Влак стрела за $12 милиарда ще свързва Лас Вегас с района на Лос Анджелис

Той трябва да е напълно готов за олимпийските игри след 4 години
28 апр 2024 19:42, Красимир Ангелов
32
Влак стрела за $12 милиарда ще свързва Лас Вегас с района на Лос Анджелис
Снимка: БГНЕС

През тази седмица започна изграждането на високоскоростна железопътна линия, която ще свързва меката на хазарта - Лас Вегас с района на мегаполиса Лос Анджелис.

Това ще бъде първият истински влак стрела в САЩ, обяви компанията "Брайтлайн уест" (Brightline West), която реализира проекта, оценяван на 12 милиарда долара, съобщава БТА.
 
Очаква се електрическият високоскоростен влак да превози първите си пътници през 2028 година, когато Лос Анджелис ще бъде домакин на Летните олимпийски игри.

"От десетилетия хората в Америка мечтаят за истинска високоскоростна железопътна линия. Сега това наистина се случва", заяви министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж.

Това стана по време на церемонията за първата копка от изграждането на железопътен терминал в Лас Вегас за влаковете стрела. Съоръжението ще бъде разположено южно от прочутия булевард "Лас Вегас стрип" (Las Vegas Strip).

"Брайтлайн уест" планира да изгради железопътна линия с дължина от 351 километра. Тя ще преминава почти изцяло по протежението на междущатската магистрала I-15 и ще свързва Лас Вегас (щата Невада) с Ранчо Кукамонга в щата Калифорния. Този град се намира на около 65 километра от централната част на Лос Анджелис и е свързан с мегаполиса чрез експресен влак от типа "Интерсити".

Предвижда се изграждането на гара към високоскоростната железопътна линия и в района на град Виктървил. Той се намира в окръг Сан Бернардино на щата Калифорния.
 
Представители на "Брайтлайн уест" съобщиха, че тяхната цел е новият високоскоростен влак да се движи с над 300 км/ч. Тази скорост е сравнима с тази на японския влак стрела "Шинкансен".

Компанията посочва, че високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве. Те ще изминават разстоянието между терминала в Лас Вегас и Ранчо Кукамонга край Лос Анджелис за приблизително 2 часа.

Същото разстояние може да бъде изминато с автомобил по магистралата за малко над 3 часа, но ако няма задръствания. А те са много характерни в края на уикендите, когато много хора се прибират от меката на хазарта, след като са се забавлявали в Града на греха, отбелязва Си Би Ес.

Годишно около 16 милиона души пътуват от Лас Вегас към Южна Калифорния по магистрала I-15 през пустинята Мохаве, посочва изданието "Хил".

"Брайтлайн уест" смята, че пускането в експлоатация на високоскоростната железопътна линия може да намали броя на пътуванията с автомобили и автобуси с 3 милиона годишно. Това ще има положителен екологичен ефект за региона, тъй като ще бъдат намалени вредните емисии, отделени при движението на моторни превозни средства, а новите скоростни влакове ще бъдат задвижвани с електричество. Предвижда се броят на пътуващите с тях, и то само в едната посока, да достига около 11 милиона души годишно.

"Вярвам, че след време ще обърнем поглед назад към сегашните събития и ще кажем: "Тогава бяха поставени основите на бизнеса с високоскоростни  железопътни превози (в САЩ - бел. ред.)", посочва основателят на "Брайтлайн уест" Уес Идънс, цитиран от Асошиейтед прес.

Милиардерът отбелязва, че цената на билетите за новите скоростни влакове ще бъде сравнима с тази на полетите. (БТА, Пламен Пенчев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Миш-маш
Пет заблуди за детокса, в които няма смисъл да вярвате
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По линията на амтрак разстоянието е 366 километра. Тоз влак "стрела", за да пътува 3 часа, баяти нема да е с 300км/ч.
22
1
 
3
 
! Отговори
По същество преди 1 седмица
Е, нали Мъск щеше хиперлууп да прави? Тръгна и забрави?
21
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Като го направят - тогаз пак пишете....
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влак, който ще се движи уж с 300 км/ч, щял да измине разстоянието за два часа, което се минава с автомобил за 3 часа...Да не би магистралите в сащ да нямат ограничение на скоростта? Нещо не ми излизат сметките. Таз статия съдържа някакви числа ек така нахвърляни...
19
4
 
6
 
! Отговори
Само питам... преди 1 седмица
И кой ще я строи тая "високоскоростна" линия ? Който е учил история знае че жп линиите в САЩ ги строят КИТАЙЦИТЕ . Десетки хиляди са бачкали неуморно за да имат САЩистан 6 -7 жп коловоза. А сега? Китайци няма да поканят, нали са им наложили санкции. Та кои остават ? Местните бели жители с наднормено тегло и меки китки ? Ччерни афроамериканци, пожизнени потребители на социални помощи и наследствени наркодилъри? Неграмотните латиноси ? КОЙ ? Пишете, че това ще е по-интересно от самата жп линия ?
18
3
 
2
 
! Отговори
Бездомен с палатка преди 1 седмица
От Вегас щели да дотират и цените да станели по човешки. Отсега почвам да събирам за билет. Има още милиони бездомници желаещи да пътуват.
17
4
 
5
 
! Отговори
Братски Китай преди 1 седмица
от 2013 до 2024 е построил 45,000 км линии влак стрела. А пуделите във ФАЩ още се плюнчат за тия няколко стотин км между Лас Вегас и Лос Анджелис. И до 2040 година пак няма да е построен.
16
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
До Анонимен 2 === Както винаги русоpoбите сравнявате всичко с любимия ви Мордор, ама да беше написал поне цялата истина без да лъжеш и спестяваш. "Сапсан" вдига ДО 250 км/час и е произведен от "Сименс" - Германия :)))))) Аз си направих труда да проверя отново лъжите ви. Интернета не е само да се пишат лъжливи коментари, всичко може да се проверява на момента :)))
15
5
 
8
 
! Отговори
aa1820 преди 1 седмица
Браво на хамериканците - 2030 година ще пуснат влак който ще е подобен на японския влак стрела, пуснат 70 години по-рано
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в БГ кога?
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лудост е да се хвалиш с нещо, което работи в Япония и Китай от над 20г. Най-голямата демокрация технологично джудже. Скоро ще се хваля, че правят чипове за компютри.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
бхахаха, 5 коментара на копейки и всеки следващ прогресиращо по-болен от предния. Лекувайте се бе хора, за ваше добро е!
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно, дали изобщо ще тръгне или ще викат японци и китайци да им го пускат? Спомням си и за една друга фантастика, която пълни дълги години технологичните списания, но нищо не излезе от нея, само се дадоха едни милиарди на частни фирми - хиперлуп... Какво стана с Америка за последните 30г никой не знае. Оказа се, че през тези години са се върнали 80г назад - загубили са ядрената технология за реактори, загубили са чертежите на совалките и вече не могат да стъпват на луната...
10
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Тва е долна путлерастка лъжа ЖП транспорта е много бърз, влаковете летят с 1300 км в час. Тва нещо го сънувах, тъй като гледам много американски филми. Като се събудих си е същия бардак, влаковете едвам пъплят...
9
8
 
12
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Краварите са два века назад от комунистически Китай и други. Тяхното БДЖ е по лошо даже от нашто БДЖ.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
САЩ са номер едно
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много добра идея ако се осъществи. Пътуването през мъртвата долина не е много приятно. Ако ви се счупи колата, там ще ви лаят койотите. Пътна помощ ако въобще се навие да дойде ще ви излезе по скъпо от колата. Бърза помощ идва само с хеликоптер. Абе пустиня, суров климат иначе си е тръпка само да не закъсваш. Билетите ще са скъпи, но Вегас ще ги дутира както прави с хотелите за да привличат туристи. Този град си струва да се види. Вегас не е Америка. Там важат други закони ;-)
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и на нас ни трябват там някъде да си обновим железницата.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Можете ли да си представите колко е изостанал Пиндостан? Ако силно му провърви, през 2028 г. ще постави основите на бизнеса с високоскоростни железопътни превози.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За да не се объркат туристите и да не попаднат без да искат в кварталите където са бездомниците с палатките