
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абортът си е чисто убийство, това не подлежи на обсъждане! Няма такива работи, ама бащата не можел да го осигури (и не е длъжен само той, и мъжа, и жената трябва да работят, тя също няма право да съжалява за избора си). Като не искаш дете, има таблетки, има и френска любов, не е задължително да се прави вагинално. А, забравих, че във Франция всеки спи с всеки, няма женени, неженени, и това се счита за нормално, не е криминализирано, дори съдът не го смята за основателна причина за развод.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че французите подкрепят абортите. Теб ли ще питат!
62
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СИГУРНО ИМАТЕ ПРЕДВИД ЧЕ ДНЕС.БГ ЩЕ ВПИШЕ ПРАВОТО СИ НА АБОРТ НА ЛЪЖЛИВИ И ГЛУПАВИ СТАТИИ В ПРАВИЛНИКА НА РЕДАКЦИЯТА ХАХА ФРАНЦИЯ В КОНСТИТУЦИЯТА ПРАВО НА АБОРТ НЯМА ДА ВПИШЕ..
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ НЯМА ДА ВПИШЕ ПРАВОТО НА АБОРТ В КОНСТИТУЦИЯТА СИ.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Французите не подкрепят абортите, статията в днес.бг е лъжа, минусите се слагат от редакцията, промени в Конституцията на Франция няма да има.
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статиите ПРОПАГАНДИРАЩИ АБОРТИТЕ НЕ СЕ ПИШАТ САМИ НИТО БЕЗПЛАТНО НИТО БЕЗ ДА ИСКАТ... НЯКОЙ СТОИ ЗАД ТЯХ НАСОЧВА С ЦЕЛ И НЕ Е ТРУДНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ КАКВА Е ЦЕЛТА НА ОКУРАЖАВАНЕТО НА АБОРТИТЕ..
58
6
 
1
 
! Отговори
за 85 преди 1 месец
До АнонименНЕНОРМАЛЕН СЕКТАНТ Е ПИСАЛ ТАЗИ СТАТИЯ
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франция си има и добрите и лошите неща. Например лошо е, че във Франция е забранено да имаш собствено мнение относно т.нар. Арменски геноцид. По тая тема няма "свобода на словото". Тия приказки за свобода на словото са само за бaлъците за да лъжат народа. Иначе е пълна диктарура! Ако кажеш нещо, което не се вписва в официалната френско-арменска позиция по въпроса, си застрашен от затвор и сериозни парични глоби. А сега това с абортите е нещо добро. Най-после нещо добро!
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 83 Кои американци? Същите онези нен0рмални сектанти-евангелисти, които са готови да мpaт за Израел, защото с четири очи чакат Армагедон ли? Чиито мозъци са квадратни, защото са изцяло заети от Библията? Които карат дори и жени с доказани, несъвместими с живота дефекти на плода да го носят докрай? Я не ми ги давай за пример тези фрийкове!!!
55
2
 
3
 
! Отговори
голем смех преди 1 месец
Непременно да напишат, че и мъжете имат право на аборт. Не може да се дискриминират левите китки.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ АМЕРИКАНЦИТЕ РАЗГОНИХА ФАМИЛИЯТА НА АБОРТАДЖИИТЕ
53
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Французите не подкрепят абортите, статията в днес.бг е лъжа, промяна в Конституцията на Франция няма да има.
52
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АГИТАТОРИТЕ НА АБОРТИТЕ СА ДЕ ФАКТО УБИЙЦИ
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И един разпопен!