Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум

Financial Times: Гърците не желаят да затягат коланите повече
Обновена: 24 юни 2011 14:53 | 24 юни 2011 09:35,
281
Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум
Снимка: Reuters

Алберт Айнщайн веднъж казал, че лудостта се състои в това да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати. По този критерий сделката, която еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) са напът да сключат с Гърция, изглежда лудост.

Единственото оправдание за подобно решение е, че с такава сделка ще се спечели време. Това обаче е лоша стратегия, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието. Според него са необходими по-радикални действия.

Въпросът за бъдещето на Гърция не е дали страната ще фалира, защото това е повече от сигурно, пише авторът. Въпросът е дали фалитът ще се окаже достатъчен, за да върне гръцката икономика към нормално здраве. Улф се съмнява в това, изтъквайки че Гърция е твърде неконкурентоспособна. Фалитът е необходимо, но не и достатъчно условие за нормализиране на финансовото състояние в подобни случаи.

Представянето на Гърция в светлината на програмата, договорена с МВФ през май 2010 г., беше доста впечатляващо, но не и достатъчно да върне страната към платежоспособност. Спредът между 10-годишните гръцки и германски ДЦК се увеличи от 460 базисни пункта след обявяването на програмата до 1460 базисни пункта сега.

До голяма степен същото се случи и с Ирландия и Португалия. Това, което е по-смущаващо обаче, е фактът, че спредовете по испанските облигации са достигнали 270 базисни пункта. В обозримо бъдеще Гърция, Ирландия и Португалия нямат никакъв шанс да се завърнат на облигационните пазари при лихви, които да могат да си позволят.

Това, което вероятно е особено депресиращо за правителствата на тези страни, е тенденцията повишаването на спредовете да се случва въпреки доброто изпълнение на програмите за ограничаване на бюджетните дефицити. Според договорената през 2010 г. програма гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се очакваше да се понижи с 4% през 2010 г. и 2,6% през 2011 г.

Според публикуваните през март данни икономическият спад в Гърция за 2010 г. е бил 4,5% - резултат съвсем малко по-лош от очаквания. За 2011 г. прогнозата е за спад от 3%. От друга страна според първоначалната прогноза бюджетният дефицит през 2010 г. се очакваше да достигне 8,1%, а през 2011 г. 7,6%. Данните от март разкриват, че дефицитът в края на 2010 г. е бил 9,6%, като през 2011 г. той се очаква да се понижи до 7,5%.

Дори дефицитът по текущата сметка според данните от март е бил 10,5% през 2010 г. и се очаква да падне до 8,2% през 2011 г. - резултати, не чак толкова по-лоши от първоначалните прогнози за 8,4% и 7,1% съответно.

За съжаление това представяне е незадоволително поради четири причини.

Кои са те, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
1
 
! Отговори
UL преди 12 години
Всичко си е стандарт на живот ! Овцете като нас ги тъпчат от години и така ще продължава да бъде !!! А, истиснките хора си отстояват правата до край .. по 1 милион на улиците всеки ден .. За да не бъдат тъпкани от който и да било ..Има си хора и хора ние сме си овце .Дано да им дадат на гърците още 700 милярда помощи и да си харчат на канарските острови :Ь И ПОСЛЕ ДА ИМ ДАДАТ ОЩЕ >>
256
5
 
5
 
! Отговори
до 273 преди 12 години
Въпросът не е дали ги има, а дали се виждат!И дали се чува песента на мюезина!Нито съм виждал джамия, нито съм чувал маанета в Гърция!За разлика от ... в София!
255
1
 
6
 
! Отговори
до 272 преди 12 години
Може да наричате гърците всякакви, но .... някой виждал ли е джамия в Гърция?Аз не съм!-------------В Гърция има около 100000 мюсюлмани и около 300 джамии.
254
1
 
6
 
! Отговори
Действителността! преди 12 години
Може да наричате гърците всякакви, но .... някой виждал ли е джамия в Гърция?Аз не съм!
253
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"До Гърция"Искрено ми е жал за теб, защото такава злоба към човек не е нормална и за нея рано или късно се плаща.НЕЗАБРАВЯЙ ,ТОВА КОЕТО ПРАВИШ СЕ ВРЪЩА НА ДЕЦАТА ТИ.И те милите ще плащат дълговете на "великия" си баща и ще го псуват на майка за попарата която им е надробил.А за "Велика елада" -гърците нямат нищо общо с древните елини.Те са били изтребени още 2-5век от преселнически вълни.Вие нямате нищо общо с този достоен народ.Вие сте изметта на няколко империи съществували по вашите земи !!
252
1
 
0
 
! Отговори
2121 преди 12 години
"Здрав разум"?Това е нещо неизвестна в Европа напоследък!Ако имаха поне малко, нямаше да допуснат мюслитата вече да са 40 млн.А за Гърция, би следвало да им спрат подаянията, за да се научат да работят тия скапаняци!
251
1
 
2
 
! Отговори
266 до 267 преди 12 години
Коментара ми беше с единствена цел, да определя умственото ти ниво. Благодаря!
250
0
 
1
 
! Отговори
до 266 преди 12 години
Боже колко мъка има по тоя свят!!! Наистина те съжалявам,но такива хора като тебе с това мислене..........нямам думи
249
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само миризмата на узото е достатъчна за да повърна!Учудвам се ,че си чел такава книга и още повече ,че си мислиш че си разбрал нещо.Както и да е, хора различни и свят шарен. На мен ми стига ,че нямам допир с такива като теб :)
248
2
 
3
 
! Отговори
264 до 263 преди 12 години
Не мога да определя умственото ти ниво, но за бъдещето на теб и на детето ти, препоръчвам да прочетеш "Мотивация и личност" - в търсене на човешката същност на Маслоу . И когато я разбереш пий едно узо за здравето на един мъдър човек, който те съжалява в момента
247
4
 
6
 
! Отговори
do 263 преди 12 години
И изобщо, прав си е старият Фьодор Михайлович, който твърди, че всички, които не пият, са или болни, или подлеци. Има нещо нездраво и съмнително в трезвеника. Възприемам хората, които не пушат, тяхна си работа, дори възприемам тези, които не се заглеждат след жените по улицата, макар че Но както и да се мъча, не мога да възприема непиещия за нормален. Непиещият е маниак и точка по въпроса. Всеки, който се опита да облече трезвеността в подкупно, здравословно и благообразно обяснение, е гад, ***, безочлив продажник. Да не пиеш означава да живееш като ***. Да си противоестествен и пластмасов като вегетарианец. Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения. Изкривяват се представите за света. Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес.
246
0
 
4
 
! Отговори
Аз съм 256 преди 12 години
Честно да ви напиша, очаквах тези с комплексите да започнете да се оправдавате или фрустрирано да обиждате. Ще правя каквото си пожелая, защото през останалото време, работя доста и нямам възможност да пиша по форумите. За тези дето не са по веселата почивка препоръчвам Чипровският манастир.
245
1
 
3
 
! Отговори
Хаха до 257 преди 12 години
Не аз съм жена!!!Но цялата ни компания е от въздържатели. И футбол НЕ гледа никой от нас! Съжалявам ,че не мога да се издигна високо в очите ти...,но НЕ понасям чалга , простаци , пияници и хора мислещи ,че дрогата ще оправи живота им. А ти вероятно си хлапе ,без семейство. Ако имаше малко дете ,щях да те питам като как ще го затвориш в караваната от 11 до 5... И климатик за има е тясно и скучно за малко дете. Как щеше да го опазиш в морето и как щеше да му сготвиш...
244
5
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Я агитационата машина на милиционерските недоносчета работи здраво по форуми.Пишат минуси другарите там дето тиквата не е възхвален.Смешници.
243
1
 
1
 
! Отговори
до 257 преди 12 години
Ти да не си некой монах бе?Ам женка ти кой я опъва?Комшията ли?
242
1
 
1
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Смешно е за разум да говори един хипермалоумник,който няма и грам мозък.
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кое това?? О.оП.П. Моля *** да изтрие поста ми.
240
1
 
1
 
! Отговори
do 256 преди 12 години
Съжалявам те ако тва правиш по цял ден!!
239
0
 
0
 
! Отговори
до 256 преди 12 години
Как разбра дали имам комплекси или не О.о ??!?!?Бяхме огромна компания от над 35 души за Нова година. Просто бяхме поканени ,но и под 4 звезди няма и да отида де... Но не става въпрос за лукс , а за спокойствие. Не пия ,не пуша и не понасям пиянски компании. Заведение вечерно време за мен не е развлечение! На каравана става ,ако сме голяма компания и пак след седмица става скука, омръзваме си. На вила също е добре и там са евтини ,ако си я наемеш навреме. Храната си купуваш от супера.
238
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция е за нормални хора, а не за някакви комплексари. В момента съм в Гърция, но преживявам прекрасно на къмпинг. Цените на някои стоки и услуги са с 20-30% по-ниски от миналата година, качеството е същото. Значи кризата има и добри страни. Към 17 часа ще отида на прекрасен плаж( на 30 метра от караваната, която е с климатик-навън е 35 градуса) и ще ям вкусна диня на цена 30 цента на килограм. Вие слушайте "икономически експерти", които са останали без работа и пишат по форумите глупости

Спонсорирани публикации