Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО

САЩ планират да приключат с разполагането на ПРО към 2021 г.
Обновена: 3 май 2012 14:49 | 3 май 2012 13:20, Елка Василева
307
Русия готова на превантивен удар срещу ЕвроПРО
Ракетен комплекс "Искандер". Снимка: архив, Reuters

Генщабът на руската армия не изключва в случай на изостряне на ситуацията превантивно да бъдат използвани средства за поразяване на системата за противоракетна отбрана /ПРО/ в Европа, но смята това за крайна мярка.

„Разполагането на нови ударни въоръжения в южната част и в северозападната част на Русия за огнево поразяване на компонентите на ПРО, включително разполагането на ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област, представляват един от възможните варианти за разрушаване на инфраструктурата на ПРО в Европа“, заяви началникът на руския генщаб генерал Николай Макаров.

Генералът заяви това на провеждаща се в Москва международна конференция по въпросите за противоракетната отбрана.

Макаров подчерта, че Москва не вярва на Вашингтон по въпроса за ПРО. Американските военни усъвършенстват информационните и огневите си средства – нараства радиусът на тяхното действие, увеличава се скоростта на прехващаните цели, повишава се точността на насочване, обясни Макаров. В изпитанията се включват спътникови системи, обезпечаващи съпровождане на балистичните ракети буквално от момента на старта, допълни той. А местата на базиране на американските противоракети междувременно приближават руските граници, предупреди Макаров.

На конференцията беше прочетено приветствие от президента на Русия Дмитрий Медведев, говориха и министърът на отбраната Николай Сердюков и секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев. Беше заявено, че американската система за ПРО пряко застрашава отбранителните способности на Русия, ще минат не повече от 10 години и ако поискат, САЩ ще могат да свалят руските междуконтинентални ракети.

Въпросът все още не може да бъде решен по дипломатически път. От министерството на отбраната посочиха, че нещата са стигнали до задънена улица. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обаче изрази несъгласие с мнението, че е невъзможно постигането на договореност за ПРО. „Не възнамеряваме да налагаме нашата гледна точка и сме готови за открит диалог“, заяви Сердюков.

Президентът Медведев  също изрази надежда, че Москва ще успее да се договори с Вашингтон.

В приветствието на Медведев към конференцията се казва, че едностранните стъпки за разполагане на системата за ПРО неизбежно водят до ответни мерки, създават предпоставки за конфронтация и надпревара във въоръжаването. „Въпросите за противоракетната отбрана пряко засягат основите на стратегическата стабилност и цената на погрешни решения може да се окаже особено висока“, посочи Медведев.

От своя страна Патрушев предупреди, че до 2020 г. системата ЕвроПРО ще се научи да прехваща руските ракети. А това вече противоречи на твърденията за неспособността на ПРО да причини щети на руските сили за сдържане, каза той.

Според Патрушев оптималното решение на проблема може да бъде решение за съвместна разработка на такава концепция за архитектурата на ЕвроПРО, която да укрепва сигурността на всички страни от континента без изключение, да бъде адекватна на вероятните заплахи и да не подкопава стратегическата стабилност. Разчетите сочат, че съвместна ПРО би била по-ефикасна от който и да е друг модел на взаимодействие и с по-малък разход на средства за страните, посочи Патрушев.

Очевидно конференция в Москва е организирана предвид предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено началото на първата фаза на системата за ПРО на Алианса.

САЩ планират да приключат с разполагането на системата за противоракетна отбрана към 2021 г., заяви от своя страна на конференцията помощник-министърът на отбраната на САЩ Мадлин Крайдън.

Според нея "опасността от разпространение на ракетно оръжие продължава да се увеличава. Ние сме загрижени от плановете на Иран и Северна Корея. И двете страни пряко или косвено разработват междуконтинентални балистични ракети".

"Ние бихме били загрижени дори ако тези две страни имат по една междуконтинентална балистична ракета. Затова ще увеличаваме потенциала на нашите системи за защита срещу ракетна заплаха", подчерта Крайдън.

Тя изрично посочи, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия или Китай. "Не е в наш интерес да подкопаваме стратегическата стабилност", заяви представителката на Пентагона.

Според четириетапния план за разполагане на ПРО на САЩ първо ще бъде разположена радарната система в Турция корабите с елементи на ПРО в Средиземно море. На втория етап ще се появят системите "Иджис" в Румъния, а на третия - аналогични обекти в Полша. На последния етап, след 2020 г., САЩ се надяват да
разполагат с антиракети с голям обсег от типа SM-3 2B, които според Крайдън ще могат да ограничат ракетната заплаха от Иран. "Ние трябва да създаден тази система до 2021 г.", подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
7
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Познавам няколко гъзета наркоманчета с родители паралии и всички ходят по няколко пъти в Турция на почивка! Същото като през Турското робство!!! :(
155
3
 
11
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
хаххахахха те и грузинците бяха много отворени и дори не очакваха, че руснаците ще защитят Северна Осетия, но и на всичкото тогоре като навлезнаха на Грузинска територия напълнбиха гащите от страх и дезертираха всички дето бяха да посрещата братушките! Да не гоиворим, че имаше и не малко НАТО-вци да се бият на страната на грузинците, но руската армия им разказа играта :)
154
0
 
7
 
! Отговори
до 181 от славянин преди 12 години
Ако беше ходил тогава в Съветския съюз щеше да знаеш колко процента беше техният пазар за нашата селскостопанска продукция, но ти не си! На всичките ни пазари в бившия Съветски съюз и арабския свят за селскостопанската ни продукция сега се е намърдала Турция, а тогава всичко това беше наш пазар, който ни носеше милиарди!
153
4
 
1
 
! Отговори
до 182 преди 12 години
ще изплзвам любимата ви фраза - "прочети историята"обаче истинската история, не тази писана в дезинформаторския отдел на КГБ през 60-90-те години
152
0
 
0
 
! Отговори
до 180 от славянин преди 12 години
Голяма логика вадиш транзитът за пари бил продажба!!!
151
9
 
1
 
! Отговори
и аз приветствам преди 12 години
затова и аз приветствам изпреварващия 1-ви удар на когото и да било срещу нашите руски поробители и техните цени
150
2
 
7
 
! Отговори
приветствам намерени преди 12 години
Аз приветствам намерението на Русия да нанесе превантивен удар срещу ЕвроПРО!
149
1
 
8
 
! Отговори
до 174 от славянин преди 12 години
И по какъв начин са ''робовладелствали'' над нас руснаците след освобождението от турско!? Доколкото знам сме били под властта на Кобургите, а те са с немска кръв! Точно Германия ни въвлече във двете световни войни и попадането ни под съветска власт след Втората е пряк резултат на това!
148
3
 
1
 
! Отговори
do 177 преди 12 години
нашият пазар е 0.000000000000001% от европейския и затова въобще не е от интерес за западняците че да го завзематпроизводството ни също бе 0,00000000000000000000000001% от потенциалния руски пазар, така че не си заслужава никой да си губи времето с нас и да ни унищожава скапаното производство произведено с морално остаряли машини и технологии от 70-те годиниа 4-те блока на Козлодуй ги предадоха руснаците чрез машата си Кунева (Пръмова) за да ни заробят за през следващите 60-100 години с Белене
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските управници да не се правят на загрижени за нацията, защото подписаха договор за ПРОДАЖБА НА РУСИЯ НА НАТО.Именно така.Подписаха договор за право на НАТО-вски части да минават транзит през Русия, за пари.Така, че хем НАТО ще минава през Русия, хем Русия била против НАТО?Ясно е, че Русия е продадена.От прехваленият Путин.
146
1
 
10
 
! Отговори
до 173 преди 12 години
Изглежда си много млад, за да твърдиш, че до 89 година покупателната способност на българина е била по-ниска от настоящата. ще ти кажа само, че с една заплата на член от семейството се изхранваха и четиримата + режиините на апартамента. А сега е проблем да отгледаш и едно дете. За сведение - моята заплата е 1300 лв, имам две деца и едвам свързваме двата края.
145
4
 
2
 
! Отговори
до 176 преди 12 години
Я не се излагай бе :))) даже трябваха връзки за да си вземеш хубава бира като загорка или шуменско, да не говорим за хубаво кафе или гуми за колата :))) и това беше в София, а извън София беше пълна трагедия .................... за една най-обикновенна перка на ладата съм обиколил половината страна и съм търсил какви ли не връзки :)))
144
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до пишештите тука минимална РЗ 1988 година 90 лв. , средна 230 , млад специалист от ВУЗ 165 , това пари ли са били някога , черен курс на долара 3 лв , вярно ладите струваха 7-8 хил. сигурно но на черно вървяха по 20 000 без ред , един телевизор София 82 като танк 1500 лв. , да хляба беше 0.4 лв. но ти за единия хляб ли работиш . Между другото и друга цена ще ти дам Джонито беше 18 лв , но то е в голямата стат .кошница ще кажеш , добре в малката раскията беше 4.10 грозданката или и без това мо
143
2
 
12
 
! Отговори
до 175 от славянин преди 12 години
НАТО унищожи армията ни, за да може Турция да си прави с нас каквото си иска, а ЕС и САЩ унищожиха производствата ни и най-вече селскостопанските, да да могат да се намърдат на бившите ни пазари, затвориха ни четирите блока на Козлодуй, за да ни е скъп тока, това малко ли ти е!?
142
8
 
3
 
! Отговори
до 164 преди 12 години
какво са ти взели нато и ес? да не би да ти продават най-скъпата газ? да не би да ти налагат високи мита за селскостопанската продукция? да не би да са взели 1.6 милирада за метене на ядрена площадка в белене? да не би да МЕЧТАЕШ ти и децата ти да живеят на восток?
141
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И САЩ и Русия имат въпиюща нужда от роби, които да експлоатират.Нашите робовладелци след освобождението от турско робство са руснаците.Не са ни освободили за да бъдем свободни. Гледат на нас като на тяхан законна собственост.
140
1
 
0
 
! Отговори
До 167 преди 12 години
"Националният статистически институт оповести данните за брутния вътрешен продукт през изминалата година. За 2008 г. БВП на страната достига 66 728 млн. лева, което означава че в реално изражение нараства спрямо 2007 г. с 6 процента. Данните сочат, че на човек от населението се падат по 8 712 лева."...ама че си цифроман!!!! А за съпоставими цени и инфлационни индекси явно не си чувал???
139
14
 
5
 
! Отговори
до 164 преди 12 години
ние може да сме в НАТО и в ЕС но това не значи че те ще ни хранятнашата държава винаги досега е била източвана от Русиятам отиват парите нинашият поробител е Русия
138
2
 
6
 
! Отговори
za 165 преди 12 години
кво варварство ве човек, кви пет лева? Имат повече писатели и композитори класици от колкото другата суперсила е имала хамбургери. За тях ли точно реши че са варвари? Нелепа история.
137
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 163 отговарям ти Брутен национален доход по паритет покупателна способност на РБългария1988 година най-силната на социализма - 48,8972 млрд .долара2008 година последната преди кризата - 101,0032 млрд.доларапо данни на Световната банка по официална финансова институия в света няма , къде ги видя тези 4- 5 пъти можеш ли да ми обясниш и не ми говори за натурално стопанство има си един измерител и това са парите .