Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Британският Guardian очертава пет тежки стъпки по пътя към драхмата
Обновена: 14 май 2012 14:55 | 14 май 2012 13:00, Бойчо Попов
137
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната
Снимка: Reuters

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина - мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка - тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозобата би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research е на мнение, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: "Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни - не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

Петте стъпки, които страната ще трябва да извърви при задълбочаване на проблемите, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
22
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Недей да бъдеш толкова сигурен, валутния борд се крепи на финансовите резерви на страната, а като имаме в пред вид, че нашите финансови резерви стремглаво намаляват, то варианта от срив на борда и нова хиперинфлация е повече от реален - справка Аржентина )))
34
1
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 11 години
Бизнеса се основава на взаймното доверието, а Гърция с този си ход загуби доверието на инвеститорите, така че не са спечелили нищо гърците, напротив загубиха много и ще продължават да губят, защото никой скоро няма да инвестира нищо в Гърция.
33
8
 
14
 
! Отговори
Европа за бели хора преди 11 години
Одобрявам, Гърция да излиза от еврозоната и ЕС. *** вън от Европа!
32
7
 
14
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Въпросния паритет на покупателна способност е един измислен показател, който е критикуван от много икономисти .................. въпреки, че дават някаква относителна съпоставка, не отчитат редица други фактори, и въобще всякакви подобни "биг маг индекси" имат за цел да убедят простолюдието, че е по-добре да взима 300 долара в бедна държава отколкото 2000 в богата, не случайно тези индекси за преизчисление са най-харесвани в страни с фасадна псведо демокрация - Русия, Беларус, Македония ......
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
28, туристите освен евтини, търсят и сигурни дестинации! Една хиперинфлация в Гърция би донесла не само спадане на доходите, а и постоянни стачки и безредици!Кой би отишъл на почивка в Гърция, ако летищата, фериботите и т.н. постоянно стачкуват, а в градовете има сблъсаци между полицията и населението.
30
3
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
Хиперинфлация в България не може да има, защото лева е фиксиран към еврото. Виж ако Гърция върне драхмата в Гърция със сигурност ще наблюдаваме хиперинфлация.
29
11
 
19
 
! Отговори
Vazelinos Eurovzelos преди 11 години
Важното е че излъгахме ония балъци от ЕС да ни опростят половината дългове и да ни дадат от 100-200 милиарда които ще им ги върнем на кукуво лято.
28
10
 
7
 
! Отговори
Филики етериа преди 11 години
Злорадствувайте на въжделиния от вас крах на Гърция и се разнежвайте от несподелена любоФФ към ЕС, МВФ, СБ и кликата на мутро-тиквениците, които с дружни усилия съкращават населението ви с невиждани темпове.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фалитът на Гърция може да създаде банкова паника, масово теглене на банкови влогове и в България и опустишителна хиперинфлация.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия и Франция спират да плащат пенсии и заплати на гърците, до края на годината ще се молят да получават колкото получават българите сценарияте е написан гърция потъна.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..."Отпадането на Гърция от еврозобата би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно..." Много точна грешка в изписването на думата "еврозона" ! Наистина отпадне ли Гърция от еврозобането, чакат я големи проблеми.
24
1
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Според МВФ БВП по паритет на покупателната способност на глава от населението /най-точния измерител за национално богатство/ на България за 2011г. е 13 597$, а на Гърция за същата година е 26 294$, тоест разликата е по-малко от 2 пъти! Да се сравняват икономиките като цяло е смешно. Имай предвид, че тази година се очаква ново свиване на гръцката икономика с от 4 до 7%, докато българската макар и с малко /около 1%/ ще нарастне.
23
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спасението е в нов политически, икономически и военен съюз. А именно, Македония се присъединява към БГ. Сърбия си взима Косово. Гърция си взима Кипър. После се взаимно си признаваме придобивките и подписваме горния съюз. Трите най стари православни страни се обединяват в Балкански съюз със столица София, а е и в средата на Балканите. Това е спасението, Румъния ако ни се примоли може и тях да вземем. България, Гърция, Сърбия и евентуално Румъния новата Византия. Да видим какво ще стане ...
22
5
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 19 - та те и без да излизат от еврозоната се радват на много по-голяма посещаемост от туристи в сравнение с нас. Това е защото на същата, даже и на места по-ниска, цена предлагат двойно по-добро качество.
21
2
 
12
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Тя и в момента Гърция се посещава от над 20 млн туристи :))), за сравнение България се посещава от около 6,5 млн. При въвеждане на драхмата от Гърция вероятно в средносрочен план цените на пакетите ще спаднат с около 15-20 % което неминуемо ще доведе до увеличение на потока .............А когато един хотел фалира, той просто си сменява собственика, и продължава да работи ))))
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Остава и големият въпрос кой ще плати и прахосаните досега над 300 милиарда евро от Меркел и Саркози за избягване на фалита и спасяване на френските и немските банки.
19
11
 
12
 
! Отговори
Филики етериа преди 11 години
Нас-раха се от страх атлантическите юдомасони. Сега започват манипулации и внушения колко зле ще бъде на гърците, ако напуснат зоната и съюза им. Да, ама не! За Гърциа това е добро решение, но за ЕС е катастрофа. Май се вижда краят на сатанисткия съюз...
18
13
 
8
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Ако гърците излезнат от евро зоната българската туристическа индустрия ще обяви фалит защото гърците имат много по добра инфраструктура и за чузденците няма да има никъкъв смисъл да идват в българия когато за същите пари може да отидат в гърция!!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май ще настигнем Гърците, опа ... грешка ще се изравним с Гърците по стандарт без да се напъваме да ги гоним. Те сами ще слязат при нас ей така за компания да не сме сами. Аз си мисля, че и9ма господ който раздава справедливост. На времето ние се подигравахме на Румънците за това колко са зле, гладни и мизерни и сега ... После Гърците ни се подиграваха на нас колко сме бедни гладни и мизерни и сега ... Лошото е, че ние навикнахме а те едва сега ще се наложи да свикват. То и ЕС това ги чака ...
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безумни харчове с надеждата, че икономиката ще расте непрестанно, сложи днес Гърция на колене. Има нещо много сбъркано в цялостното устройство и обществена нагласа в Европа. Политиците увеличават социалните плащания за да спечелят подкрепа, а парите идват от емитирането на ДЦК и съответно отваряне на огромни бюджетни дефицити - това не може и не е устойчив модел на развитие. Гърция много трубно и бавно ще преодолее икономическия спад, защото обществото там не е готово за това.

Спонсорирани публикации