Франция първа в света ще впише в конституцията си правото на аборт

Около 85 на сто от француите подкрепят реформата
3 мар 2024 23:00, Стела Стоянова
104
Франция първа в света ще впише в конституцията си правото на аборт
Снимка БГНЕС, архив

Франция се готви да стане първата страна в света, записала правото на аборт в конституцията си, съобщава Би Би Си, цитирана от bTV.

В понеделник членовете на горната и долната камара на френския парламент ще се съберат на специална сесия във Версайския дворец, свикана от президента Еманюел Макрон.

Очаква се те да гласуват за предложението на правителството с мнозинство от 3/5. С такова мнозинство може да бъде преразгледан основният закон на страната от 1958 г.

Целта на новия текст е да гарантираната свобода на жените да абортират. Вносителите мотивират предложението си със събитията в САЩ, където това право вече не е гарантирано.

Проучванията показват, че около 85% от французите подкрепят реформата. Съпротивата на десните в парламента не успя да я спре.

Противниците обвиняват президента Макрон в опорочаване на конституцията за изборни цели. Те казват, че промяната не е непременно погрешна, но е ненужна. Критиците на поправката виждат в нея опит на президента да  използва каузата, за да засили своите позиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Францияправо на аборт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
9
 
! Отговори
Толкова за Библията преди 2 месеца
Библия - Битие, Глава 38: (8) Тогава рече Юда на Онaна: Влез при братовата си жена и извърши към нея длъжността на девер и въздигни потомството на брата си. (9) Но Oнан знаеше, че потомството нямаше да бъде негово; затова, когато влизаше при братовата си жена, изливаше cеметo си на земята, за да не въздигне потомство на брата си. (10) А това, което правеше, бе зло пред Господа; затова Господ и него уби.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-активна по темата е една жена!
48
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФРАНЦУЗИТЕ НЕ ПОДКРЕПЯТ АБОРТИТЕ
47
5
 
2
 
! Отговори
дедо поп преди 2 месеца
не се брои за грях чадо, но ще бъде грях ако не ти напълня *** с безработни копилетия, като гледам какъв си непрокопсаник,ще е грях да не ти затъкна и устата със същите ....
46
1
 
3
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Не знам, ама микрончо го търсят гражданите му да го б ият. След изказването му, че ще праща войски в уср , протести. Естествено не са отразени по босфор тв и нова
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БРИТАНИЯ ЩЕ Я ПОСЛЕДВА, БРИТАНИЯ ВИНАГИ Е СЛЕДВАЛА ФРАНЦИЯ
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бе к'во се правите на светци всичките мъжове по-долу? В днешно време е далеч по-хуманно да се направи аборт, отколкото да се роди нещастниче на незрели родители, бащата да не е в състояние да осигури основното за семейството (масов случай), майката да негодува и тайно да проклина избора си (а то усеща отношението), да го бутат по ясли и градини, после да не могат да му гарантират добър живот и да стане огорчен, превит роб на системата.
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В ПРОСТОТИЯТА СЪЩО ИМА ПЪРВИ
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франция ще е първата държава в света, която ще се закрие сама.
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Национално самоубийство
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те затова там бели хора няма да останат.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещата не са толкова прости. НЯМА жена, която е щастлива да прави аборт, но понякога това е правилното решение. Представете си жертва на изнасилване или е доказано, че бебето е със сериозни проблеми... разбира се, че ще направиш аборт. Така, че не се месете в личния живот на хората, защото не вие цял живот ще гледате инвалид.
38
6
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
И твърдо държа да се запише, че право на аборт имат и мъжете, ако най-после успея да забременея да мога законно да иззссера плода на нашата любов с кмета на С
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно французите поемат по нашия път откъм промените с конституцията, както германците с изтичането на запис от важна среща. Дали е случайно? И въобще дали е вярно? Чак пък вписване в конституцията?
36
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Явно си нямат други проблеми... Ми следващото да е правото да си хвърлиш дъвката на земята.
35
1
 
3
 
! Отговори
Espera ! преди 2 месеца
Не чакай не си лягай още , не че не знаеш , но да ти кажа , Хъксли е уважаван писател , неговият труд го е направил известен по цял свят , книгите на тоя "въздух под налягане" ще се четат от поколения , докато ти ще бъдеш само грозно лице на некролог на входа на панелката. Сега можеш да си лягаш , bonne nuit !
34
5
 
0
 
! Отговори
Плачат за Тополка преди 2 месеца
В Париж плачат. Плачат и се молят поне за една тополка да ги удари както си трЕбе.
33
0
 
7
 
! Отговори
Най-доброто решение преди 2 месеца
Човек трябва да се пази, когато прави секс, но не желае в резултат на това да се случи забременяване. В края на краищата, всеки знае кога е готов да стане родител и колко деца може да изхрани.
32
2
 
3
 
! Отговори
Не разбрах преди 2 месеца
До *** /33/ - Защо "зародиш, дори и да се роди до 40 ден не се признава още за дете"? Искаш да кажеш, че напълно износено бебе, което се е родило 9 месеца след зачеването му, през първите 40 дена след раждането не се признава за дете?! Или искаш да кажеш друго - че ако се абортира зародиш до 40 дена след зачеването му, той не се счита за дете? Не можах да разбера какво искаш да кажеш.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 40. Ако оставиш само "тамбураките" да раждат ти ставаш изчезващи вид. От твоя труд ще се възползват "тамбураките" а ти ще отидеш в забвение. Казваш че си учил, но явно нищо не си разбрал.