Златото ще продължава да поскъпва

Пазарът обаче остава като цяло нестабилен
Обновена: 8 мар 2012 15:23 | 8 мар 2012 13:03, Бойчо Попов
2
Златото ще продължава да поскъпва
Според анализаторите цената на златото ще продължи да нараства. Снимка: Reuters

Цената на златото, класическият тип „спасително убежище“, се понижава през последните седмици, но някои инвеститори смятат, че това е просто пауза, преди да продължи да нараства, съобщи CNBC.

“Намираме се в силен „бичи“ пазар, който точно сега прави почивка“, заяви Чарли Морис, ръководител на отдела за абсолютна възвращаемост в HSBC Global Asset Management. Задържалите се продължително време ниски нива на лихвените проценти и високото търсене са основните движещи сили за цената на златото, добави той.

На 29 февруари ценният метал загуби 5,4% от стойността си, което е най-големият еднодневен спад за последните 3 години. Предишният период на сериозно низходящо движение бе през август 2011 г.

Морис счита, че ще отнеме 18 месеца, за да бъдат заличени негативните настроения оттогава, преди цената на златото да достигне нов връх в началото на 2013 г. Ценният метал заема 5,5% от неговото портфолио.

Най-силният белег за цената на златото според него е съотношението с нивото на Dow Jones, или броят на златните тройунции, с които може да се купи една акция в индекса.

„Дали цената на златото се представя по-добре от акциите? Това е в сила от 2002 г. насам“, посочва Морис. „Причината за доминацията на златото в сравнение с останалите суровини е, че има запаси над повърхността и че цялото злато, което е било добито досега, все още е тук“, обосновава се той.

Други инвеститори са предпазливи относно завръщането на волатилността на пазара на злато. „Колкото повече преминавате от запазване на стойността към инвестиционната търговия, където борсово търгуваните фондове доминират в движението на потоците, толкова повече волатилността нараства“, заяви Питър Тугууд, ръководител на отдела за инвестиции в Old Broad Street Research.

„Останалото е аргументът за запазване на стойността. Мисля, че цената на златото се превръща основно във функция на инвестиционното търсене и това означава, че става по принцип по-волатилна. Може да ви осигури пари, но бъдете готови за по-голяма волатилност в рамките на процеса“, отбелязва той.

Още новини за суровини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: цена на златото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Матей 6:19-2019 Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат.20 Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат;
1
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
скоро златото няма да струва нищо - инвестирайте в по ценни нещаЕзекиил 7:19Среброто си ще хвърлят по улиците, И златото им ще им бъде като нечисто нещо; Среброто и златото им не ще могат да ги избавят В деня на гнева Господен; Те няма да наситят душите си, нито да напълнят червата си; Защото о тях се спънаха и паднаха в беззаконието си.