Китай окончателно измести Япония като икономика № 2

Ройтерс: Японската икономика отново тръгна надолу
Обновена: 14 фев 2011 15:42 | 14 фев 2011 11:52,
46
 Китай окончателно измести Япония като икономика № 2
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Икономиката на Япония е претърпяла лек спад през последното тримесечие на 2010 година, показват публикуваните от официалната статистика данни. Анализаторите обаче очакват това свиване бързо да бъде наваксано заради увеличаване на износа към Китай и други азиатски икономики, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт на Япония се е свил с 0,3 на сто на тримесечна база през периода октомври-декември. Предварителните очаквания бяха за малко по-сериозен икономически спад – 0,5 на сто.

Приравнен към годишна основа, този спад се равнява на свиване на икономиката на Япония с 1,1 на сто. Това е доста по-слабо представяне в сравнение с икономиката на САЩ, която отчете 3,2 на сто ръст за същото тримесечие.

Данните потвърждават, че Китай окончателно е изместил Япония от втората позиция в света по размер на брутния вътрешен продукт. Некоригираните със сезонните отклонения, деноминирани в долари данни показват, че размерът на брутния вътрешен продукт на Китай през 2010 година е 5,8786 трлн. долара, докато този на Япония е 5,4742 трлн. долара.

Японският износ към Китай е възлязъл на 19,4 на сто от общия износ на страната за 2010 година. Това е превърнало китайската икономика в дестинация номер едно за японския износ. Делът на САЩ пък е в размер на 15,4 на сто.

През последното тримесечие на 2010 година капиталовите разходи са се увеличили с 0,9 на сто, докато потреблението на частния сектор се е свило с 0,7 на сто. За предходното тримесечие двата показателя отчетоха повишения от съответно 1,5 и 0,9 на сто.

Още за международните финанси – от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
13
 
12
 
! Отговори
фй преди 13 години
КОМУНИЗЪМ ЗНАЧИ ТОВА Е ПРАВИЛНИЯТ СТРОЙ.
20
8
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
абе колкото повече мисля, повече се убеждавам че китайските вождове са прозрели главната заплаха за всяка цивилизация - ситостта и охолството. държат най-огромните доларови резерви на света, но не ги ползват за да напълнят тумбаците на гладуващите орди, а ги стискат в банките. тия са по-умни отколкото си мислех.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А кой е на първо място?
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Горките японци. Полугладните китайци им задминаха икономиката - голям праз. :))
17
11
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
много са ми смешни ония щрауси дето се успокояват че на глава от населението китай били много назад от запада. какво, да чакаме и на глава от населението да излязат напред, че тогава да си признаем че западния модел губи битката?
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само дето БВП на глава от населението на Япония е 10(десет!)пъти по-висок от на Китай! Току що го каза японски финансист по новините на БНТ.
15
1
 
0
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Калт, ти ли и виновен? Вземи да учиш нещо без да обвиняваш никого.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kitai ima mnogo goliamo predimstvo pred Evropa che ne Xarci pari za soz. pomoshi za imigranti ot tretiat sviat i ***
13
9
 
8
 
! Отговори
китаец преди 13 години
ако тръгнат да сравнявам БВП на глава от населението и заплати, Китай (7500 USD) е джудже в сравнение с Люксембург (80 000 USD) ХАХАХА
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХА ЕМИ КАТО НАСЕЛЕНИЕТО Е ПРЕВЪРНАТО В РОБИ С ПО 1 ДОЛАР НА ДЕН И ПЪРВА ЩЕ СТАНЕ ПО БЪРЗО ДА ГЪРМИ ТОЯ БАЛОН ЧЕ ИЗТРОВИХА ПЛАНЕТАТА С ТЕХНИТЕ ФАБРИКИ ЗА ВСЯКАКВИ ***
11
2
 
21
 
! Отговори
паци преди 13 години
не са ни виновни нито американците, нито когото и да е било друг. виновни сме си само ние - продажна и проста нация. дори и да имахме петролните кладенци на страните от OPEC, пак бедни щяхме да бъдем. Американците си гледат интересите, както всяка една силна държава, за разлика от гадните комунисти, които е..ха мамата на собсвения си народ.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а сметнахте ли БВП на глава от населението, като пишете тази статия?а сметнахте ли средната заплата , и сравнихте ли ги какви са в Китай и Япония?защото освен двата бисера Шанхай и Хонк Конг, Китай продължава да си е една дупка със затънтени провинции, и заплати по 20-30 долара на месец.с население от 130 милиона (Япония )срещу милиард и половина (Китай), едва ли е добра база за сравнение. ;-)
9
3
 
16
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Наистина искам да видя, как хамериканосите изнасят демокрация към Китай. Наистина. Това не са племена качени на камили.
8
15
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
Ей къде са сега тия американски смешници... дето учат за човешките права и демокрации: Какво стана Китай скоро и Номер 1 ще стане. Май трябва от тях да се учим и да градим държава по техния път. Видяхме Хамериканците какво могат... смачкаха ни за 20 години - мизерия, безработица, населението намаля с 20%. Ужас! САЩ да почнат да се учат от КИТАЙ инка и те ще фалират и ще завлекат цяла Европа с тях!
7
5
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Ако не изнесът демокрация към Китай. Няма как да си върнат заемите. Ще ги заиграе също както в Африка и една мега хипер неовладяна инфлация ще им изплати дълговете за долар-два
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България окончателно измести Албания от последното място.
5
10
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Следва набиване на канчето на жълтурите. Може и чрез износ на малко демокрация. Виж какво става в Африка. И там ще ги заиграе
4
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 13 години
do # 1 -do ruba na oceljavaneto.Mjastoto e pesu4livo.
3
3
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Е как на кое? На първо място е българия! Отзад напред
2
6
 
10
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Чао на протежетата ви хамериканоси. Сега како следва? Ядрен удар срещу Китай? Много пари им дължите, много.

Спонсорирани публикации