В Силициевата долина взимат по над 100 бона в зелено

Успехът на големите в бранша предизвика създаването на много нови фирми
Обновена: 24 яну 2012 15:11 | 24 яну 2012 10:34, Бойчо Попов
91
В Силициевата долина взимат по над 100 бона в зелено
Снимка: Reuters

Средната годишна заплати за служителите от технологичните компании в Силициевата долина надмина 100 000 долара миналата година, показва ново проучване, отчело по-висока стойност заради последния бум в региона, пише Wall Street Journal.

Операторът на сайт за технологични работни места Dice Holdings Inc. заявява, че заплатите за специалисти по софтуер и други инженерни специалности в Силициевата долина в Калифорния са се увеличили с 5,2% до средно 104 195 долара през миналата година, изпреварвайки средното увеличение с 2% до 81 327 долара за заплатите в сектора в национален мащаб.

"Това е първият път, откакто започна това проучване на заплатите през 2001 г., в който заплатите минават границата от 100 000 долара", заяви Том Силвър, старши вицепрезидент на компанията.

Изводите идват на фона на уеб бума, който бе подхранен от компании като Facebook Inc, Zynga Inc. и Twitter Inc. Миналата година няколко от компаниите, включително LinkedIn Corp. и Zynga, станаха публични, а Facebook се готви за първично публично предлагане тази година. Техният успех предизвика създаването на множество нови фирми, което от своя страна стимулира войната за наемането на софтуерни инженери и др.

От друга страна, ръстът на работните места в други региони на страната е останал сравнително бавен. Работодателите в САЩ добавиха 200 000 работни места през декември, а равнището на безработица от 8,5% отбелязва най-ниското си ниво от началото на 2009 г. Но не е ясно дали тази тенденция може да бъде устойчива.

„Битката за таланти в Силициевата долина се разраства и работодателите трябва да плащат", казва Силвър.

Като цяло обявите за работа в долината в сайта на Dice са се увеличили до 5026 по-рано този месец, с 26% повече от 3974 обяви година по-рано, казва той, докато работните места в технологичния бранш за цялата страна са нараснали само с 11% през същия период.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: силициева долина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото "Хъм" не всеки може да програмира, а всеки може да бере кафе.
46
9
 
7
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
Аз не мисля, че е оправдано специалисти по виртуални реалности да получават такива заплати, и преди да възроптаете срещу мнението ми се замислете, за виртуалното и реалното! До къде ще стигне света ако за виртуалното плащаме повече отколкото за реалното, защото днес можем и без виртуалност, но не бихме могли да живеем без реалността най-вече защото физически зависим от нея.Значи този който му бере кафето на "специалиста" взима по 5$ на седмица,ами специалиста защо не си го пусне от програма?
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ех пуста завист, от един път излезна, че всички тук са програмисти и че 3к са ви малко. Щом сте в интернет в момента значи са ви много ;)И ... коя е задачата, която програмистите могат да свършат по-бързо, да се решат да похарчат 500лв за една вечер? Ами имат ги ;) Да си ги харчат с кеф :))))
44
5
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
викторе, тъпо парче си, както и всички дето вярват в илюзията "нормален живот".
43
1
 
1
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 41първия вариант не се практикува по ред причини ...главните - липса на пари (начален капитал) и тромава, и корумпирана държавна администрация
42
3
 
7
 
! Отговори
Very Old Programmer преди 12 години
до 37Доказано е, че при равни други условия, една непозната работа се свършва от програмист 2 пъти по бързо от всеки с друга професия!
41
1
 
10
 
! Отговори
До Виктор и 38 преди 12 години
Наистина много трудно се намират кадърни инженери, за това заплатите в електрониката, предполагам и в ИТ-то са доста високи на общия фон - към 3500евро месечно за старши конструктор. Много фирми са готови да наемат хора само защото имат желание да се развиват, дори да нямат добра подготовка. Все още съм студент, но вече абсолютно всичките ми колеги, които що годе стават за нещо са на проектантска работа в сериозни фирми. Много малък процент от студентите са работливи и отговорни - манталитет....
40
1
 
19
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Извинявайте обаче да изплащаш апартамент повече от 7-8 години, да караш 10 годишна трошка, да ходиш един път в годината на море на Китен за 5 дена и да ядеш преоценени стоки от магазина не е точно това което си представям като чуя "нормален живот".
39
0
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Прав си за всичко - и за българите и за сърбите. Заплатите там са подобни за този вид труд, познавам хора които това правят.
38
2
 
7
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Тоест излиза, че за нормален живот (нормален, а не луксозен) ти трябват едно 5-7К лева месечно...
37
3
 
7
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Никой не казва, че трябва да взимаме, колкото взимат в щатите, а толкова колкото да си осигурим нормален живот като бели хора. Ето например една нова кола от среден клас (форд, опел, тойота) е в рамките на 30-50К, един апартамент, 70-90 квадрата е 100-200К. Разумен лизинг е 2 г. за колата и 5 за апартамента, което означава по 10-15 + 20-40К годишно, тоест трябва ти заплата, от която да можеш да отделиш между 30 и 50К годишно, това прави 2-4К/месец.
36
2
 
19
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Прослойката наистина е по-умна от други, защото благодарение на тази прослойка сега седиш и си постваш малоумното мнение в интернет.
35
2
 
4
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Доколкото знам, програмист, кадърен няма да отиде да бачка за българска фирмичка, със скръндзав работодател, ами ще си работи по проекти от в къщи, или в офис, както се договори, за чуждестранна фирма, и ще си взима най малко 3500 лева. За програмистите в сърбия? Едва ли са много добри.
34
0
 
24
 
! Отговори
Very Old Programmer преди 12 години
Момчета, има и един друг проблем, който не забелязвате. Възрастта на програмистите. Преди много години, когато вашите родители са били деца, на първият ми курс по асемблер за IBM 360, лекторът започна с това , че като програмист можеш да си изкарваш хляба 10 години. А след това - попитахме смаяно ние? След това идват младоците и става трудно. Така, че не им завиждайте. Няма друг занаят в който не само учиш постоянно за да си във форма, но и умът ти работи дори когато спиш. So it is.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То навсякъде взимат повече отколото в България, вкл. и Румъния и Македноия, но там мафията си няма държава, както е в България.
32
0
 
7
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Явно заплатите са горе долу еднакви по "белия" свят, тука какво общо има . Хората си имат поръчки и си печелят. Всеки се опитва да направи по-добър и идиотоустойчив софтуер. Какво им завиждате, те за тия 100 хил., колко по толкова са изкарали за шефа - има едно 10-20 пъти.
31
0
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Доколкото съм чул в Сърбия, програмистите взимат като цяло повече от колкото в България.След студентството за под 1000 евро не искали и да чуят.Ако някой знае да каже дали наистина е така.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28, някой да те бие по главата да живееш в суперескъп квартал?Колкото до България зависи какво се разбира под добра заплата и къде живееш. Ако си в София и искаш да имаш деца, 2000-4000 лева не е добра заплата, а доста малка. Виж ако заради ниската си заплата нямаш деца, 2000-4000 лева може и да ти стигнат да живуркаш. Тъжното е, че за повечето хора 1000 лева заплата е недостижима мечта, а това си е жива мизерия.
29
0
 
3
 
! Отговори
DRago преди 12 години
Evala Wiktor (19 i 20), absolutno si prav! Sami sme si vinovni, znaeiki mnogo dobre tursene->predlagane, ama idi go obqsnqvai na tiq, deto se vaikat, che bili niski zaplatite, psuvat i.... PRIEMAT!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Взимали хората там по около 13-14 хиляди лева месечно, а в България за същата работа като количество и качество, взимаме примерно между 500 и 3000 лева. Щото не сме били работели, ако не се сещате.... останалата част я прибира мутрата-работодател.

Спонсорирани публикации