Гуантанамо - петното върху образа на Америка

Вече 10 г. затворът е символ на нарушаването правата на човека
Обновена: 9 яну 2012 14:54 | 9 яну 2012 14:46, Елка Василева
51
Гуантанамо - петното върху образа на Америка
Снимка: Архив Reuters

Десет години след като посрещна първите си затворници, породилият бурна полемика затвор в Гуантанамо си остава за мнозина символ на нарушаването на правата на човека въпреки обещанията на президента Барак Обама да го затвори, пише Франс прес.

Когато затворът беше отворен на 11 януари 2002 г., в него бяха докарани двайсетина арестанти от Афганистан. Те бяха затворени в килии под открито небе. Днес тези площи са обрасли с бурени и сред тях бродят игуани.

Снимките на тези първи затворници в оранжеви затворнически гащеризони, с лица, скрити под черни качулки, обиколиха света. Това бяха първите вражески бойци на
президентското управление на Джордж Буш-младши, арестувани в отговор на кървавите атентати от 11 септември 2001 г.

Разположен в залива Гуантанамо, в Югоизточна Куба, центърът за задържане беше построен във военноморска база с площ от 116 квадратни километра, която САЩ наемат от Куба по силата на американско-кубински договор от 1903 г.

В затвора, чиито първи солидни постройки, са изградени през май 2012 г., бяха държани през годините общо 779 мъже и юноши. През 2003 г. там по едно и също време се намираха 680 души. С течение на времето обитателите на Гуантанамо намаляха.

Днес там има 171 затворници. Те са надзиравани от 1850 американски военни и цивилни служители. От тези 171 затворници 46 попадат в категорията на задържаните за неопределено време.

Тези хора не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

Въпреки ангажиментите на президента Барак Обама да затвори центъра за задържане преди януари 2010 г., закон, приет от Конгреса и влязъл в сила в края на декември, пречи де факто на осъществяването на тази цел. Законът забранява използване на американски държавни средства за прехвърляне на задържаните от Гуантанамо към американски затвори или към трети страни. Законът изисква предполагаемите заподозрени за тероризъм затворници в Гуантанамо да бъдат изправени пред военни съдилища.

"Въпреки че президентът Обама е решен да затвори Гуантанамо, Конгресът прие мерки, които му пречат да го направи", заяви полковник-лейтенант Тод Брисийл, един от говорителите на Пентагона. Той допълни, че за страна, която е във война, е изключително важно да попречи на задържаните в Гуантанамо да се върнат към въоръжената борба.

Условията в затвора в Гуантанамо се подобриха през годините и задържаните разполагат с повече свобода в общите части на лагера, в който се намират 80 процента от затворниците.

"Надеждата за затварянето на Гуантанамо намалява", смята Джонатан Хафец, преподавател по право в университета Ситън хол, в щата Ню Джърси. "Заради този закон закриването на Гуантанамо се превръща във все по-труден за разрешаване политически и юридически въпрос", допълва юристът, който е и адвокат на двама затворници от Гуантанамо.

Според него затворниците от Гуантанамо са жертва на тотална юридическа бъркотия.

"Те не са нито военнопленници, нито обикновени затворници. Те нямат никакъв статут", допълва и Карен Грийнберг, експерт по тероризма в университета Фордам и автор на книгата "Първите 100 дни в Гуантанамо".

"Неуспехът на американското правителство да затвори центъра за задържане в залива Гуантанамо е лошо наследство в областта на правата на човека", подчертава доклад на "Амнести интернешънъл", публикуван по повод 10-ата годишнина от откриването на затвора.

Центърът за задържане е известен с доста суровите си методи за разпит и си остава обида за правата на човека, посочва експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", допълва специалистът.

Само шест от задържаните в затвора бяха признати за виновни от специалните военни комисии. Седем други затворници трябва да бъдат изправени пред тези специални трибунали в идните месеци. Сред тях е и предполагаемият мозък на атентатите от 11 септември 2011 г. Халид Шейх Мохамед.

Докладът на "Амнести интернешънъл" по повод годишнината от откриването на Гуантанамо критикува остро дългогодишното нежелание на САЩ да прилагат принципите на защита на човешките права и същевременно да очакват от други да ги прилагат.

"Гуантанамо накърни силно репутацията на САЩ по света", припомня Хина Шамси, директорката на правозащитната организация Американски съюз за гражданските свободи.

"Преди 10 години никой не можеше да си представи, че Гуантанамо ще стане неделима част от американския пейзаж", допълва тя.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Гуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Уау преди 12 години
"В затвора, чиито първи солидни постройки, са изградени през май 2012" Явно в Куба времето тече наобратно...
41
1
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Ако нашите *** научат какви пари отиват от Русия за Кавказ, за да гласуват кавказците за режима в Кремъл, веднага ще поемат натам. Кавказците лапат такива милиони от Москва, че никога няма да се откажат доброволно. За наблюдателните - да сте чели за атентати в Рашката като наближат изборите?! Всичко е постановки и игра за плебса.
40
3
 
5
 
! Отговори
qwer преди 12 години
За 41-ви пост:-"И имай впредвид, че съм антикомунист."Само е това изречение като чуя и веднага разбирам,че не само си комунист,ти си от ония комунисти на които се казва "най-твърди",защото никой не те пита ти какъв си болшевик или демократ,по изложението ти в поста веднага се разбира какъв демагог си и менте демократ.Гузен негонен бяга нали се сещаш.И както те попита някой тук ти надзирател ли си бил там та знаеш,аз имам позната която твърди,че неин роднина (мъж) е убит или умрял в Скравена,истината и те не знаят но последните сведения от оцелели са доказали,че е бил виждан за последно там.Комуните така искривяваха историята за всичко,че не знаеш на кое да вярваш,както и ти сега "не съм комунист,ама зная всичко".Хайде чао и не лъжи повече
39
0
 
2
 
! Отговори
глупав народ ей.. преди 12 години
Локси- ти или си недорасъл и неграмотен пубер или пръв гербер - "..След като си заловен за достатъчно тежко престъпление..." Кой казва каква е връзката на заловения за престъплението ... цецко, бойко или ..., а Истината, онази, разкриването на която създаде Шерлок Холмс, мосю Поаро и т.н. Нима не виждаш /от капаците/, че именно поради липсата на дори капчица интелект, който да открие, събере и представи ГОДНИ доказателства, налага министъра на ВР да се изказва пред журналисти, но не и пред съдии
38
1
 
2
 
! Отговори
глупав народ ей.. преди 12 години
"..Тези хора не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени,.." ......... а аз дълго се чудех, как САЩ са избрали точно болшевика Б.Б. да бъде техния човек в Европата... Като си затворим очите за очевидните грешки в изписването на годините статията е хубава и ни показва защо трябва да отстояваме човешките си права и свободи...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само това петно да беше? Ама добре, че слушкаме, иначе бомбички.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чел съм достатъчно. Прегледай Стефан Бочев и неговата книга за Белене. Защо да се лута човек в Солженицин, когато минали през ком. затвори хора са живи и пишат за това.Истината е, че и след промените управляват комунистите. Включително и ГЕРБ. А с новоизбраният президент окончателно се затвърдиха.Приятна вечер.
35
4
 
5
 
! Отговори
с. преди 12 години
И да добавя,че САЩ наистина е възможно да са попрекалили,но в крайна сметка нима са ви толкова мили арабелите!??Я вижте в България какво се случи!Отпуснаха им края и освен свинщини друго от тях не се видя!Наркотици,мазни дюнери и далавери!Арабите по Симеон в София може би не се занимават с крадени коли!Ама я стига!
34
8
 
5
 
! Отговори
с.до 41 преди 12 години
Абе дали в Белене или Ловеч има ли значение!?Ти с вдъхновяваща компетентност поясни,че това с прасетата било фолколор!Надзирател ли си бил в Белене,че си толкова наясно!Страшни неща са се случвали в Белене и това е неоспорим факт!А за ГУЛАГ пък какво да кажа!Прочети малко Александър Солженицин!Безбройни са жертвите и престъпленията на комунистите!
33
5
 
20
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Еееее, на колко си години бе, хлапе?Щях друго да коментирам, но като ти видях поста и не се въздържах. Самите американци признават, че огромната част от държаните в Гуантанамо са случайни хора, били на "лошо място във лошо време". Преди година се писа много за това. Дори има хора затворени, защото при проверка не са имали в себе си лични документи. ДА, НО СА АРАБИ И ДА ГИ ОСВОБОДЯТ СИ Е ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ.С тия прасета направо ме уби. Момче, лафът за прасетата го изтърсиха след 10.11.89-та, обаче остана недоказан. И е трудно да докажеш нещо, което не е било. Но на хората и хареса и си остана един вид нещо като фолклор. НО НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ЛОВЕШКИЯТ ЗАТВОР!!!!! БЕЛЕНЕ !!!! - запомни го.Веднъж един като тебе , тук в тия форуми, много сърцераздирателно и гневно описа в подробности как са изтезавали дядо му в Скравена. Боже мой :)))). Скравена е бил ЖЕНСКИ ЗАТВОР!!!! И това да запомниш, че и днес един подхвърли за Скравена и се отнасяше за мъже. И имай впредвид, че съм антикомунист. Да отстоява човек някаква кауза е похвално. Но трябва да се прочете нещичко, да се ограмоти.Това е. Прасетата са измислица и се отнася за Белене.
32
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Остави ги *** , те така са се изнежили и такава уста са отворили за граждански права , забравиха как даваха на прасетата да ядат полуживи хора в Ловеч
31
4
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Гуантанамо е база на САЩ от преди Кастро , такива бази имат по целия свят , каквоато имат и руснаците в Сирия , а си имаха по цяла източна европа бая години
30
10
 
14
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Гуантанамо сравнено с Гулак и Белене е като СПА център.
29
0
 
4
 
! Отговори
сМУТ преди 12 години
А дали совите са това което са??
28
12
 
7
 
! Отговори
с. преди 12 години
Егати как бедните оскотели бантустанчета избиват комплекси и черни мисли за сметките и жалкия си животец плюейки САЩ!Що не плюете и руснаците като сте такива борци за правда бе!?Нима те не вършат същите свинщини в Кавказ!?*** скапани!
27
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Оня ден по някакъв сериал един *** който правеше трафик на хора като робовладелец се опита да се изежи на ченгето , че има права и няма да говори без адвокат , ченгето му отвърна че е от новите и не го интересуват правата му , това като на филм , но за тази безкомпромисна борба с тероризма Гуантанамо си трябваше , с хора които си ги приел , изучил и нахранил и ти палят дома така се действа.
26
1
 
9
 
! Отговори
батето преди 12 години
до 27 loxyПич, 1964 г един милиционер ме понатупа яко, щото като ученик ходех с клош панталон и съм слушал в квартирата Елвис Пресли, с което съм рушал здравия социалистически морал. ВСЕКИ ПЕТИ ЗАТВОРНИК В СВЕТА Е АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН.
25
2
 
11
 
! Отговори
4 преди 12 години
Вчера чета че американците изгонили консула на Венецуела от Флорида защото тя участвала в кибер-атака с/у САЩ като била консул на Венецуела в Мексико.......и излъчили документален филм......Тея от страни ако се видят изглеждат ептен изтрещели.....Преди това някъв военен *** искаше УСА да могат да спират нета когато решат,и после четох че при опасност от кибер атака САЩ ше могат да атакуват съответната държава....*** ти американците ???
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя до америка не може да стигне , но до бетонната ти глава може
23
4
 
7
 
! Отговори
4 преди 12 години
Как САЩ са изградили затвора в Куба? Това е погазване на всякакъв вид сувернитет на кубинската държава,общо взето казват на Кастро въобще ни дреме кво говориш,ние можем да правим с теб квото си искаме....А относно задържането без доказателства ,това се води pro-long detention,могат да те държат против всякакви закони колкото искат ,щото така им е кеф....Гуантанамо по нищо не се различава от конц-лагерите в Северна Корея...

Спонсорирани публикации