Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ

Споразуменията влизат в сила веднага и са за три находища
Обновена: 29 мар 2012 15:02 | 29 мар 2012 10:02,
194
Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ
Румъния пусна Шеврон. Снимка: Reuters

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщава в. "Гъндул".

Букурещ е одобрил договорите за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Още по темата

Изданието посочва, че споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София, припомня "Гъндул".

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Такаааа! Видяхте ли мили протестиеащи какво стана сега ? Хем ше ни тровят водите ,хем някой друг ще има изгода от това. Честито на печелившите !
12
2
 
37
 
! Отговори
замърсено крайбрежи преди 12 години
Бразилската прокуратура настоява Шеврон незабавно да преустанови сондажите си в Бразилия, да бъде изгонена от страната и да плати глоба от 11 милиарда долара (8,5 милиарда евро). Причината е, че на 9. Ноември, при сондиране, е замърсено крайбрежието на Рио де Жанейро.
11
3
 
23
 
! Отговори
Сомба преди 12 години
Тъкмо ще си пият водата барабар с газта. Или може да си зареждат бутилките на такситата с вода, тъкмо ще има падне цената на превоза.
10
23
 
9
 
! Отговори
Газпром преди 12 години
Другари, спешно дайте някой лев за нови протести против шистовия газ!!! Плакатите сме ви ги изпратили на Позитано.
9
27
 
10
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Не знам, защо пишете минуси, като всички сте наясно, че скоро и ние ще го разрешим... Няма Белене, има много газ ама много. Румъния не случайно реве за граници. Каква е разликата да се добива газ на 50 км от нашата граница или на наша територия? Никъква! Само си пишем и се правим на оригинални! Румънеца като почне добива и тук ще мирише, все тази! Поне ще има икономическа полза! А ние, пак нищо! Странно племе са българите!
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За незапознатите тези находища са всички в северна Добруджа, на по-малко от 50 км от границата с България, а едното даже е на самата граница. Изглежда ще пускаме да извличат шистов газ, така и така ще ни отровят водите, поне и ние да спечелим нещо!
7
1
 
45
 
! Отговори
das преди 12 години
Да, друг ще "намаже"... Сега заради румънците ще се натрови Добруджа, защото подпочвените води не са само в наша територия. Впрочем по всяка вероятност е въпрос на време и Бойко-свалените-*** да обяви, че убийците от Шеврон ще дупчат и у нас.
6
3
 
21
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
RUMANZITE SA OGROMNI ZIGANI,MOSHENIZI.
5
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ,шеврон са прасета от най алчните
4
11
 
41
 
! Отговори
Д преди 12 години
Да се тровят мамалигарите! Тука да не са стъпили тия сондажници!
3
49
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заслужаваме си беднотията!Сами си го правим.Нека Ромските ни съседи просперират!БСП пак ни го набутаха, защото те провокираха протестите.
2
2
 
30
 
! Отговори
щастливо прасе преди 12 години
...да рови...Шеврон прасе ли е ????Щото този глагол...много е прасешки....
1
64
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Ние бяхме против, сега друг ще намаже! Така е, българина винаги е бил странно племе!

Спонсорирани публикации