Правителствената коалиция в Полша с втори мандат

„Гражданска платформа“ на Туск е с 206 места в парламента
Обновена: 10 окт 2011 14:52 | 10 окт 2011 13:54, Елка Василева
1
Правителствената коалиция в Полша с втори мандат
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Управляващата в Полша партия на премиера Доналд Туск "Гражданска платформа" води на парламентарните избори с 39 процента от гласовете и ще получи 206 места в 460-членния Сейм, съобщи полската Национална избирателна комисия, цитирана от ДПА и Франс прес. Данните са след преброяване на 93 процента от подадените гласове.

Коалиционният партньор на партията на Туск – Полската селска партия, получава 8,6 процента от гласовете или общо 30 места. Това означава, че ако се запази досегашната коалиция, тя ще има втори мандат, нещо, което не се е случвало в Полша през последните двайсетина години.

Още по темата

Според анализатори резултатите показват, че поляците предпочитат партия, която е приятелски настроена към ЕС и която ще работи за подобряване на отношенията с някогашните врагове на Полша - Берлин и Москва.

Опозиционната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински получава 30 процента. Партията разчиташе на подкрепата на по-консервативните и религиозни гласоподаватели, които се съмняват в руското разследване на катастрофата, в която загина бившият полски президент Лех Качински, брат-близнак на Ярослав
Качински.

Новото либерално Движение на Паликот изненада анализатори с третото си място и 9,9 процента от гласовете. Партията предизвика полемика в предимно католическа Полша с програмата си за легализиране на марихуаната и правата на хомосексуалистите.

Съюзът на демократичната левица бе изместен от третата си позиция и се нарежда на пето място с 8,2 процента от гласовете. Партията Полска социалдемокрация получава 8,19 процента, посочва БТА. Избирателната активност е била 48,6 процента. Окончателните резултати ще бъдат обявени утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искрено им пожелавам успех! Не винаги съм ги харесвала като хора, но много обичам техните класици- музиканти и писатели.

Спонсорирани публикации