Избраха калинката за насекомо на 2006

В света съществуват повече от 5500 представители на тази група насекоми
13 дек 2005 16:13,
Избраха калинката за насекомо на 2006
Снимка: Corbis
Немски и австрийски изследователи избраха седемточковата калинка ( Coccinella septempunctata ) за насекомо на 2006 г. Победителката в класацията спада към голямата фамилия на калинките (Coccinellidae), чийто представители по света са над 5500, обитаващи най-вече тропичните и субтропичните области.

В описанието си на победителката в класацията немските изследователи опровергават мнението, че точките върху калинката съответстват на възрастта й. Те зависят само от вида на насекомото, а единственото, което е относително, е големината им.

Селяните от Средна Европа в средновековието са смятали калинката за дар от Дева Мария, оттам идва и името й в немския език (MARIENkäfer). Избраната за победител в класацията се смята и за носеща късмет, заради сакралната значимост на броя на точките й. Според поверията, калинката е едно от свещените животни на скандинавската богиня на любовта и плодородието Фрея и би трябвало да пази децата и да лекува от болести.

Преди около два месеца природозащитната оганизация NABU и Баварският съюз за защита на птиците избраха и птица на 2006 г. - Sitta europaea, позната у нас като дърволаз или горска зидарка.Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации