Управляващите печелят изборите в Полша

Пaртията на Доналд Туск е с най-много гласове на парламентарния вот
Обновена: 10 окт 2011 08:38 | 10 окт 2011 07:32,
19
Управляващите печелят изборите в Полша
Доналд Туск реагира на обявяването на първите резултати. Снимка: Reuters

Доналд Туск най-вероятно ще бъде първият полски премиер от падането на комунизма през 1989 г., който ще управлява два мандата.

Неговата партия "Гражданска платформа" спечели най-много гласове на парламентарните избори (близо 40% според данните от екзит пола) и ще може да състави правителство с досегашния си коалиционен партньор, съобщава Ройтерс.

Либералите и техният по-малък коалиционен партньор – центристката Полска селска партия (ПСП), печелят заедно достатъчно места, за да запазят мнозинството си в долната камара на парламента.

Още по темата
Полската селска партия печели около 8 на сто от гласовете, според екзит пола.

На второ място с около 30% е основната опозиционна сила – консервативната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински. Братът близнак на загиналия при самолетната катастрофа в Русия президент Лех Качински призна поражението.

Премиерът Доналд Туск вече се обяви за победител и обяви, че ще работи за формирането на управляваща коалиция.

"Искам да благодаря на всички тези, които гласуваха за нас и на онези, които не го направиха, защото ние заедно ще носим отговорността за Полша още четири години", каза Туск в изявление по телевизията.

Очаква се официалните резултати от изборите в Полша да бъдат оповестени по-късно днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
2
 
! Отговори
Газ,халва боза пирон преди 12 години
Спечелиха понеже обещаха на поляците благоденствие благодарение на доларите от добива на шистов газ.........докато тук стадото даже ,ако ходи върху долари няма да разбере понеже е надупено ту към Турция , ту към Русия
18
1
 
2
 
! Отговори
ronin преди 12 години
Къде сте тръгнал да се сравнявате с поляците, че и кусури да им намирате!? Поляците са НАЦИЯ, народ от свободолюбиви,достойни и патриотични хора! За разлика от нас-сбиротък от ***, мошеници ,крадци и дупедавци! Разликата е явна!
17
1
 
3
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ДЕМОКРАТИЧЕН ЛЯВ АЛИАНС -- това е партията на бившите комунисти -- печелят 7,7 %.Това е безспорен успех за тях, като се има предвид, че при условия на икономически растеж -- какъвто е случаят с Полша -- печелят обикновено десни политически формации.
16
2
 
2
 
! Отговори
До 5-комуниста преди 12 години
Какво се радваш бе ***.Да виждаш някъде в класацията полските социалисти,пардон-комунисти,защото по български теретип под социалист се разбира комунист.Разбра ли поне,защо поляците са ни изпреварили вече с десетилетия.
15
0
 
3
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ДНЕС Полша е етнически най-чистата нация в Европа.По време на Втората Свет. Война, Хитлер им помогна да се избавят от 3 милиона евреи. Четвърт милион от тях оцеляха, но след войната поляците сами ги изгониха в Палестина.След войната Сталин им взе източните полски земи, но много добре ги компенсира като им даде почти двойно по-вече германски земи. Освен това им помогна да изселят от тях около 8 милиона германци. Останаха около 200 хиляди, повечето от които сами емигрираха в Зап. Германия по време на Социализма.Така Полша стана почти чиста нация. Останаха много малко немци, малко чехи край южната граница и малко руснаци край източната.Проблем се появи по време на Демокрацията, когато дайдоха над 200 хил.украинци гастарбайтери, но те са предимно от Западна Украина - също католици, и много добре се интегрират защото и езика им е близък до полския, а също и манталитета.
14
0
 
3
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
От DW научих, че в Берлин 1/3 от бездомниците са поляци. В Англия пък сериозен процент от престъпленията са техни. Преди две години като бях на море едно полско семейство легна между чадърите и не искаше да си плаща. Като бях с малък пък едни поляци ни откраднаха хавлията. Големи *** са. Нищо че сега живеят по-добре от нас. Използват ги за плацдарм срещу Русия. По-скоро на атлантиците им трябва територията им. В едни момент тях ще ги жертават както много пъти досега.
13
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 12 години
Аз бях за Качински, но пред заплахата от сатаниста Паликот и на Туск съм доволен.
12
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Но не и в България.
11
2
 
9
 
! Отговори
до 10 от друг преди 12 години
Позволи и на други да познават поляците. Хора всякакви. Но общо взето мнението на западноевропейците не е добро за поляците.А техният национализъм и самочувствие на най-велики доста често дразни.
10
3
 
11
 
! Отговори
до MKS преди 12 години
...СЪС СИГУРНОСТ *** СИ ТИ ...!!! Живял съм в Полша и мога да ти кажа ,че явно хал хабер си нямаш от Полша , културата и хората и...!!! Опитвал си се да ХИТРУВАШ С ТЯХ и са те отрязали ,ТАКА И ЗАСЛУЖАВАШ...*** с *** ...!!!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди малко казаха по телевизията -Полша е единствената страна В ЕС НЕЗАСЕГНАТА от кризата ...ЕВАЛА на поляците !!!
8
13
 
8
 
! Отговори
MKS преди 12 години
Всички поляци са ***!Знам го от собствен опит.Няма други като тях по света!!!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя реваншист Качински плаши хората с крайните си реакции. Съчувствието за гибелта на брат му не е достатъчно ,за да го изберат за президент. Туск има повече качества и като премиер и като умерен човек.
6
6
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
И при нас така ще стане ;)
5
4
 
10
 
! Отговори
Комунист преди 12 години
Поденият удар срещу ***- десни *** на Качински!!!
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
IVAN KOSTOV SHTE SPASI POLSHA.GLASUVAITE ZA IVAN KOSTOV !
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве къф поляк е с тва име Даналд не моа сфана....те кат наще политици със странни чисти български имена....Бе да няма някъде централен развъдник за управляващи ?
2
7
 
14
 
! Отговори
Поздравления ! преди 12 години
При нас това няма да се случи.
1
16
 
11
 
! Отговори
сссс преди 12 години
Доналд Туск най-вероятно ще бъде първият полски премиер от падането на комунизма през 1989 г., който ще управлява два мандата.Боко също....а БСП ше се облеят в сълзи....