Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"

Компанията обаче ще може да търси природен газ и нефт в България
Обновена: 17 яну 2012 14:49 | 17 яну 2012 14:35,
175
Кабинетът иззе хидравличния чук от "Шеврон"
12 града протестираха в събота срещу добива на шистов газ. Снимка: Булфото

Правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.

Още по темата

След това решение последваха няколкомесечни протести, при което хиляди българи се възпротивиха и настояха за мораториум. Такъв им бе обещан миналия петък от ГЕРБ.

"Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", коментира днес министърът.

Трайчо Трайков призна обаче, че в разрешението, което им е било дадено преди половин година, не се е уточнявала технологията, която ще се използва от американската компания.

"Шеврон" все пак ще може да търси в България природен газ и нефт, но без да използва технологията хидравличен фракинг /хидравличен удар или хидравличен чук – бел.ред./.

"Решението ще бъде прецизирано така, че в него да се забранява използването на "конфликтната технология" хидравличен фракинг, но позволява използването на конвенционален метод, разговорите с "Шеврон" предстоят", каза министърът.

При хидравличен удар - "фракинг"” вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално.

В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 700 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите, да се освободи газът и да се изкара той на повърхността, смесен с водата, от която трябва да се отдели. Този тип технология се използва масово в САЩ, където са и най-големите залежи на шистов газ в света.

Министър Трайчо Трайков каза още, че е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли  създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, на всички факти, научни изследвания, за да може в някакъв етап да бъде взето информирано решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
0
 
! Отговори
ЦАРЧЕТО преди 12 години
1.В САЩ се добива газ на големи разстояния от градовете. 2.Да се подпише договор за проучване на газа и толкова.Получават си парите и чао.3.А добиването да го правим ние и той да е наш.А не да ни го продават нашия газ.
140
3
 
9
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Бойко очудващо бързо се вслуша в народния глас, въпреки поетите ангажименти (взетите пари). Това не само намирисва ами направо смърди. А Шеврон пак щял да си работи, ама по стандартния начин...От това нещо аз разбирам, че янките ще си фракингват колкото си искат, а за пред хората ще е уж друго. От кого очакваме да контролира какво точно прави Шеврон? От българската полиция? Айде моля ви се...Та простете ми че не съм въодушевен от тази страхотна новина!
139
3
 
7
 
! Отговори
човек преди 12 години
иззе хидравличния чук , нали тези *** гербави ги допуснаха да рушат природата ни ?
138
3
 
13
 
! Отговори
info преди 12 години
Здравейте, досега не съм коментирал, но не се стърпях. Препоръчвам няколко филма и инттервюта. Умишлено не съм посочил линковете, но можете да ги потърсите"Gasland" - ам. док. филм"Опасен ламтеж FrackingGefährliche Gier 2011" - немски на телевизия ZDF"До_какво_води_добивът_на_шистов_газ_в_Германия" -на телевизия ARD"Треска за газ Gasrausch__2010 " - немски док. филм"Нина Дюлгерова за шистовия газ" - пресконференция и анализ"Защитниците на шистовия газ в Бг са платени консултанти н
137
3
 
13
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Заглавието на статията е подвеждащо, както и това, което се внушава от телевизионните студия. Правителството не е "иззело хидравличния чук от "Шеврон" Най-сетне министър Трайков си призна, че на Шеврон било дадено разрешение да прави проучвания за нефт и газ, като не е уточнено каква технология фирмата може да използва (т.е. ако иска, да налива химикали и да прави хидравличен удар). Така че нищо не е приключило. Очаквам утре ГЕРБ гласуват мораториум за 6 месеца и тихомълком Шеврон да опита пак.
136
2
 
3
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
Е то и това оставаше - да ни наводнят шиптъри... тогава наистина щеше да има улични барикади, от шиптър по проклето нещо на балканите май няма.
135
1
 
5
 
! Отговори
outsider преди 12 години
До 164: Въпреки че не съм почитател н Иван Костов, най-вече заради начина, по който правеше приватизация, това, че не пусна албански бежанци у нас трябва да му се признае за голяма заслуга.
134
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Докато ние си приказваме , телевизията на братът на бившия Президент П.Стоянов задава следният въпрос Искате ли България да бъде икономическо зависима от Русия????Не, не искам , но не и с цената България да стане гаден български ***
133
6
 
11
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Големият мъжкар Боко не посмя да направи един труден ход! Само по течението.Спомнете си какви непопулярни решения трябваше да вземе Костов и изобщо не му мигна окото. Страшен натиск от НАТО да приемем бежан ци от Косово, Натиск от Русия да си отворим въздушното пространство и тогава войната щеше със сигурност до се пренесе у нас. И на двете супер сили твърдо НЕ!!! Това е политик, министър председател, който пази държавата си а не мисли само да остане на власт...Хайде сега включвайте плювалниците. Луцифер
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вън от Родината
131
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В проведени неотдавна публични слушания в Конгреса на САЩ не друг, а Лайза Джексън, ръководител на Агенцията за защита на околната среда на САЩ призна, че "няма доказани случаи, че фракинг процесите са имали влияние върху водите. До този момент в света няма случай на свързани явление между сондажи за добив на шистов газ и обогатена с метан вода. Бумът на шистовия газ в Америка допринесе за това цената на природния газ да падне близо четири пъти от над 550 долара за хиляда куб.м до 150 долара
130
5
 
5
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Бойко Борисов е не дотам умен и твърде неинтелигентен човек, който след около година осъзнава глупостите, които прави! Воден от нарцисизма си и желанието да се хареса е в състояние да бастиса БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА!СРАМ И ПОЗОР ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!Рано или късно предателите ще бъдат съдени! Първи в списъка е агент Гоцэ! ПОЗОР, ПОЗОР, ПОЗОР, САМИ СЕ САМОУБИВАМЕ! НА НАС НЕ НИ ТРЯБВА ПОРОБИТЕЛ - САМИ СИ СЛАГАМЕ ХОМОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
129
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пробваха "ва банк" нагло и директно, видяха, че този път номера им не минава и сега търсят друг начин. Хем да ни замажат очите, хем да си свършат планираните безобразияЩом като не е уточнено точно как ще ни цицат природните ресурси американците, този договор трябва веднага да бъде прекратен! Вместо това почват мънкания и мъгливи уговорки, колкото да се успокои народаСъщия като с ГМО-тата - най-нагло си пробутаха текстовете в Народното събръние и след скандала - не прекратяване а мораториум...
128
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е време да се забрани добивът на нефт и газ.Те увреждат природата+-справка Сибир и Мексиканския залив.Газпром изляха огромни пари у нас.Това не можаха да направят в Полша,Естония,Унгария,Румъния,Китай.Да се закрие веднага БАН-учените уверяваха,че технологията не само е стара ,а е й безопасна.Занапред да се слуша тълпата-тя явно е по компетентна от академиците.Достатъчно беше само да се попита Газпром-"може ли и т.н."Казват хората НЕТ и въпросът е решен.*** народ-слаба държава.
127
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА на шистовия газ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
126
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на фашистовия газ и на Шеврон в БГ намерете друга фирма да проучва за нефт
125
4
 
8
 
! Отговори
За 150 преди 12 години
Шистов газ е природен газ добиван от шисти, *** такъв! А единствената държава въвела със закон забрана за добив на газ от шисти е Франция! В САЩ и Канада няма каквито и да е забрани и всеки може да го провери на страниците на съответните държавни организации ангажирани с опазване на околната среда! Айде стига сте лъгали!
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да вярно в САЩ и Канада дупчат яко и взривяват под земята ама там територията е огромна.Само един щат е ПЪТИ по голям от цялото БГ.Къде ще ми сравнявате онези гиганти с нашата страна където от едната граница до другата е няколко часа път с автомобил- за толкова време там не може да излезнеш от щата.Може да си цапат огромната територия колкото искат територията им е голяма колкото Европа- населението едва 1/3 та.Та те направо живеят самички в огромна земя фрашкана с богатства.Как няма да са добре
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
EEE браво. Най-накрая нещо адекватно от нашето правителство. Цял свят знае че тази технология е опасна вредна и ***.Освен това някои казват че предизвигорнеш тваква земетресения.Което не е съвсем лишено от истина щото причините за земетресенията са все още загадка а природата е крехко и балансирано нещо.Бутнеш там чукнеш тук горнеш тва резнеш онова и после всички "фащаме вълната". Трябва разум и мяра и човещина.Не брутална алчност и твърдоглавие.Те винаги се наказват по един или друг начин.
122
5
 
5
 
! Отговори
до 148 от славянин преди 12 години
Като е толкова ''безвреден'' добива на този газ защо в 16 щата на САЩ, Канада, Швейцария, Франция и други страни добивът му е забранен, хайде смени си ''чипа''от времената на студената война, фирмата ''Русгеоком'', която дупчи за шистов газ в село Рогозина е РУСКА! Протестът срещу шистовия газ е екологичен, не политически и идеологически!