Японци правят космически лифт, готов е 2050 г.

По него ще се доставят товари на околоземна орбита
Обновена: 22 фев 2012 15:02 | 22 фев 2012 07:04, Елка Василева
133
Японци правят космически лифт, готов е 2050 г.
Снимка: архив, Reuters

Японската строителна корпорация "Обаяши" планира до 2050 година да осъществи проекта космически лифт - безракетен метод за доставка на полезни товари на околоземна орбита с помощта на специално въже, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира японски медии.

Космическият лифт ще представлява въже, единият край на което е закрепен за земната повърхност, а другият се намира в космоса.

В опънато положение то се поддържа с поставен на втория край противовес за сметка на центробежната сила на въртене на планетата. По въжето от Земята до орбитата може да се движи нещо като специална платформа.

Според проекта "Обаяши" въжето за космическия лифт ще бъде изработено от въглеродни нанотръбички, които 20 пъти превъзхождат по здравина стоманата. Дължината му ще е 96 000 км. С тях би могла два пъти да бъде опасана Земята по екватора.

При това орбиталната станция ще е разположена на височина 36 000 км над земната повърхност. Пътят до нея със специална гондола ще отнема около седмица.

В "Обаяши" отбелязват, че изграждането на космическия лифт ще позволи видимо да се намали стойността на доставката на полезни товари на околоземна орбита и ще се превърне във важна крачка в усвояването на космоса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Качването не е невъзможно, но спускането ми се види най-големия --Изчисли колко хиляди тона ще тежи въжето и ни кажи коя точно ракета може да издигне такава тежест в геостационарна орбита. Отделно трябда да се издигне контратежест и съоръжение за спускане на въэжето.Сперед мен засега не съществува такъв космически апарат.
35
1
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Прочете ли какво съм написал изобщо ?! Или по-точно опита ли се да го разбереш ?
34
0
 
1
 
! Отговори
pitanko преди 12 години
Най-много ме интересува по какъв начин ще спуснат толкова дълго и тежко въже до земята. Качването не е невъзможно, но спускането ми се види най-големия Х :-)
33
1
 
8
 
! Отговори
ОК преди 12 години
Експлоатацията на подобно съоръжение е прекалено рискова и опасна. Няма да бъде разрешено да се изгражда съоръжение, което застрашава живота на милиони хора.Аз също мисля, че това е по-скоро рекламен трик на строителната компания.
32
2
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
А тук и тогава ще има разни форумни ***, които освен да плюят на всичко добро и всеки опит за иновации друга цел в живота си нямат.--Момченце, вземи старите броеве на научно-популярни списания и ще видиш, че 99% от подобни проекти никога не се реализират.Аз вярвам на този много малък 1% - там е здравия разум, другото е за фантазьорите.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кучетата си лаят, керванът си върви.
30
3
 
13
 
! Отговори
fg преди 12 години
Колкото повече идеи, толкова по-добре. Вярвам, че накрая ще стане дали след 20-50-100 години ще стане. А тук и тогава ще има разни форумни ***, които освен да плюят на всичко добро и всеки опит за иновации друга цел в живота си нямат.Колко от изобретенията преди 10 години ги гледахме само по филмите и тогава приказвахме същите неща, че нямало как да стане...Науката се развива всеки ден. С невероятни темпове. Това е осъществимо, просто е въпрос на време.
29
2
 
6
 
! Отговори
прав си професоре преди 12 години
до 19. Най-вероятно е рекламен трик на Обаяши корпорейшън. Намалели са поръчките в кризата и една безплатна реклама ще им дойде добре.Никъде не казват как ще бъде изградена тази система. Как ще се транспортират тези грандиозни съоръжения в орбита? Кой ще ги транспортира? Може ли да се качи в орбита въже тежащо хиляди тонове? Или въжето ще е на части и ще ги съединяват - как ще ги съединяват. Твърде много въпроси, на които няма технологичен и инвестниционен отговор.
28
2
 
12
 
! Отговори
ЖИВЯЛ В ЯПОНИЯ преди 12 години
Моите уважения към японците, но това едва ли ще стане. То се видя във Фукушима, как използваха американски робот вместо някой от техните. Например на Азимо на Хонда. Иначе шапка им свалям и благославям - най-добрите трудолюбиви хора са. Факт.
27
0
 
0
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
А на *** вълната ако се заплете там какво ще правиш?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако успеят това ще е значителна стъпка в правенето на космическите технологии "зелени",От друга страна въжето е дълго,тежко и сигурно за цели 96 000 км има голяма вероятност да го зацели някое парче космически ***.Е квакво пък все пак идеята е концептуална.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ще стане, ако това въже, дето може да опаше Земята два пъти, падне на повърхността следствие някаква авария?Ще гледаме нагоре та да бягаме настрани от него ли?
24
2
 
3
 
! Отговори
Дънди Крокозъбела преди 12 години
Снощи май някой журналист е чел фантастика и на сутринта я е объркал с действителността!
23
0
 
4
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
***, *** та чак вдлъбнат ...
22
1
 
6
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 12 години
Нарушавате ми авторските права!!Аз първи измислих тази глупост!!
21
0
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Ти имаш ли представа колко сериозни глупости изписа? Имаш ли представа какво е орбита, как се постига, как се поддържа?
20
6
 
9
 
! Отговори
хаха преди 12 години
На човек му трябват елементарни познания по физика и по-специално законите на Нютон за да знае, че подобен проект гранични с невъзможното, а ако случайно бъде реализиран, то той ще струва в пъти повече от конвенционалните методи. Иначе тая идея е по-стара от света. Но няма да я видим скоро в действителност.
19
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i komu 6te go tyrsiat tam, a ako niakoi samolet ili balon se zaplete v nego?
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А картата за ски колко ще е?
17
9
 
4
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Успех на японците!А бялата раса все повече изоставаме...

Спонсорирани публикации