Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!

Чешкият президент се обяви за платено висше образование
Обновена: 8 дек 2011 15:01 | 8 дек 2011 10:13, Елка Василева
185
Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!
Вацлав Клаус. Снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че студентите, които по сегашната система следват безплатно, са паразитите на обществото.

"Убеден съм, и то не само аз, че основното и средното образование са от категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата.

Висшето образование обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това.

В противен случай студентите се превръщат в паразити на обществото" каза Клаус.

Чешкият президент се обяви за въвеждане на такса за обучение в университетите.

Той посочи, че не е против държавата да помага на студентите съм символични стипендии, както и не е против помощта при изплащане на студентските кредити, което в крайна сметка ще става чрез търговските банки.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
6
 
! Отговори
eва преди 12 години
Човекът говори за Чехия. Къде скочихте всички или не четете, а направо коментирате. Писна ми от дървени философи, които всичко разбират.
85
7
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
истината понякога боли .. но пък е вярва:) това не е удобната истина .. а вярната .. и правдивата!!
84
3
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Ми пича говори за Чехия, новинарите го превеждат и го пляскат всякаш е ваш проблем какво смятат да правят там?Посрани са ни гъзовете тук дайте да си гледаме нас, че и тука да стани безплатно пък нека после политиците да си говорят че е "паразитно" цялото тва нещо.
83
1
 
7
 
! Отговори
$ преди 12 години
Този дъртак изглежда не е бил студент, за да говори така. Но е политик, а това е диагноза.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека бедните да не се образоват или ако решат да се ангажират с изплащането на студентски кредит до 30 годишна възраст. От това следва само едно, че богатите ще се образоват ще си управлят на воля
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Образованието в България девалвира не-случайно. Принос за това имат хора не-Българи с чужди интереси. Сорос, фондациики ( зад които 99% седят външни разузнавания). Новите университети които се смятат уж за елитни като НБУ и т.н. са просто едни изпипани механизми за творение на не-мислещи хора, но верни и въЗпитани по модела който е определн от Сорос и подобни..Такив кадри, едно време правека преврати в Южна Америка в името на демокрацията. Предаваха народа си.Глад, мизерия, заеми,болести...Nice
80
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този "богатир"на мисълта е може би с килийно образование и ги ръси ...!А,бе то не бил само наш Бойко!Имало е и други по света!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ И БИВШИ СТУДЕНТИ!
79
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изкукал е тоя, май скоро ще даде фира! Студентите не са ***, по презумция студентите(в по-голямата си част) са младежи завършили наскоро средно образование,в повечето страни има ограничение за работа на децата,така че напрактика няма как 18-19г. човек да е събрал пари за 5г. платено обучение.По пътя на болната му психика право на висше образовани ще имат само и единствено децата на богатите,а бедните ще станат още по-бедни,това е дискриминация и кукуто на снимката би трябвало да го знае!
78
3
 
12
 
! Отговори
1234 преди 12 години
*** да говори за ***,.... нелепо е.Политическата класа е изцяло паразитираща, непроизвеждаща никакво благо.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То за това Бойко не е бил студент, а школник!
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
79И ти си ***, но с претенции за Нобелов лауреат! Не знаеш кога се ползва "с" и "със"! Това значи, че си *** необразован, като мен например! Разликата е, че ти си с претенции!
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще се оправите единствено когато имате ВЯРА в тези които не ви лъжат и са изчели поне един вагон книги...По делата им ще ги по-знаете. Не по-костюмите, не по-парите, а по-делата и мотивите ! Дотогава, просто ще го духате. Самис и подарихте свободата. Дори не я продадохте. Подарихте я. И нека копелетата на извратените крадци дето докараха майките и бащите ви, бабите и дядовците да умират от болести и мизеря, нека те учат с заграбените от Вас пари. А вие го духайте..Докато..
74
3
 
6
 
! Отговори
CLK преди 12 години
Бих го съдил с кеф в Страсбург тоя за тия думи били са *** студентите господ здраве да му дава 500 години да живее
73
0
 
8
 
! Отговори
. преди 12 години
Ако има *** , това са прекалено големия отбор бюрократи , огромна администрация смучеща цял живот. Време е да се поразтърсят малко грубите лелки и шоколадовите им бонобни, дето се държат с клиентите сякаш ги молят за пари и подслон , а не да си свършат работата. Депутатите също са ни много.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя все се изказва *** иначе нямам идея какво е чешкото образование.За БГ висшето образование мога да кажа, че в момента е тотално девалвирано - всеки *** колкото и *** да е изкарва някаква тапия - с преписване, с купени изпити, с зубрене на глупости от некадърни преподаватели. Не случайно бизнеса не подкрепя особено висшето ни образоване.Правилната насока е държавата да финансира 5-6 университета(определени факултети) така, че там да се вдигне заплащане и качество.
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 70Прав си, ама по принцип. Ей на, в България има най-много юристи на глава от населението, а нямаме правораздаване. Във всеки квартал има университет, но нямаме висше образование. Почти всеки е с висше, а сме най-неграмотни и бедни в ЕС. Уж сме образовани, а избираме хора, които ни управляват точно феодално. Значи нещата не опират до наличието на ВУЗ-ове, а до тяхното качество. В България то е под всякаква критика.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас ми дай да ги затвориме бе !
69
4
 
0
 
! Отговори
стг преди 12 години
няма нищо лошо в това да се плаща, ако са създадени добри условия за кредитиране
68
1
 
2
 
! Отговори
до 13 ba преди 12 години
Или да си платиш дипломат,да я купиш де- явно и твоята е такава, купена... да обикаляш по кръчмите, зная само как мои познати си изкарват изпитите в НБУ, а това е едно от елитните части унита... Как записват 50 годишни уж за магистратура и ка я изкарват и нея, да прав си диплома с/у заплащане...
67
7
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Много пъти тоя човек говори истини - това си е абсолютен факт. Но не са само студентите паризитите - самите университети са ***, които смучат пари от държавата.