БГ Студент. А не знае защо е в университета...

Дипломата често е единствената цел за младежите
Обновена: 9 ное 2010 14:37 | 9 ное 2010 07:54,
260
БГ Студент. А не знае защо е в университета...
Снимка: БГНЕС

Кризата е унифицирала студентството, то вече не се държи като елит, смята социологът Живко Георгиев.

В двайсетте години на преход студентите продължават да са най-оптимистично настроената социална категория. 

Сега също са такива, няма друга социална група, при която оптимистите постоянно да са повече от песимистите. Това е оптимизъм на волята и на жизнените стратегии. Студентите вярват, че могат и, че ще успеят да се преборят за своите идеали, мечти и цели, отбеляза експертът.

Според Георгиев масовият български студент прави избора си в рамките на достъпните дестинации, там където разчетите по евентуалните разходи за следването са поносими за домакинствата, а това би имало негативен ефект за университетите и за интелектуалния капацитет на нацията. 

По неговите думи все повече ВУЗ-ове се превръщат в университети с регионален обхват, не се отварят към света, а напротив - развиват се по логика, която ги затваря в локални общности. Причината е в икономическите възможности на семействата, родителите и студентите. 

Студентите от по-заможни семейства директно отиват да учат в чуждестранни университети, посочи социологът. 

Много е висок процентът студенти, които не знаят защо са в университета. Там са единствено, за да получат някаква диплома. Така не се създават специалисти, коментира евродепутатът Ивайло Калфин, който е инициатор на проекта "Образователните програми и достъпа до пазара на труда в ЕС- шансове и предизвикателства пред българските студенти“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: университети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
67
 
! Отговори
! преди 13 години
Скъсах си *** от учене всеки семестър, и след това учих като луда още четири месеца, за да си взема трите държавни изпита. Взех ги със страхотни оценки, благодарение на себе си и на труда, който съм положила!! Имам цел и ще остана в България (колкото и да не ми се иска), за да я постигна. И повярвайте ми, че тези, които са заминали не са избягали! Трябва да си много смел, за да зарежеш всичко, което имаш тук и да започнеш отначало!!! И стига сте съдили хората! Всеки има право на избор!!
14
8
 
45
 
! Отговори
я преди 13 години
Снимката на небрежно полегналите "студентки" с леко вирнати крачка олицетворява перфектно системата на виШото образование у нас!
13
6
 
25
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
а, не знаят, знаят те ама не е за пред микрофон - да си отебат на воля далеч от мама и тати :)
12
5
 
35
 
! Отговори
Един там преди 13 години
Какво да ви кажа, докато бях студент в ИУ-Варна съм се изкъртвал от бачкане, само и само, за да мога да съм самостоятелен и да не товаря родителите си. То не бяха бригади, не беше чудо. Останах без квартира, спал съм на гарата, в интернет клубовете, пътувал съм дори по 200км всеки ден, за да мога да съм в залата.Просто няма смисъл..., мислещите се броят на пръсти, по-лошото е, че университета от година на година става по - зле и всеки чака на някакви връзкарски истории.
11
17
 
34
 
! Отговори
Веско преди 13 години
Заминавай за Канада ... като държавата ти е виновна хващай самолета ... *** бездарниците все някой друг им е виновен. Как гледат деца 90% от населението на планетата които живеят по зле от теб ?! *** ... преобладаващата част от населението на България.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vednaz e mladost, strachotni sa dezata na balgaria, nema depresirani, otkachalki vapreki tazno bitie, spolai i neka da sa v radost, v polet da tarsiat chastieto, posle neizbezno dokato si ziv sluzich na dulga
9
3
 
48
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
Статията е абсолютно вярна!Ако ще е само да вземеш диплома, по-добре не губи 4-5 години и парите на родителите си в университет, а се развивай в друга област. Има нужда от всякакви хора. Ако всички станем висшисти, много умно ще се гледаме, да знаете :)
8
9
 
19
 
! Отговори
Камен преди 13 години
Ами да оставим *** ли да гледат деца те да променят България към по добро това да направим затова и сигорно се изнесоха толкова Българи най-лесно е да избягаш от проблема по трудно е да сотанеш и да го решиш а без деца и бъдеще няма да решим проблема ще си заминем и толкова.
7
4
 
18
 
! Отговори
4040 преди 13 години
"Кризата е унифицирала студентството, то вече не се държи като елит, смята социологът Живко Георгиев."ЕЛИТ?!?!????????
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на батко хубавиците.................................
5
19
 
35
 
! Отговори
с. преди 13 години
Кой е луд да създава семейства в тая гадна държава бе!?В такава действителност деца гледат ли се!?Деца в нормална страна като Канада например!
4
10
 
57
 
! Отговори
Камен преди 13 години
Всичко що мърда иска диплома това е абсърдно губят си времето младите хора и вместо да създават семейства и деца се лутат като наркомани и *** по студентски град чудят се къде да копунясват вземат някаква диплома и после работят като сервитиорки, бармани цял живот това ствав в повечето случаи за добро или лошо.
3
13
 
28
 
! Отговори
siko преди 13 години
такова животно като студента няма.само ийдене пйене и всяка вечер различна сгодна женица.
2
4
 
51
 
! Отговори
ангел преди 13 години
Жалко ,че е това е истината за българския студент.Имаш ли кинти може и от дома да вземаш изпитите!!!
1
9
 
48
 
! Отговори
Пуфа преди 13 години
Това изометрично положение на студентките е общоизвестно на всички в страната. Те май напоследък в това положение се преборват за мечтите си и се вижда че успяват, защото повечето карат луксозни автомобили, дето някой бачкатор с години не може да събере пари и да си купи? Разбира се, че са елит. Толкова елитни мацки има вече, че очите на човека стават на палачинки?