Япония отново купи облигации от европейския спасителен фонд

Износът на страната е зависим от стабилността на еврозоната
Обновена: 8 ное 2011 15:01 | 8 ное 2011 12:23,
1
Япония отново купи облигации от европейския спасителен фонд
Снимка: Reuters

Япония е закупила 10% от последните облигации, емитирани от Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) на стойност 300 млн. евро, съобщи ВВС, като се позова на данни, публикувани от японското министерство на финансите.

Страната взе облигации и от трите предишни емисии на ЕИФС на обща стойност  2,975 млрд. евро. От последната емисия Токио взе най-малко заради състоянието на японските валутни резерви.

Япония подкрепя спасителния план за задушаваните от проблеми икономики от еврозоната, не на последно място и защото Европа е един от най-големите пазари за японските износители. Стабилността в еврозоната е ключова и за японската валутна политика.

Настоящата несигурност около европейската дългова криза кара много инвеститори да продават вложенията си в евро и да купуват активи, емитирани в йени, тъй като японската валута е смятана за сигурно убежище. Това води до повишаване на курса на йената и до удар по местните износители, чиито стоки на външните пазари се оскъпяват.

Според кореспондента на ВВС в Токио Роланд Бьорк стабилността на еврозоната „е до голяма степен в интерес на Япония. Според него средствата за закупените облигации „са наистина доста малко, сравнени с обемите, които харчи Япония за интервенция на валутните пазари“.

През август властите изляха на пазара 4,5 трилиона йени (57,6 млрд. долара) в опит да отслабят йената, а през октомври последва нова интервенция, за която се смята, че е била в размер на 8 трлн. йени.

Още новини за световните финансови пазари в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учете китайски,хораааааа!