Професионални готвачи правят шествие по случай празника си

Мероприятието се организира по повод честването на св. Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите
9 авг 2005 12:42,
Професионални готвачи правят шествие по случай празника си
Асоциация ще подобрява имиджа на българския готвач Снимка: Булфото

На 10 август от 15.00 ч. площадът пред църквата св. Неделя ще събере членове на Българската асоциация на професионалните готвачи, съобщиха от асоциацията. Шествието ще започне от пл. Св. Неделя и ще продължи по бул. Витоша, ул. Алабин, пл. Славейков, ул. Солунска, до ул. Христо Белчев № 20.

Мероприятието се организира по повод честването на св. Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. Това ще бъде първото по рода си честване на този празник, както в България, така и на Балканите. "Нашето желание е да поставим началото на нова традиция в българския културен и кулинарен живот," каза председателят на асоциацията Андре Токев за Dnes.bg.

Българската асоциация на професионалните готвачи е създадена през февруари 2005 г. Асоциацията има за свои цели три основни задачи:

 - подобряване имиджа на българския готвач, което ще се осъществи чрез повишаване на професионалното ниво на българския готвач;

- съвместна работа с училищата за актуализиране нивото на обучение на бъдещите готвачи;

- организиране и участие на кулинарни състезания и олимпиади.

Патронът на асоциацията Св. Лаврентий е бил един от седемте дякона на Рим, който е отговарял за финансовата и социалната дейност на римската църква. По време на император Валериан (трети век), църквата е била преследвана от него, за да бъдат присвоени нейните богатства. След като императорът залавя папа Сикст II, Лаврентий поема ръководството на църквата.

За да не попаднат богатствата в ръцете на императора, той раздал всичко на бедните и безпомощните, което му допринесло омразата на императора към него да нарасне още повече. Лаврентий бил изтезаван зверски и измъчван до смърт.

Датата на неговата смърт е 10 август, на която дата е обявен за светец от римската църква. Този ден се празнува както от католическата, така и от православната църква.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации