Мобилтел и Vivacom с един собственик?

Австрийската група Telekom Austria може да купи Vivacom, пише Die Presse
Обновена: 17 яну 2012 14:52 | 17 яну 2012 14:51, Бойчо Попов
120
Мобилтел и Vivacom с един собственик?
Снимка: Reuters

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: МобилтелVivacomTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
15
 
! Отговори
До 74 преди 12 години
Просто се опитвам да покажа че явно политикатая на компанията е такава, но тя не се споделя от всичките им служители. За съжаление :(((
74
0
 
16
 
! Отговори
До 74 преди 12 години
Съвсем не. Просто направи впечатление че се опитва. Похвалих ч на шефа и там. Надявам се да са и всдигнали заплатата. Просто не ми стигнаха симвилте за поста за да го напиша. Между другото съм говорил и с мпредставител на техния отдел жалби. Доста незаинтересован. На една от жалбите си получих отговор от които личеше че дфори не са я прочели внимателно. На място дори отказвяха да ми дадат вх. номер. Но след кратък спр ми издадоха веднага.
73
1
 
28
 
! Отговори
Апел преди 12 години
Хора...бягайте от ментето Ментел!Те заслужават вашето презрение и справедливо наказание.МОБИЛТЕЛ СА НАЙ-ГАДНИТЕ КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ В НОВАТА НИ ИСТОРИЯ!
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То като при Костов, бе? Тогава под крилото му беше MTel и никой друг не се допускаше
71
0
 
14
 
! Отговори
Marx преди 12 години
Капиталисти от всички страни, съединявайте се !
70
4
 
15
 
! Отговори
до АЗ преди 12 години
Пред мен се опита да да направи всичко възможно да помогне. Не успя и видими се почувства зле...........................Абе АЗ, ТИ си много зле бе. Това ли е важно за теб (да видиш, че служителката се почувствала зле), а не да ти решат проблема бързо и безболезнено за теб. Ега ти и логиката...
69
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди две години реших да се махна от Мтел. Прехвърлих всичките си фирмени телефони на друг оператор с изключение на един който го закрих-просто не ми беше необходим повече. При закриването поисках документно ми казаха, че това не е необходимо. И...............скоро получих известие от фирма за събиране на дългове - оказа се , че телефона не е закрит , договора преподписан автоматично и съответно дължа такси за цяла година.Искайте документи и си ги пазете. Иначе.......500лв. Като мен.
68
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Мобилтел бяха надчислили ползван "интернет" от 74 годишният ми баща, с телефон отпреди 100 години/от най елементарните/И знаете ли кое е най интересното, че когато поискахме проверка ни изгледаха така стръвнишки, като че ли сме им откраднали милионите натрупани с подобни измами.После се оказа, че станало грешка, че пак сървъра виновен...дрън, дрън.Тоя сървър бая скъпо ни излезе на всички, не мислите ли?Сега вече не съм при тях и дишам по-свободно. Дано повече хора се усетят,че тея са ЛЪЖЦИ
67
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mtel са най големите гадове. Бягайте от там хора!
66
0
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
neznam ama ako ima klasaciq v bg za nai golemi mo6ennici,mobilnite operatori sa na 4elno mqsto
65
0
 
18
 
! Отговори
До антиЕС от АЗ преди 12 години
Просто трябва да си гоним правата. Вече има телефон и на Globul.Там също имаше проблем, но се отстрани на място, като служителят коригира грешката пред мен, и после ми се обади два пъти за да провери дали има още проблеми. Много професионално подходи. За сега с Мобилтел основно спорим. За да бъда обективен има и качествени служители там. Една от служителките им, в офис в Меден Рудник. Пред мен се опита да да направи всичко възможно да помогне. Не успя и видими се почувства зле.
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ментел + Свиваком = Ментелеком Австрия
63
0
 
40
 
! Отговори
ОМГ преди 12 години
Не 3, а 30 оператора да има в България, пак ще е същото! Гнусно картелно споразумение за еднакво безбожно високи крайни цени - това ще е положението винаги. Напъните да се изкупят една друга трите мошенически компании само го доказва! В България никога няма да стъпи нито една читава телекомуникационна компания, защото знае отлично какъв политически и законов бардак е тук! Ако бяхме нормална държава, досега щеше да има поне 2 отнети лиценза и 2 позорно изритани от страната чужди фирми! Толкоз!
62
4
 
18
 
! Отговори
Glob преди 12 години
Най-зле е Globulр поне за частни абонати. Там има и най-много измами с фалшиви договори. Но предлагат безумно ниски цени на корпоративни клиенти и така се държат. Тоя дето пише че бил клиент на всички оператори, 42, - ама че смях. Та те предлагат доста различен спектър от продукти. Дано да вземат Вива от ТА - ще бъде наистина конкурентна компания, само дето Глобула най-вероятно няма да издържи и ще си ходи в Гърция да стачкува.
61
0
 
33
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
определено ментел са най-мразения оператор,мразя ги повече от топлофикаци с която наскоро също изцяло се разведох
60
3
 
36
 
! Отговори
пацо преди 12 години
Имах много труден итежък развод с мтел.бях абонат още ,когато се казваха''ситрон''картата я купих много дебело,телефона от тях на фантастична цифра и гарантирах моята платежеспособност със сума от 360 марки гаранция.в договора бе фиксирано,чр когато ср откажа/закрия/номера ще ми бъдат въстановени.Е....познайте какво стана след като се разделих от тях? Нищо!Най нагло ми заявиха,че това няма как да се докаже понеже е минало дълго време/15 години/Просто нямали инеормация за този период.Това е .мтел
59
2
 
34
 
! Отговори
Апел преди 12 години
Да помогнем на наглеците от МЕНТЕЛ да фалират като се 'разведем' със тях!Само и единствено това е начина да раздадем справедливост за годините нагъл грабеж и крепостническа обвързаност.
58
2
 
29
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
От твоите уста в Божиите уши!ДАНО МЕНТЕЛИТЕ ФАЛИРАТ ПО-БЪРЗО...ТА ДА СЕ СВЪРШИ С ТАЗИ НАГЛОСТ.
57
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мтел също натрупаха големи дългове и са близо до фалита. Спряха и парите за Левски.
56
0
 
18
 
! Отговори
До антиЕС от АЗ преди 12 години
Да развода е труден но не и невъзможен. Първо се пише до тях и след това до защита на потребителя. Позоваваме са на проблемите от миналата година. Трабва да ни се осигурява свързаност постоянно и да имаме връзка с оператор. И двете условия не бяха спазени. После се пуска жалба до други институций катп Министерството на транспорта, инфраструктурата и далекосъобщенията.

Спонсорирани публикации