Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене"

Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за нов реактор
Обновена: 9 юни 2012 21:14 | 9 юни 2012 19:30,
180
Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене"
Снимка: архив, Булфото

С два милиарда евро ще е по-евтин проектът за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" само заради съществуващата електропреносна инфраструктура в сравнение с проекта за АЕЦ "Белене".

Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Той допълни, че дори да бъдат рехабилитирани част от съоръженията, това ще стане на значително по-ниска цена от изграждането на нова инфраструктура в Белене. 
 
Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за седми блок след вземането на решение по принцип от Министерския съвет /МС/ за неговото изграждане, посочи Валентин Николов, който е и председател на междуведомствената работна комисия по проекта. 
 
Миналата седмица е изпратено заявление до Министерството на околната среда и водите за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза той и допълни, че въз основа на него министерството ще изпрати официално уведомление за инвестиционните намерения до съседните на България страни- Румъния и Сърбия, които се намират в 90-километровата зона на атомната централа. 
 
До средата на юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване и за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за всички площадки на територията на българската АЕЦ, допълни изпълнителният директор на централата. По думите му те са четири, но проучването и оценката ще покажат коя е най-подходящата. 
 
В рамките на шест месеца междуведомствената комисия трябва да подготви и внесе за одобрение окончателното решение и "пътната карта" за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" в МС, допълни той. Технологията най-вероятно ще бъде от типа "лека вода под налягане" и мощност до 1 200 мегавата , уточни той. 
 
Валентин Николов обясни, че проектът за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден. Вече имаме "ядрен остров"- почти готовият 1000-мегаватов реактор за АЕЦ "Белене", като се предвижда да се търси диверсификация в така наречения "неядрен остров" / неядреното оборудване/, където трябва да има турбина от 1 200 мегавата, обясни той. Хибридният проект ще доведе до увеличаване на мощността на блока, на произведената електроенергия при по-висок коефициент на полезно действие, допълни изпълнителният директор. 
 
Запитан за сроковете за изграждане на новия блок в АЕЦ "Козлодуй", Николов посочи, че ако следваме стъпките от проекта "Белене", това ще стане до 2022-2024 година. Според него тези срокове ще бъдат съкратени, защото се работи паралелно по няколко стъпки от "пътната карта".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: АЕЦ Козлодуйседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
9
 
! Отговори
Хайде , писта преди 11 години
Мачът започна : :)))Успех на немците !Нашите най -лоялни съюзници в най новата ни история.
57
2
 
18
 
! Отговори
Недоносен преди 11 години
Браво,сдобиваме се с евтин реактор,Белене щеше да струва 20 милиарда,а този с два милиарда по-евтин значи 18 ,почти безплатно.Браво гордеем се с вас!
56
11
 
6
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
до 77Вии тъпите комунисти само мрънкяте, щото от вазе нищо не става, и туй го знай целя свет!У чужбина бил...:D :D :DБил си на вЪрба
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като видя картинката на 75 и вече ми е ясно що за празноглав *** е. Пази боже...
54
9
 
5
 
! Отговори
do 77 преди 11 години
Да ? И къде в чужбина живеете другари, комунисти ?В Русия ли ? В Северна Корея ли или в Куба ?Живеете на Запад нали ? А иначе се скъсвате да го плюете тоя запад ...Аман от комунистически демагогии !
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ НИЕ ТЪПИТЕ КОМУНИСТИ ЖИВЕЕМ В ЧУЖБИНА, А ВИЕ ГОЛЕМИТЕ ДЕМОКРАТИ ОПЪВАЙТЕ КАИША В БГ И СЕ РАДВАЙТЕ НА НЕГРАМОТНИЯ БОЙКО, КАКЪВТО НАРОДА, ТАКЪВ И ЛИДЕРА.
52
12
 
7
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
до 73Абе жабар, като толко ти аресваше преди 89 г. оди у Русиятам не са мръднале
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само глад за вас, дъртите *** !Казах !!!
50
5
 
15
 
! Отговори
Италианец преди 11 години
Най-добре си извадете главите от задниците и осъзнайте най-после че ес и америка освен да ви крадът друго няма. България беше много по европейска страна преди 1989 година. Сега има разруха, хаос, мизерия и гадория навсякъде.
49
7
 
6
 
! Отговори
Само Бойко !!! преди 11 години
ВЕРНО ЛИ БЕ ? ... само глад за вас, дъртите *** !
48
6
 
6
 
! Отговори
за 69 преди 11 години
Кумунетата за 45 години една магистрала не можаха да построят..........и навдсякъде има Болници, училища и пр.......ти май не си излизал от селото си
47
4
 
23
 
! Отговори
D0 63 преди 11 години
ТИ БОЛЕН ЛИ СИ БЕ, В МОМЕНТА ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА СА НАД ЦЕЛИЯ БГ НАРОД, ТОЙ МИ ГОВОРИ ЗА НЕУДОБНИ... ТИ НЕ ВИЖДАШ ЛИ КАКВА МИЗЕРИЯ Е НАСТАНАЛА, ВЪРНАЛИ СМЕ СЕ 90 ГОДИНИ НАЗАД.И ДОБРЕ ЧЕ ИМАШЕ СОЦИАЛИЗЪМ, ЗАЩОТО СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА ПЪТИЩА, ВЛАКОВЕ, СГРАДИ, ФАБРИКИ, СТАДИОНИ, ЯЗОВИРИ И КАКВОТО СЕ СЕТИШ.СЕГА ГОСПОДАТА ДЕМОКРАТИ ИМ ТРЯБВА 3-4 ГОДИНИ ЗА ДА ПОСТРОЯТ 20 КИЛОМЕТРА ОТСЕЧКА. ПЪЛЕН СМЯХ. КАКТО КАЗАХ ДОБРЕ ЧЕ ИМАШЕ СОЦИАЛИЗЪМ.
46
3
 
5
 
! Отговори
От Факултето преди 11 години
Цялото факултето е ЗА АЕЦ Белене и за един риактор още в Козодуй............чаветата са мнооо и требе да ги топлим зиматаА вие бугарите требе да ни усигурите тока,без пари
45
1
 
6
 
! Отговори
Кире преди 11 години
демагозите в действие...само не уточниха, че единият е по-еврин от двата иначе единично е поскиъп, и отделно може да стане след 6 години, когато вече ще сме си избили парите от АЕЦ-а..ехх простотио, простотио, ходи си от България
44
1
 
4
 
! Отговори
Теодор преди 11 години
Германия не е като България всяко ново правителство да се разграничава и оплюва прадишното отменяики неговите решения. Тук решението за закриване на АЕЦ беше по-трудно от която и да било друга страна в света, заради зависимоста на мощната им икономика от енергия. Въпреки това след задълбочени експертни анализи и подкрепата на повече от 80% от германците, се реши да закрият всичките си ядрени ел. централи и да изполъват само екологични алтернативки източници на енергия.
43
5
 
4
 
! Отговори
ЗА 62 преди 11 години
И на какво са се научили? Да стоят лагери, да избиват неудобните?България никога няма да бъде нормална страна, докато има и един жив ''кумонист''...........кръвта на избитите иска възмездие
42
2
 
10
 
! Отговори
Акъл море преди 11 години
Те са по-добри,защото ако не друго са имали желание да се научат а и са имали откъде.Ето вземи мен.Ако не беше социализма,щях да си остана ***,като повечето отрасли в "демокрация"!
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МИ ТЕ УБИТАЦИТЕ ОТ ГЕРБ СЛЕД ПО МАЛКО ОТ ГОДИНА НЯМА ДА СА НА ВЛАС, ТАКА ЧЕ ЩЕ СИ ПОСТРОИМ АЕЦ БЕЛЕЦЕ, ТАКА КАКТО ЦЯЛА ЕВРОПА СТРОИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ. НАЙ-ЕВТИН ТОК И НАЙ-ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ. КАТО ЗНАМ КАКВО Е В МАРИЦА ИЗТОК, ТАМ ПРИРОДАТА Е УНИЩОЖЕНА В ВЪЗДУХА ОТРОВЕН. ЗАТОВА ПОВЕЧЕ АЕЦ И ДА НИ Е МИР ГЛАВАТА. А БОЙКО ТИКВАТА ЩЕ Е САМО ЗРИТЕЛ НА ТОВА КАК СЕ СТРОИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА.
40
3
 
4
 
! Отговори
ЗА 58 преди 11 години
ЗАБРАВЯШ ШУМКАРИТЕ ДЕТО ГИ ХВАНАХА ОТ ГОРАТА И ГИ НАПРАВИХА МИНИСТРИ.....
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да приемем закон като в Австрия, за тотална забрана на ядрената енергия, неможе през 2-3 месеца комунисти и мутри да ни правят на маймуни с техните атомни идиотщини