В Силициевата долина взимат по над 100 бона в зелено

Успехът на големите в бранша предизвика създаването на много нови фирми
Обновена: 24 яну 2012 15:11 | 24 яну 2012 10:34, Бойчо Попов
91
В Силициевата долина взимат по над 100 бона в зелено
Снимка: Reuters

Средната годишна заплати за служителите от технологичните компании в Силициевата долина надмина 100 000 долара миналата година, показва ново проучване, отчело по-висока стойност заради последния бум в региона, пише Wall Street Journal.

Операторът на сайт за технологични работни места Dice Holdings Inc. заявява, че заплатите за специалисти по софтуер и други инженерни специалности в Силициевата долина в Калифорния са се увеличили с 5,2% до средно 104 195 долара през миналата година, изпреварвайки средното увеличение с 2% до 81 327 долара за заплатите в сектора в национален мащаб.

"Това е първият път, откакто започна това проучване на заплатите през 2001 г., в който заплатите минават границата от 100 000 долара", заяви Том Силвър, старши вицепрезидент на компанията.

Изводите идват на фона на уеб бума, който бе подхранен от компании като Facebook Inc, Zynga Inc. и Twitter Inc. Миналата година няколко от компаниите, включително LinkedIn Corp. и Zynga, станаха публични, а Facebook се готви за първично публично предлагане тази година. Техният успех предизвика създаването на множество нови фирми, което от своя страна стимулира войната за наемането на софтуерни инженери и др.

От друга страна, ръстът на работните места в други региони на страната е останал сравнително бавен. Работодателите в САЩ добавиха 200 000 работни места през декември, а равнището на безработица от 8,5% отбелязва най-ниското си ниво от началото на 2009 г. Но не е ясно дали тази тенденция може да бъде устойчива.

„Битката за таланти в Силициевата долина се разраства и работодателите трябва да плащат", казва Силвър.

Като цяло обявите за работа в долината в сайта на Dice са се увеличили до 5026 по-рано този месец, с 26% повече от 3974 обяви година по-рано, казва той, докато работните места в технологичния бранш за цялата страна са нараснали само с 11% през същия период.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: силициева долина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
7
 
! Отговори
програмист преди 12 години
Абе я да го духат некадърниците ! Трябва да се извинявам, че вземам 10 пъти повече пари от някой некадърен ***, ли ? Ай сиктир и у лево !
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
67Напротив, правилно е. Видяхме къде я докарахме след 45 год равно заплащане за неравен труд.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66Кажи ми за наемите, че да ти се посмеем.
64
2
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 12 години
То е ясно, че е пазарна икономика (4-то поколение икономист съм), но това определение не значи, че е правилно нали? А и всички виждаме до къде я докарахме с тези пазарни икономики и разни икономически инструменти за регулиране на не знам какво си и повишаване на не знам що си. Просто ситуацията в световен мащаб все повече наближава точката на абсурда и се не знае какво ще има отвъд....
63
4
 
9
 
! Отговори
малката дискусия преди 12 години
Изобщо не е вярно, че стандарта е по-висок там. Освен наемите и услугите, всички стоки са по евтини в Америка, като започнеш от храни и горива и стигнеш до автомобили, дрехи и техника.
62
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 12 години
Пазарна икономика - пазар на труда. Едното е добре платено, защото малко хора го могат и съответно за да си намериш доър специалист трябва да му предложиш повече пари отколкото предлага другата фирма. Специалиста си избира в крайна сметка къде да отиде. При стругарите е обратно - много хора го могат - съответно за едно място има много кандидати и се наема този който се съгласи на най-малко. Стругар се става за часове. Добър стругар за месец. Добър специалист се става за 10-тина години.
61
6
 
10
 
! Отговори
опс преди 12 години
61Един програмист може да стане стругар, но един стругар не може да стане програмист.
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62Един програмист може да стане стругар, но един стругар не може да стане програмист.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60Според мен, 100к $ са преди данъци. В Бъглария сме свикнали като казваме заплати, да имаме предвид чисти пари, но не е така на острова или сащ (примерно).Но си прав. 100К $ преди данъци са нищо особено.
58
1
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Много издребня..... ама нали се сещаш, че този дето е измислил плуга не е вегитирал през това време, все е имало някой, който да се погрижи за него докато той мисли мъдри мисли, всеки труд е значителен и важен това искам да кажа, да не се изхвърлят разни умници, че са нещо повече от другите, защото без тези "други" те са нищо ... напрактика няма да съществуват.По-скоро се дразня от ненормалното изкривяване в наши дни за полезността на труда и цената му.
57
7
 
5
 
! Отговори
голяма дискусия преди 12 години
То да взимаш 100 000 $ (без данъците) в Калифорния е еквивалентно да взимаш 3-4К чисто в БГ.Просто стандартът е от 3 до 5 пъти по-висок там, това означава,че ако един наем тук ти е 500 лв там ще ти е 1500-2500 лв.
56
0
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Не мисля, че всеки може да бере кафе, брат ми е много учен и заема важен пост(не че аз не съм), но за разлика от него аз мога и съм се научила да правя и много други "първобитни" неща и най-вече оценявам всеки труд, всеки, защото е еднакво важен за общото благо. Замисли се само колко би получавал учения ако трябва днес да си отгледа и приготви храната, да си изтъче дрехите, да си оплете шапката и шала, сам да си сготви, да си изхвърли *** на сметището (ако си е направил преди това такова)...
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
57Така е.Моето поколение и може би сегашните 35-45 годишни програмисти са тези, за които професията е и хоби. За младите програмисти (повечето) е елитна специалност, която ще им носи пари за да си клатят краката а.к.а. кодери. Аз не съм спрял да уча ежедневно, както и колегите ми, които си обичат професията.
54
0
 
4
 
! Отговори
До 55 и 35 преди 12 години
Всичко си зависи от човека - ако няма желание да се учи и развива постоянно не след 10, ами след 2-3 години младите ще знаят повече от него. Ако обаче отговорен, упорит и учещ се постоянно с възрастта ще става все по-добър.
53
2
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 12 години
Ти обработваш детайла, ама нали се сещаш, че някой е направил струга и е предвидил и пресметнал всичко по него, осигурил е всичките му възможностти? Те струговете не паддат от небето. Ти можеш ли да проектираш механиксата на струга, или електрониката или програмного му осигуряване? Нали всяка команда дето му задаваш трябва да се преведе на 1-ци и нули (софтуериста), тия 1-ци и 0-ли да станат управляващи сигнали (електрончика) и след това механиката да обработи детайла (Механикала).
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
35Аз съм 50 години програмист и все още не съм видял млад програмист, който може повече от мен.
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един квалифициран и с опит програмист в България взема средно 3000 -3500 лв след данъци. Нито е много нито е малко. Стига за нормален живот. храна 500-600 лв на месец без компромис с качествотонаем - 400-500 лв на месец500 лв рейжини - ходене на работа, обяд, ... остават едни 1500 лв за кръчми, дрехи, играчки, .... не е бог знае кво но не е беднотийка.
50
3
 
4
 
! Отговори
kolegaIT преди 12 години
Пичове времената са трудни, а за цитираните заплати много се изхвърлят не са такива.Големити пари се дават на подмазвачите и своите си хора, няма нищо общо с уменията, нивото на познания и свършената работа.Аз не съм добре плат, но си живея живота.Той е кратък радвайте му се!
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересен сблъсък на мнения - от едната страна са необразованите, т.е. тези, които признават за труд само физическия труд и не разбират защо за умствен труд се плаща доста повече. От другата страна са "търтеите" на умствения труд, които смятат, че и 2000-3000 лева заплате е доста малко, с което предизвикват гнева на необразованите.
48
3
 
6
 
! Отговори
Гад преди 12 години
Господа програмисти, вашата работа може да е трудна, НО МОЛЯ не се превземайте много много ! "То да не било като да стържеш на струг" Ей ти, кога за последно си обработвал някой сложен детайл на универсален струг, фреза или CNC център ?! Въобще имаш ли си понятие за тия неща или пишеш наизуст ?