Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене"

Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за нов реактор
Обновена: 9 юни 2012 21:14 | 9 юни 2012 19:30,
180
Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене"
Снимка: архив, Булфото

С два милиарда евро ще е по-евтин проектът за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" само заради съществуващата електропреносна инфраструктура в сравнение с проекта за АЕЦ "Белене".

Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Той допълни, че дори да бъдат рехабилитирани част от съоръженията, това ще стане на значително по-ниска цена от изграждането на нова инфраструктура в Белене. 
 
Направени са първите стъпки за изпълнение на проекта за седми блок след вземането на решение по принцип от Министерския съвет /МС/ за неговото изграждане, посочи Валентин Николов, който е и председател на междуведомствената работна комисия по проекта. 
 
Миналата седмица е изпратено заявление до Министерството на околната среда и водите за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза той и допълни, че въз основа на него министерството ще изпрати официално уведомление за инвестиционните намерения до съседните на България страни- Румъния и Сърбия, които се намират в 90-километровата зона на атомната централа. 
 
До средата на юли трябва да бъде избран консултант за предпроектното проучване и за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ за всички площадки на територията на българската АЕЦ, допълни изпълнителният директор на централата. По думите му те са четири, но проучването и оценката ще покажат коя е най-подходящата. 
 
В рамките на шест месеца междуведомствената комисия трябва да подготви и внесе за одобрение окончателното решение и "пътната карта" за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" в МС, допълни той. Технологията най-вероятно ще бъде от типа "лека вода под налягане" и мощност до 1 200 мегавата , уточни той. 
 
Валентин Николов обясни, че проектът за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде хибриден. Вече имаме "ядрен остров"- почти готовият 1000-мегаватов реактор за АЕЦ "Белене", като се предвижда да се търси диверсификация в така наречения "неядрен остров" / неядреното оборудване/, където трябва да има турбина от 1 200 мегавата, обясни той. Хибридният проект ще доведе до увеличаване на мощността на блока, на произведената електроенергия при по-висок коефициент на полезно действие, допълни изпълнителният директор. 
 
Запитан за сроковете за изграждане на новия блок в АЕЦ "Козлодуй", Николов посочи, че ако следваме стъпките от проекта "Белене", това ще стане до 2022-2024 година. Според него тези срокове ще бъдат съкратени, защото се работи паралелно по няколко стъпки от "пътната карта".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: АЕЦ Козлодуйседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако бяха бесепе на власт юеще да е с 4 миларда по-скъп, нали робския народ ще ги плаща...
77
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Няма проблем, уважаеми сънародници. Ще пратим демократите от ДСБ да на вятърните централи, тъй като те са разбират от въздух, защото са въздух под налягане, пък герберския вожд ще грее над фото волтажните инсталации и през нощта. Така ще има енергия за всички.
76
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз се хващам на бас, че това правителство ще затрие цялата енергетика. Всичко свързано с енергетика ще бъде докарано до фалит. Гарантирано от герб.
75
14
 
27
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Явно никой не смее да признае публично истината - проектът АЕЦ Белене бе изоставен не защото е неизгоден, а защото парите, нужни за завършването му, бяха похарчени от престъпното правителство на борисов за развъждане и хрантутене на ***.АЕЦ Белене щеше да струва 12 000 000 000, само помощите за мръсната раса са 3 100 000 000 годишно. И третокласник може да изчисли, че за мандатът на ГРОБ де факто мръснокафявите *** ще изядат и изпият един ядрен реактор.
74
0
 
3
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
И каква е тази 4 степенна турбина??????????????????? Има три турбина високо наляган и турбина ниско налягане в много редки случай се ползва междинно стъпало наречено турбина средно налягане. Това колко последователни блока си видял не значи степени братле, а просто стъпалата в ниско налягане специфичния обем на парата е доста по голям и за да не ги правят огромни ( има и други причини но не е моя работа да ти ги разяснявам) ги омножават. П.П: Следващия път като искаш да се посмееш гледай в огледалото.
73
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 1км.магистрала не могат да определят цена камо ли за атомна централа.
72
0
 
4
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
мило книжки по въпроса съм чел 6 години. Енергетик съм. ВВЕР1000 означава 1000 ел мегавата. не се визира топлинната мощност на реактора. Като цяло топлинните централи (каквато по същество се явява и ядрената, без да се визира типът на използваното гориво) имат КПД 30 до 33%, и е свързано с нещо наречено цикъл на Ренкин. Хубаво е да четеш, ама вземи го прави внимателно а????????????
71
6
 
26
 
! Отговори
Акъл море до 63 преди 11 години
Тази България,в която ти живееш сега е построена при социализма.Сигурно и апартамента,в който живееш е от социалистическо време.Преди 89-та не съм видял нито един жив демократ.Всички бяха или членове на партията,или комсомолци и земеделци или усукващи се около тях мазници.Демократи нямаше!Откъде се навъдихте толкова много сега?!Не познавам нито един,който да знае,че някой е пращан по лагери.Честно да ти кажа обаче,ако сега има истинска власт,30%ще са за там!
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както винаги нормално руските турбини са по-нискоефективни от западните.Както цялата им промишленост.
69
6
 
5
 
! Отговори
До аноним 91 преди 11 години
Явно хич не си на ясно с ядрените централи... Как 1000 MW реактор щял да захранва 1200 MW турбина... Отдавна не се бях смял така. :DРеакторите ВВЕР-1000 имат топлинна мощност от 3000 MW. Тази топлинна мощност се превръща в пара в 4-те парогенератора. Парата върти турбина, 4 степенна, която от своя страна върти генератора. Компонентите и параметрите на турбината и генератора обуславят мощността на генерираната електрическа енергия.Прочети някоя книжка по въпроса, четенето не е болезнен процес ;
68
1
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Свободата Санчо (не е шпек Леки), а е на върха на копието. Ама тука драги Русинанат е Шпека и то не използван по предназначение. Апропо били ми описал така наречената твоя свобода??? Защото аз тука такова нещо не виждам, ако визираш емиграцията това не е свобода а още по-голяма липса на избор пич.
67
5
 
6
 
! Отговори
do 88 преди 11 години
имал ядене и пиене ... НИЕ ИМАМЕ СВОБОДА, БЕ САНчО !!!СВОБОДАТА, САНчО ... ама какво да ти говоря за нея Няма да ме разбереш, знам. И това е добре !
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*млрд.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не вярвам един реактор да струва 6 или 8 млн.Евро
64
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Белене било 22 милиарда (Цитат ядрения пожарникар и нов бог ББ)2. Белене беше 2 енерго блока тука един по бегла калкулация според изказването 20 милиарда (Нов блок на "Козлодуй" ще е с ?2 млрд. по-евтин от "Белене" ) 3. Как 1000 мегаватов блок ще захрани 1200 мегаватова турбина????4. Къв аджаба е този хибриден реактор дето го споменуват, защото такова дживотно нема. Абе кажи му гербер и не го обиждай повече. Толкова глупости не бях чел в толкова кратко резюме
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един реактор вместо цяла нова централа с два реактора сше бъде по-евтин само с 2 млрд?!?! Това е абсурдно смешно просто!
62
2
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
"Според консултантите на България по проекта Белене - британската банка HSBC, новата атомна централа щеше да ни струва 10.35 млрд. евро. Това означава, че новият блок на централата ще струва около 8 млрд. евро."Излиза,че един блок в "Козлудуй" е "по-изгодно" с 2 милиарда отколкото цяла АЕЦ с 4 блока??!Най-евтино ще е ако сме на свещи,няма смисъл да се дават 8 милиарда за един реактор
61
4
 
19
 
! Отговори
Дедо ви от 20-ти век преди 11 години
Аз си поживех рахат при социализма ,щото си имах бачкане,кльопачка и мнооого домашно от двете...Па вие дето сте все още останали тука да ревете срещу предишното,си заврете по един мобилен в ***,пуснете си плазмата и рупайте обелките на семките...Топлех се с нафта по 1стотинка,агнешкото ми беше 1.80 колкото и бутилката водка "Столичная" и опъвах бабата безапелационно....*** ви пещерната демокрация и силиконовите цици,кога без виагра дори не може да го вдигнете...Вие му мислете вече!
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи ЕДИН блок в Козлодуй е с два милиарда по-евтин от ДВА блока в Белене? Мнооого добра сметка. В такъв случай блокът в Козлодуй трябва да струва точно два милиарда, но не, той струва... цената на Белене (т.е. с включено изграждане на преносната мрежа) минус цената на един блок... демек повечко от два милиарда. Къде е икономическата изгода от това? Или, по-правилно - кой прибира разликата?
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този подмазвач, спуснат парашутист Валентин Николов, какво вдява от атомна енергетика.Една некадърна кукла на конци.А сега Белене щял да я строи частен инвеститор, може пък това да е Шеврон, та да направи и газова централа с добруджански шистов газ.