Китай окончателно измести Япония като икономика № 2

Ройтерс: Японската икономика отново тръгна надолу
Обновена: 14 фев 2011 15:42 | 14 фев 2011 11:52,
46
 Китай окончателно измести Япония като икономика № 2
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Икономиката на Япония е претърпяла лек спад през последното тримесечие на 2010 година, показват публикуваните от официалната статистика данни. Анализаторите обаче очакват това свиване бързо да бъде наваксано заради увеличаване на износа към Китай и други азиатски икономики, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 0,3 на сто на тримесечна база през периода октомври-декември. Предварителните очаквания бяха за малко по-сериозен икономически спад – 0,5 на сто.

Приравнен към годишна основа, този спад се равнява на свиване на икономиката на Япония с 1,1 на сто. Това е доста по-слабо представяне в сравнение с икономиката на САЩ, която отчете 3,2 на сто ръст за същото тримесечие.

Данните потвърждават, че Китай окончателно е изместил Япония от втората позиция в света по размер на брутния вътрешен продукт. Некоригираните със сезонните отклонения, деноминирани в долари данни показват, че размерът на брутния вътрешен продукт на Китай през 2010 година е 5,8786 трлн. долара, докато този на Япония е 5,4742 трлн. долара.

Японският износ към Китай е възлязъл на 19,4 на сто от общия износ на страната за 2010 година. Това е превърнало китайската икономика в дестинация номер едно за японския износ. Делът на САЩ пък е в размер на 15,4 на сто.

През последното тримесечие на 2010 година капиталовите разходи са се увеличили с 0,9 на сто, докато потреблението на частния сектор се е свило с 0,7 на сто. За предходното тримесечие двата показателя отчетоха повишения от съответно 1,5 и 0,9 на сто.

Още за международните финанси – от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен. преди 13 години
Американската икономика от много време не е номер едно. И това е така, защото производството отдавна се е изместило в Китай на по-ниски цени (а обема се е увеличил).
40
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 13 години
Чета мътните мисли на хора, останали в миналото хилядолетие. Това, че наши хитърчовци "бизнесмени" внасят *** от Китай, не значи нищо. Който е на ниво Илиянци може да си мисли каквото му дойде в бедната главица. В Китай се произвеждат и много качествени стоки. В света вървят потоци стоки в разни посоки. Едни и същи електронни елементи и други материали се влагат в продукти и на Китай, и на Япония, и на Корея и т.н. Просто глобализацията е факт неоспорим. Който изостане, тежко му! Като нас...
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Рассия на кое място е? Дали е в първата стотица?
38
2
 
2
 
! Отговори
+ % преди 13 години
Тогава по добре с жълтурите отколкото с янките...
37
1
 
2
 
! Отговори
не факир преди 13 години
Асторе верно ли е това?Какво се фъчкат тогава х а м е р и к а н ц и т е ?
36
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
do # 34-USA e sushto ednopartiina sistema.
35
4
 
22
 
! Отговори
стефчо преди 13 години
Стига сте повтаряли неверни клишета от преди 20 години, че китайците работили за без пари.МИНИМАЛНАТА работна заплата там е по-висока от българската. Преди няколко месеца я повишиха на 270 лв левов еквивалент. Като цените на стоките там са минимум 2 пъти по-евтини от България. Така че излиза че най ниско платените китайци получават реално 2 пъти по високи заплати от повечето български работници. Аиде сега сравнете стандарта в комунистически Китай и капиталистическа България
34
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай си е обикновена фашистка държава - частна собственост плюс еднопартийна система.
33
13
 
13
 
! Отговори
Фред Астор преди 13 години
Нито Япония е с БВП на глава от населението,40000$ нито Китай по същия показател с4500$.ЗА справка погледнете в саита на ЦРУ ( https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/ ).На страницата на Китай,( https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html ) виждаме GDP - per capita (PPP):=$7,400 (2010 est.).На страницата на Япония ( https://cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ja.html ) виждаме,GDP - per capita (PPP):=$34,200.Нека да сравниме БВП на САЩ,Япония и Китай но БВП по паритета на покупателната способност,или покупателната способност на парите в собствената им държава.Нека да сравним тази част от БВП която е произведена от реалната икономика или индустрия + селско стопанство а това което остава е обслужване или банкови фокуси които докараха кризата.Вече на всички е ясно че силата на една държава е в нейното реално производство а не във фокуси с банкови активи.И така САЩ БВП по покупателна способност създаден от селско стопанство и индустрия,сащ $14.72 trillion * 23,3% =3.429760 трилиона $ , Япония $4.338 trillion *24.3%=1.054134 трилиона$ , Китай $9.872 trillion*56.4%=5,567808 трилиона$,Какво излезна че Китай произвежда реална продукция за 5,57 трил а САЩ за 3,43 трил.Значи Китай вече е първа държава по икономическа мощ.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 28 За това има статистика, бате, не му трябва да влиза по къщите.
31
12
 
12
 
! Отговори
кинтата преди 13 години
С некачествени стоки всеки може! Бълват ръчно-сглобени джиджавки, които се развалят на втория ден. И понеже е криза, хората нямат пари и купуват евтиното, въпреки липсата на качество. Това е причината - евтини са им продуктите. Така е, защото работната ръка е много, плащат им малко и изнасят... За съжаление, вече важи количеството, не качеството....
30
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай произвежда фалшиви стоки и поддържа фалшива икономика... менте отсекъде бате..
29
7
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
това да кажете че Китай е надминал Япония е се едно аз да направя Мис Свят у наше село и Пена че го спечели => Пена е по красива от всичко красиви жени от цел свет :D :D :D
28
9
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 13 години
Май хич,ама въобще,хептен не си ПЪТУВАЛ.В Китай не те знам дали си стъпвал,обаче хабер си нямаш.Лично по къщята ли ходи да бройш телевизори и перални.Фишовете за заплатите провери ли им?
27
7
 
16
 
! Отговори
до обективен преди 13 години
Е ти как виждаш 2 милярда да живеят богато-всички до един????Ония-хамериканците защо изтрещяват ежедневно,като са цъфнали и вързали?
26
8
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
до кавалите, които мислят, че в Китай политическата ситема е комунистическа.комунистическа на найси, където има такъв пазар и такава частна практика, си говорим за брутален капитализъм.а колкото до т'ва дали са супер икономика, вижте им БВП на глава от населението, тогава ше осъзнаете, че са по бедни от повечето нации и народът им в по голямата си част мизерства здраво.така че тия *** безкрайни статистики за БВП никога не показват дали един народ живее добре и щастливо.което е най-важното нали?
25
11
 
14
 
! Отговори
пътувал преди 13 години
Що пишете глупости без да имате елементарна представа как живеят мнозинството китайци? Имате ли идея колко работят и въпреки това колко са мизерни , половината дори телевизори нямат, това ли ми хвалите? Помислете защо идват все повече от тях в България а не е обратното .
24
3
 
21
 
! Отговори
до фй преди 13 години
Незнам да ли е правилен но китайският комунизъм-видисе е поправилен от нашата криминал демокрация!
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 20 и 21 Бягайте да живеете в Китай щом толкова ви харесва .
22
0
 
26
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Люксембург е 500 000,а Китай 2 милярда! Иначе гледам,че системата за екзекуция за корупция и крадене в особено големи размери върши работа,какво ще кажат нашите политици да я пробваме?! :)))))))