Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
12
 
! Отговори
Влади-Мир преди 12 години
Кой ли ще е следващия, който ще се оправдава със зимата? ;-))
235
2
 
6
 
! Отговори
Ави преди 12 години
До 278,272 позор на нация,ако някаде да се видим 100% ще духате супа и ще ве направя ***,мресно позорно племе,виждам как дъв4ите сополи всеки ден,когато ви притиснат малко,*** долни.
234
1
 
7
 
! Отговори
do267 преди 12 години
TI SI I NENORMALEN I NEUK . KOGA RUSIA E NAPADALA ZAPADA I KAKVI SA TIA PREVANTIVNI NAPADENIA OT SRANA NA ZAPADA. ZAPADNITE STRANI VINAGI ,KAKTO I SEGA SA TO4ILI ZABI ZARADI RESURSITE NA RUSIA I VINAGI SA NAPADALI RUSIA ZARADI TIAH .PROSTO I IASNO.
233
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти не си българин, затова се срамуваш. И руснак също не си, ти си руски ***...
232
5
 
26
 
! Отговори
зоро преди 12 години
Срамувам се че България е член на един бандитски блок.
231
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо някой трябва да му казва да не се разширява? Що за българин трябва да си, за да плюеш срещу военния блок, чийто член е и България?
230
4
 
21
 
! Отговори
мера според мера преди 12 години
След ВСВ запада създаде НАТО срещу източния блок. В отговор изтока създаде варшавския договор Сега източния блок го няма няма го и варшавския договор Защо НАТО съществува още и даже се разширява. Защото е агресивен , терористичен и окупационен блок.И ако някой може да му се противопостави то това е Русия.
229
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, те това имат, атомни бомби, с друго могат ли да се похвалят?
228
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хване ли ва ядин пат левкимията, по добре да си теглиш ножа отколкото да се мъчиш . а русия има в изобилие атомни бомби . американците ще се молят да бъдат убити . за да не живеят в мъки . руснаците са свикнали с чернобил .
227
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сам ***, айде убирайся атсюда.
226
2
 
13
 
! Отговори
до 267 преди 12 години
много кръв е проляла русия на америка ли ще се даде ве шибек
225
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти се научи да пишеш грамотно и тогава взимахй страна.
224
3
 
5
 
! Отговори
до 267 преди 12 години
ари нападай русия , или си шубе да не та обесят като наполеон и хитлер ,че света е малък а сибирската мечка не забравя .
223
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
:))) Хахаха! Нещо се ядосвате, а *** путински? Западът никога не е нападал руснаците, освен ПРЕВАНТИВНО. И Наполеон и Хитлер са ги нападнали в отговор на враждебни действия от страна на Империята на Злото към тях. Това е истината. Русия в икономическо отношение винаги е била изоставаща.
222
1
 
16
 
! Отговори
до 264 преди 12 години
То в историята нама такъв случай, виж обратното -Западът да нападне Русия се е случвало, затова е и мащабното превъоражаване. Руснаците като са притиснати до стената са способни на неща за които западният човек само е чел по книгите и е гледал на кино. Още не могат да разберат как въобще е останал жив човек по време на Ленинградската обсада - 900 дни глад и бой с нацистите.
221
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия има намерение да нападне Европа, а не обратното. На руснаците това им е коза, те при мирно съревнование просто ще банкрутират и ще се разпаднат, единствено им остава да се въоръжат и да завладяват. В момента тече мащабно превъоръжаване в руската армия точно с тази цел.
220
3
 
24
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Братушките да смажат евроатлантическите сатанисти!
219
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
насирате се от русия хахаха, целият свят срещу русия и се насирате . ари нападайте я като сте силни. хихихихи
218
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море---------------------- Извод: Стройте ПРО срещу руснаците, за да ви купуват зеленчуците.
217
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко, което беше строено преди 1989 година беше анатемосано и разрушено с пещерна омраза или приватизирано за жълти стотинки! ------------------------- Към 1989 г. цялата икономика на България беше в плачевно състояние, затова и държавата фалира. По време на московския *** Луканов.

Спонсорирани публикации