Sony реже 10 000 работни места

Директорите може да бъдат принудени да върнат бонусите си
Обновена: 9 апр 2012 15:03 | 9 апр 2012 10:31, Бойчо Попов
11
Sony реже 10 000 работни места
Снимка: Reuters

Японският електронен концерн Sony Corp. ще закрие 10 000 работни места, или около 6% от глобалната си работна сила, до края на годината, предаде Ройтерс, цитирайки местния икономически ежедневник Nikkei.

Причината за радикалните мерки е натискът върху новия изпълнителен директор Казуо Хирай да върне компанията на пътя на печалбата след четири поредни години на загуба.

Sony, която прогнозира 220 млрд. йени (2,7 млрд. долара) нетна загуба за току-що изтеклата фискална година, съобщи миналия месец, че Хирай ще бъде пряко отговарен за „болния“ телевизионен бизнес на Sony при реорганизацията на бизнес структурата на компанията. 

Още по темата

Хирай, който през април наследи Хауърд Стрингър на поста главен изпълнителен директор, ще представи своите планове за реорганизация на компанията в четвъртък.

Според Nikkei половината от закритите работни места ще дойдат от консолидацията на звената за „потребителски продукти и услуги" и за „професионални устройства и решения", като вместо тях се създава ново подразделение, фокусирано върху бизнеса с електроника за нуждите на медицината, което ще бъде ръководено от вицепрезидента на компанията Хироши Йошиока. Засега не е ясно колко от закритите работни места ще са в Япония, и колко - в чужбина.

Освен това е вероятно Sony да изиска от седемчленния борд на директорите, които са работили през фискалната година до края на март, включително Стрингър, който сега е председател, да върнат своите бонуси, заяви Nikkei, без да цитира източниците си. Компанията отказва коментар.

Междувременно акциите на концерна обърнаха посоката си след публикуването на новината и на японската борса се тъгуват с 0,6% ръст.

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Sony
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
18
 
! Отговори
Перо преди 12 години
Хюндай и КИА също започнаха да правят хубави автомобили, но пак бих избрал Мерцедес пред тях...Същото е и със Самсунг и Сони...Всяка цена има своето обяснение. Няма как 3D телевизор за 1000 лева да е еквивалентен като качество с такъв за 2000 лева, ама *** му обяснявай на ***, който си мисли, че за 1000 лева е купил най-доброто, а останалите са се прецакали :-)
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9Имам Самсунг и съм доволен. 3D е идеално, телевизора е изпипан е до край. Конкуренцията е жестока и от това печелим само ние - потребителите.
9
24
 
20
 
! Отговори
Техномаркет консулт преди 12 години
Ясно е, че всичко вече се произвежда в Китай и вече никога няма да има желязна японска техника, но не отписвайте SONY или Panasonic с лека ръка! При телевизорите и музикалните продукти все още държат най-високо качество, вярно, малко по-скъпи са от корейските LG и Samsung, но качеството си има цена, сравнете един 3D телевизор на SONY и LG например - BRAVIA-та си е класа отвсякъде, всичко е изпипано до последният детайл, като започнете oт 3D очилата и се стигне до качеството на дисплея!
8
26
 
20
 
! Отговори
АС преди 12 години
Сони си е качество, каквото и да говорите! През 1992 година си купих черна техника на Сони - телевизор, видео и музикална уредба. През 2003 реших да сменя техниката с по-модерна, въпреки, че работеше безотказно и този път се доверих на Самсунг. Моите уважения, но телевизорът ми се развали на втората година - дефект в матрица, който не се покрива от гаранцията, а DVD то ми забива при почти всички дискове, които не са "оригинални"... Смених телевизора със Sony Bravia - Sony си е Sony!
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да бяха отворили някой завод тука в БГ...път щяхме да им направим..заплати по 400 евро и лепват на телевизора "маде ин ЕУ"...ама не...да фалират
6
1
 
59
 
! Отговори
Недоволен преди 12 години
Сони БЕШЕ име. Скоро поглеждал ли си какво произвеждат? "Реномираните" им лаптопи Vaio са с дисплей Chung Hai или нещо подобно. За какво качество си говорим като едва издържат гаранционния си срок?
5
29
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът на СОНИ е,че държат много високи цени и корейците предлагат също много добра техника на много по-добри цени.Иначе СОНИ е ИМЕ,което е безспорно!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Див капитализъм!
3
61
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е,от зор да се конкурират с Апъл сега ще фалират. Истината е,че никой не може да се мери с американците!
2
3
 
29
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
1, Чел съм, че японците сами са си въвели някакви абсурдни изисквания за качество и безопасност, които не могат да изпълнят. Ти сигурно по-добре разбираш щом като си работил в този бизнес. То май затова цялтата им икономика е на този хал и дългат им и 200 % от БВП
1
3
 
54
 
! Отговори
Разбира се! преди 12 години
Все повече хора осъзнават, че Сони лежи на стара слава и от одавна не произвежда добрите и качествени продукти, които произвеждаше. Казвам го като човек сервизирал електроника на Сони.

Спонсорирани публикации