Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
1
 
! Отговори
Спас преди 11 години
Отвратителен червена плесен е плъзнала по младите. Чудя се защо не ходят масово на екскурзии в Русия, ами - я Париж, я Виена, ... абе все натам, а сладките млади ученолюбивци не искат да идат да се изучават в Русия.
255
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 11 години
много научили за русия,смешни ...
254
1
 
1
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛЯТ преди 11 години
Внимание! Плащам само на контингента. Някои са разбрали,че се плаща при употребени ключови думи "руски ***", "Империя", "ругатня+ Путин". Ядец! Плащам на изявени, постоянни автори. Не се надявайте!
253
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой няма намерение да напада Русия, всички се пазят от нея. *** са като луд с картечница.
252
2
 
4
 
! Отговори
до 296 преди 11 години
Агресорът винаги губи. Ако САЩ си позволят да нападнат Русия, заедно с руснаците ще се бие целият свят, дори и Европа. Янките обаче никога няма да направят подобно нещо, защото държават им ще се разпадне при първата избухнала бомба на тяхна територия.
251
4
 
6
 
! Отговори
Единна Русия преди 11 години
Който е дразнил сибирската мечка,накрая е свършвал доста зле ! Справка в историята: "великия"Наполеон ,"железния"Хитлер и т.н и т.н ........
250
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между 20 до 50 г. американците ще ударят Русия. Ако руснаците на намерят съмишленици, са свършени. А след това идва ред на Китай...
249
3
 
12
 
! Отговори
Аман от плямпала преди 11 години
А бе, не чувствувате ли, че Българите сме се превърнали в една ***, която всеки може да смачка. Само плямпосване и големи арменски уста. Нищо не става от нас, убедил съм се. Девизът е, тръгни и ние сме зад теб. Само че, ако тръгнеш, след две крачки разбираш, че си сам-самичък. Затова ни се смеят хора от другите народи. А оплюваните от вас Руснаци си градят и пазят държавата, докато Българските хаплювци си разградиха границите, та куцо и сакато влиза и излиза в територията ни. Нарколиберали.
248
1
 
5
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Страшен си 291. Ти направо откри "Военния Философски камък". Така няма смисъл американците да поставят ПРО в Европа, а Русия да поставя "Искандери", после да излиза от ОСВ(2 стъпка), после да излиза от договора за ракетите със среден обсег(3 стъпка) и Европа няма да е изпепелена. Браво, как не са го открили това(монголци,хазари,турци,шведи,японци,китайци,французи,германци и т.н......) в продължение на 1000 години?!?!.БРАВО "спасителю на Европа". ;-))
247
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Da jivee Velika Rusia,yankee-***,***,***....
246
5
 
8
 
! Отговори
зико преди 11 години
Исторически е признато че в света има три нации които могат да воюват Това са руската немската и българската
245
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Генерала е бил поркан естествено, още помня по време на едно генерал -щабно учение как един руснак генерал заспа и падна на пода................къф враг, дай им водка и са неутрализирани
244
2
 
8
 
! Отговори
ДО287 преди 11 години
Като победители Единия срещу Наполеон другия срещу Хитлер
243
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че кой харесва англичаните - най-големите алкохолици(според последните проучвания). ;-))
242
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво им се радвате токова на тези алкохолици?
241
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно е, какво са правили Александър I в Париж и Георги Жуков в Берлин. ;-))
240
17
 
8
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Тез пияндурници са безинтересни. Едно време САЩ ги спаси от Хитлер, сега не виждам кой ще ги спаси от Китай..........
239
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е правил Суворов в Алпите, можеш ли да обясниш? И наясно ли си, че по времето на Наполеон, съюзници на Русия са били Велика Британия и Австрийската Империя?
238
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз мога да ти задам същия въпрос. Ти къде и какво си прочел за това, че Запада бил нападал без причина? Аз твърдя, че ти си ***, можеш ли да ме опровергаеш? Ти си просто един ***. Прочети Достоевски как е критикувал политиката на Александър I, който се е съюзил с англичаните срещу Наполеон, ***.
237
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
RUSUA VINAGI E BILA FAKTOR V SVETOVNATA POLITI4ESKA KARTA ,A 99 PROCENTA OT PLIUESTITE IA SA VETROPOKAZATELI GOTOVI DA PRODADAT I MAIKA SI ZA PARI.