Скандал във Великобритания: Достъп до премиера срещу дарение

Камерън обеща да се отчита за контактите си с влиятелни бизнесмени
Обновена: 27 мар 2012 14:48 | 27 мар 2012 09:58, Елка Василева
7
Скандал във Великобритания: Достъп до премиера срещу дарение
Британският премиер Дейвид Камерън обеща занапред да се отчита за контактите си с влиятелни бизнесмени. Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън обеща, че занапред ще се отчита за контактите си с влиятелни бизнесмени. Информация за вечерите и обедите му с партийни донори вече ще се публикуват на всеки три месеца. Камерън обяви това, след като репортери под прикритие изобличиха ковчежника на торите Питър Крудъс, че иска дарение от 250 хиляди лири за достъп до премиера и министрите. В резултат Крудъс подаде оставка.

Дейвид Камерън публикува също така списък с имената на всички донори на Консервативната партия, които са били канени на частни вечери в апартамента му на „Даунинг Стрийт”. Той обеща цялостно разследване на набирането на средства от партията му. Според британския премиер е необходима спешна реформа на партийното спонсориране. Той предложи също да се сложи лимит от 50 хиляди лири на политическите дотации.

Скандалните разкрития бяха направени от вестник "Sunday Times". Репортери на изданието, представящи се за бизнесмени от Лихтенщайн, се срещнали с Крудас под претекст, че искат да правят бизнес на Острова.

Ковчежникът ги уверил, че срещу годишно дарение от 250 000 лири може да им осигури контакти на четири очи с британски политици, в това число вечеря с премиера, както и достъп до информация за политиката, която се обсъжда на "Даунинг Стрийт" 10. Разговорът бил заснет със скрита камера.

От опозицията изразиха съмнение, че практиката на "тайните вечери" е оказвала влияние върху управляващите при вземането на важни политически решения.

Скандалът с уреждането на срещи с премиера Камерън срещу дарения нанесе тежък удар на популярността на неговата Консервативна партия, сочи социологическо проучване. Допитването на "Ком Рес" показва, че лейбъристите се радват на обществена подкрепа с 10 пункта по-голяма от тази на консерваторите, което по данни на социологическата агенция е най-голямата преднина от седем години на основната опозиционна сила във Великобритания.

Според британските медии това е моментът, в който Рупърт Мърдок си отмъщава на правителството на Камерън за разследването на таблоида News of the World. Sunday Times” е част от империята на медийния магнат.

За обикновените британци скандалът просто затвърждава съмненията за връзката между политическите решения и големите пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Мъро преди 12 години
Яааа, колко заразна била корупцията! Кога я създадохме, кога се пренесе при чистите като сълза англичани, че и на премиера в резиденцията се просмукала!Долни балкански нрави! Даже с Шенген не могат да се опазят от разложението, което разнасяме из цветната градина Европа!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това ще е нова форма банкрутиралите финансиране при демокрацията.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На това му се вика политическа проституция. И още веднъж показва двуличието на западната политика. Корупцията при тях май ще дойде в повече отколкото в бг, но за сметка на това тя упакована в по красива упаковка(дарение).
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
обикновени продажни *** от микробритания:)) и тея ще ни дават акъл за корупцията, човешки права, демокрация и др.либерални ***... идете се шибайте ***...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън от Шенген

Спонсорирани публикации