Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!

Чешкият президент се обяви за платено висше образование
Обновена: 8 дек 2011 15:01 | 8 дек 2011 10:13, Елка Василева
185
Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!
Вацлав Клаус. Снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че студентите, които по сегашната система следват безплатно, са паразитите на обществото.

"Убеден съм, и то не само аз, че основното и средното образование са от категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата.

Висшето образование обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това.

В противен случай студентите се превръщат в паразити на обществото" каза Клаус.

Чешкият президент се обяви за въвеждане на такса за обучение в университетите.

Той посочи, че не е против държавата да помага на студентите съм символични стипендии, както и не е против помощта при изплащане на студентските кредити, което в крайна сметка ще става чрез търговските банки.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
21
 
! Отговори
галактика преди 12 години
В Перник заваля сняг - урааааа! Из нета срещнах виц, леко свързан с темата, който ви предлагам за малко настроение. - Арабски студент написал писмо на баща си: "Тате, аз съм добре, не се притеснявай. Само дето ми е неудобно, че отивам в колежа със златен мерцедес, а моите колеги и учители отиват с влака..." Баща му отвърнал: "Сине, преведох 20 милиона по сметката ти. Моля, не засрамвай семейството повече, купи си влак и ти." Надявам се да ви хареса, приятен ден на всички!
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя същия Пурко го потърсете в youtube-има клип как на посещение в Чили краде химикалка на пресконференция ...и той тръгнал акъл да дава
104
10
 
8
 
! Отговори
rumniki преди 12 години
На всички които са натиснали "минус точки" на мен "Калин" и "Lorien" са наистина парзити, Безплатното образование е придобивка на Социализма/Комунизма, връщане няма назад в Америка едно висше струва 200 -300 000 USD. това е реалноста и тя ви очаква
103
2
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Ти си бил много информиран за Европа бе, хехехеНо вече ти обясниха, че грешиш
102
1
 
13
 
! Отговори
104 преди 12 години
До 109За какъв масов бизнес говориш във висшето образование в ЕС? :)))) Че в повечето страни то е или съвсем безплатно или с минимални такси за гражданите на ЕС при първо висше.:) Не, не е бизнес , висшето образование там е стратегия на държавата!
101
0
 
17
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Таке е . Не трябва да има никакви пречки при влизането във ВУЗ, но цедката при излизане да е жестока. В момента Европа върви към масово висше образование и след време огромен процент от населението ще е с висше. Образованието се превръща в печеливш бизнес. Прибират паричките на студентите и после да се оправят. Това поражда и социалното недоволство.
100
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добрият майстор дори без инструменти ще е добър майстор, но простият майстор с платена диплома за такъв, дори да му дадеш най-съвременните инструменти, той ще е просто един ***, *** *** с диплом без покритие!Висшето образование е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ !!!Това не се купува !
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 99 ! Даскале, мойте уважения към Вас/ защото сте бивш/ но, да се натискат за даскалски специалности..моля,моля! Всички неуспели до 4 то класиране кандидат- студенти , разбирай- двойкаджии - се записват у Университету на пъпа на София!!! Въпросът е , защо Алма Матер ги приема...е, това ако не е позор...И после , те ще обучават малките деца...Eх..простотияяяя
98
2
 
16
 
! Отговори
не сте богоизбрани преди 12 години
Образованието не е инвестиция само за образованите , но и за цялата страна . Образованото общество е прогресиращо , иновативно общество . Необразованото и нискообразовано общество е първо и основно условие за възникване на феодализъм . Днес студентите са "***" , утре ще са гимназистите , вдруги ден децата в начално училище . Пак ще ядете зеле и ряпа и феодалния владетел ще ви опъва булката на собствената ви сватба . Мислете с главите си докато можете , тия след вас няма да могат.
97
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се направи както едно време с кандидат студентски изпит, не тест ИЗПИТ както преди. Да видим уродливите създания на новобогаташчетата какви резултати ще покажат. За хванат учител с подкуп - затвор ! Да видим как ще влизат и как ще взимат изпитите !Понеже преди образованието ни е било лошо- та затова 22 години захранва западните капиталисти !!!! И не случайно- най-добрите инженери на запад са от бившия Соц. "лагер" !!!
96
3
 
3
 
! Отговори
до 99 от 95 преди 12 години
А как ще приемеш факта, че в страните от ЕС във ВУЗ се влиза без приемен изпит? :) Значи не в броя на кандидат студентските изпити е проблема, а в системата на образованието. Нашето произвежда неграмотници според оценките на специалистите от ЕС.
95
3
 
25
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Самият Клаус е професионален ***.Паразитирал като студент.Работил като *** в Чешката Академия на науките.Понастоящем паразитира като политик.
94
0
 
8
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
ОБРАЗОВАНИЕ се пишеобразувание е съвсем друго...умнико!!!!
93
6
 
5
 
! Отговори
lorien преди 12 години
много е прав, образованието е инвестиция и не трябва на общо основание всички да бъдат дотирани
92
2
 
17
 
! Отговори
тъпак преди 12 години
Този Клаус е известен с тъпите си изказвания, но с това донякъде конкурира и ББ . А, това вече е много.................
91
0
 
7
 
! Отговори
бивш даскал преди 12 години
Образованието в Б-я девалвира не заради това дали е платено или не, а защото всяко градче се напъва да си прави ВУЗ, защото ВУЗ-овете правят по 3 и повече приема и тройка стига и защото кьораво и сакато се юрка да учи право и даскалски специалности. Затова и, собствено, пазарът за даскали се пресити и за едно място често се борят по 15-20 душиЗащо ли няма наплив към инжинерните специалности, а вече и към медицинатаОграничен прием - до две класирания.Край! Ако някой не е успял и искам - чужбина
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И я сакам да се инвестирам у *** !!!
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОРУПЦИЯ
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно си прав...но, до някъде! И у България има висши платени университети ; Водещ е Нов Б Университет...и какви капацитети излизат от там...!!!Плява!!! Всички чалгаджийки и *** лигльовци на богати татковци станаха адвокати там!?Пародия на образувание...пародия на изпитване и писане на оценки...Въпросът е само да си плащаш...Та къде е инвестицията и образуванието тук..
87
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета коментарите под статията и виждам, че с изключение на двама-трима, останалите не са я разбрали. Не са вникнали в смисъла на казаното. По-страшното е, че останалите изказват желания, които страшно много приличат на желанията на *** ни събратя - всичко да им е безплатно. Да, 40 години комунизъм и 20 години чалга ни профанизираха и циганизираха тотално. Томасе, кога ще пием по едно на "Вазата", а? ;)