Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа
Обновена: 20 юни 2011 14:58 | 20 юни 2011 12:05, Красимир Ангелов
147
Какви последици крие банкрутът на Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
2
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Не няколко...Около 250 000 българи работя в Гърция.
142
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
дано Гърция да не фалира!Ще дръпне и България но малко хора го осъзнават! Няколко хиляди българи работят от 20г в гърция и от там всяка година втасят милиони в България а и тези хора чакат утре пенсии! Ако гърция фалира си идват у нас и си нареждат на портата за безработни! А и банките са ни свързани!
141
1
 
3
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
Вероятността Р. Гърция да фалира е много малка, но ако това стане, ще е налично ново доказателство, че при сегашния непълноценен начин на държавно финансово управление съществува изключително труден обществен управленски проблем.Ситуацията в Р. Гърция е потвърждение за валидност на Принципа на Джон Лоу: При достатъчно време в Капана на парите, съответното правителство, колкото повече работи, толкова по-лоши управленски резултати получава.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dai Boje da falira tazi skapana natsiq. Maminoto detentse na Evropa...Ot 150 godini se hrani na garba na Evropa...Da falira ta da vidqt kak se raboti.A ne kakto sega , na sirtaki do 04 4asa sutrinta,sun do 10.00 rabota ot 10.00 do 14.00 i pak sun...
139
0
 
7
 
! Отговори
ikonomist преди 12 години
.....че са много добре,но в крайна сметка фалиращите имат нови жилища и нови коли а ние имаме един голям х.й и явно можем само с него да се хвалим в крайна сметка.Призовавам управляващите в най-скоро време да повишат минималната работан заплата-->осигуровките-->намаляване на сивата икономика-->повече средства за пенсии=по- високи пенсии и доходи на населението-->по голяма покупвателна способност и възтановяване на икономиката в БГ АМИН!
138
0
 
4
 
! Отговори
ikonomist преди 12 години
...... държавата това си остава до голяма степен нейн проблем а на теб ти е останало жилището и колата които можеш да ползваш да ги усетиш и да ги имаш.Вариант 2- държавата има строга фискална политика, не може да увеличи минималната работна заплата в продалжение на години,да не говорим за гаврата с пенсионерите.Външният дълг на страната не е мн голям и Европа я хвали,хората не могат дори 1 скапана гарсониера ново строителство да си купят и с цифрите които им показват по телевизора си мислят....
137
0
 
6
 
! Отговори
ikonomist преди 12 години
В крайна сметка,кога сме били най-добре и кога не не зависи само от някакви стакмистики и разни числа в умовете на хората.Зависи дали се чувтсваме добре, а както гледам повечето хора не са така.Истината е там че една даржава взема големи заеми от МВФ, има големи заплати и големи разходи, ако хората са вечно недоволни упраляващите им дават малко повече за да печелят гласове и средностакмистическият човечец си купува жилище,кола и си живее живота.Когатго дойде време за плащане на заемите..........
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Гърция, трябва всички държави едновременно да спрат да обслужват външните си дългове - да им спрем кранчето на международниите банкери - престъпници!
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Niama samo nie da pasem ovce tam.Neka i te popasat nashite.
134
3
 
7
 
! Отговори
аман преди 12 години
гърците са много *** народ. това го каза унгарски тираджия. аз го подкрепям.
133
2
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
dai boje sashtoto v amerika .....
132
2
 
0
 
! Отговори
До 134 преди 12 години
Извинение и поправка:Данните от т. II. са за 2008 г., не за 2010! Извинявам се пак!
131
2
 
9
 
! Отговори
до 128 и 129 преди 12 години
И аз обичам цифрите, ама мразим да се говорят и пишат глупости!!! За 1938 г. не знам, ама ето нещата как са изглеждали в две показателни точки от времето:I. 1989 г.1. БВП на Гърция: 76.2 млрд. долара/10 млн. население/$7620 на глава от нас.2. България: 49.8 млрд. долара/8 млн. население/$6225 на глава от нас.II. 2010 г.1. БВП на Гърция: 350.3 млрд. евро2. България: 34.1 млрд. евроМай верно при комунистите сме били най-добре, според цифрите? А?
130
1
 
0
 
! Отговори
ххх преди 12 години
хххх
129
3
 
1
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
ТРЕПЕРЕТЕ НЕЩАСТНИЦИ, НИЕ ГЛУПАЦИТЕ ЩЕ ПЛАТИМ ВСИЧКИ ДЪЛГОВЕ НА ХИТРИТЕ ВИЗАНТЙЦИ !!!
128
1
 
3
 
! Отговори
Проклетник преди 12 години
Преди да ме апострофира някой гръкофоб,бързам да кажа,че това съм го гледал по БНТ 1 в"По света и у нас" и всички се бъзикахме с дебелите санитарки със скръстените ръце.
127
0
 
9
 
! Отговори
Проклетник преди 12 години
Аз помня как през 1989 за насам пристигаха пълни тирове от гръцкия червен кръст и разни благотворителни организации, спираха пред болниците , богатите гъркини сами разтоварваха тировете,а нашите санитарки гледаха безучастно със скръстени ръце,та не знам кой е мързеливия.
126
1
 
7
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
*** да питаш селяните, дето социализЪмът ги завари с Белчо и Сивушка на нивата, дали е съсипал икономиката ни, и защо Караманлис искаше от Тодор Живков гръцки специалисти да се учат у нас на поливно земеделие...И щом си по цифрите, дай да поразсъждаваме:Социализмът си отиде с 6200 USD от България. Това трябва да сравниш с 418 USD през 1938 г. За 50 г. е се е увеличил 15 пъти. Сега ни светни защо след 20 г. капиталичъм БВП е все още там, но срещу утроен външен дълг?
125
6
 
6
 
! Отговори
факти преди 12 години
Ще ви дам нещата в цифри, пък вие си направете изводите. През 1938 г. БВП на глава в Гърция е 572 долара /американски долари съпоставими с 1960 г. Икономистите знаят за какво става въпрос/, БГ- 418 долара. Сами виждате, че разликата не е голяма. Сега - БВП номинален на глава - Гърция 27300, БГ- 6634. Вече БВП на гърците на глава е в пъти по-голям. СоциализЪмът съсипа икономиката ни. Фактите са пред вас.
124
1
 
10
 
! Отговори
алоуу до 126 преди 12 години
Ми и аз не знам за какви помощи говори анонимния... ставаше дума, че гладни гърци по време на гражданската им война не е мерило колко добре била България...България и била над Гърция само по добив на въглища или производство на торове на глава от населението, но не и по жизнен стандарт ! Факт, който само тука един двама балами не сте го чували още.

Спонсорирани публикации