"Димната" забрана срива оборотите

По Черноморието обаче нямало такъв проблем
Обновена: 11 юни 2012 15:02 | 11 юни 2012 09:45,
362
"Димната" забрана срива оборотите
По Черноморието нямало проблем със забраната на тютюнопушене. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Спадът в оборота на бизнессектора заради забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена от първи юни, стигна 20-40% на някои места в страната. Това заяви пред Нова телевизия председателят Българската хотелисреска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Проблемите засягат най-вече градовете във вътрешността на страната като София, Пловдив, Ловеч, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и други, а не по Черноморието. 

Ресторантьорите, които имат кредити или плащат голям наем, за 10 дни били "сринати", тъй като нямали резервен фонд, на който да разчитат в подобни ситуации.

Намалели са както вътрешното потребление, така и чуждите инвестиции в сферата, което карало собствениците на заведения да работят на себестойност.

Рагин потвърди информация в медиите, че са възможни и ситуации, при които клиентът да си поръчва различни неща и след като излезе да изпуши една цигара, да не се върне да си плати сметката. Тези случаи можело да зачестят през зимата.

Още по темата

Въпреки силното недоволство ресторантьорите са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене, категоричен беше Рагин. Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиентът ще бъде този, който ще злоупотреби и няма да спазва забраната за тютюнопушене на закрити и обществени места.

Той даде пример, че ако клиент запали цигара в ресторант, сервитьорът може да му направи забележка. Ако той обаче откаже да загаси цигарата си, собственикът може да извика полиция. Това обаче щяло да доведе до скандал и до загуба на клиентела за съответното заведение.

"Държавата е тази, която трябва да намери механизъм, с който да се спазва забраната", смята Рагин.

Междувременно забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не успяла да засегне тази част от ресторантьорския бизнес, която се намира по Черноморието.

Причината е, че още преди година хотелите по морето доброволно са поставили забранителни индикации да не се пуши в стаите, коментира Рагин.

Друга предпоставка е това, че повечето заведения по морските ни курорти са на открито и клиентите не търпят неудобството да излизат вън от заведението, за да запалят цигара, коментира още той.

Дали ще бъдат затваряни масово търговски обекти все още няма прогнози, но "единственият, който може да го направи, е пазарът", смята Рагин, тъй като пазарните отношения регулират икономиката и случващото се в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарю,ан! Вземи се върни във времето на Тодор Живков когато свободно се пушеше дори във влакове и автобуси. Май ти е свидно,другарю комунистическото минало. А може и в "братската" си Рассия да идеш. Там ще се търкаляш пиян под масата от водка и ще пушиш като комин,другарю! Аз съм направил своя прозападен цивилизационен избор и не искам да пушат около мен. Както е на запад. А ти бегай на восток в дивата Азия и пуши колкото ти душа сака! Че и нагли сте вие,другарите!
268
1
 
5
 
! Отговори
до ан преди 11 години
щом говориш в 3-то лице , значи не си от тазуи държава. Евала за хубавия Български но тук не се пише с Caps Lock и няма нужда чужденци като тебе да коментират вътрешно държавните ни работи. Бъди здрав там където си!
267
11
 
3
 
! Отговори
до 294 преди 11 години
Ще фалират само некадърните собственици, които не могат да си направят сметката. Далеч няма да фалират Всички заведения. Интересно ще стане да сме държавата без едно заведение :) . Ако 30 000 - 45 000 останат безработни заради тива, това не значи че не могат да вършат нищо друго, има безработица но в същото време много фирми търсят работна ръка, крайно време е да си отворите очите
266
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това със сриването на оборотите е поредната тъпотия. В повече от половината държави не се пуши по заведенията в Света и в 2/3 от Европейските. Чааааак пък толкова да са се срили оборотите на заведенията там ... не се е чуло. Нито пък е имало стачкуващи ... хората си излизат пушат си и се връщат, дори по време на футболни мачове. Но пък за сметка на това в заведенията може да се диша, което се оценява дори от пушачите. Прекалява се както винаги с почти всички забрани.
265
6
 
7
 
! Отговори
ан преди 11 години
АКО ТАКА ПРОДЪЛЖАВАТ ДРУГАРИТЕ СЪС ЗАБРАНИТЕ ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ЩЕ ВИ ЗАБРАНЯТ ДА ДИШАТЕ. ЗАЩОТО ТАКА БИЛО В ЕВРОПАТА. ЗА 22 ГОДИНИ НЕМОЖАХТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ВСИЧКО КОЕТО ПРАВЯТ ДРУГАРИТЕ Е ПОТЪПКВАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ВИ ДОСТОЙНСТВО. КАКЪВ ДОСТОЕН ЧОВЕК СИ КОГАТО НЕМОЖЕ ДА ОТГЛЕДАШ ЕДНО ДЕТЕ? КОГАТО НЯМАШ ПАРИ ДА ПОСРЕЩНЕШ НАЙ НАЛОЖИТЕЛНИТЕСИ НУЖДИ? КОГАТО НЯМАШ РАБОТА? КОГАТО ГЛЕДАШ НАДМЕННИТЕ ФИЗИОНОМЙИ НА ТЕЗИ КОИТО ВИ ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА ДОКАРАХА ВИ ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ И ВИ УНИЩОЖИХА КАТО НАРОД.
264
3
 
7
 
! Отговори
до 289 преди 11 години
Никой не излиза навън да изпуш един фас, защото в момента времето е топло и хората сядат на външните маси, ама ще усетиш какво става краян ан октомври и началото на ноември...........аз съм готов да се обзаложа, че тогава безработицата ще се увеличи с поне 30 хил. човека, отделно още 10-15 хил. самонаети собственици ще прекратят дейноста си
263
2
 
3
 
! Отговори
без коментар преди 11 години
Гърция разчиташе на туризма. Видяхме до къде стигнаха.
262
4
 
2
 
! Отговори
до 287 преди 11 години
кат ти е толкова мизерна държават, какво дириш тук?
261
1
 
4
 
! Отговори
до 287 преди 11 години
какво лошо има да произвеждаме за износ? Нали ако ударят тютюно производителите, от ДПС ще скочат веднага че електората им ще умре от глад
260
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Статията си е определено лъжлива. Кой и с какви средства е установил само 10 дена след забраната какъв е ефекта. Явно някой иска да си издейства компенсации каквито не трябва да се дават!
259
3
 
8
 
! Отговори
до 286 преди 11 години
Заведенията НЯМА да фалират. Просто като се пушеше на всякъде, не забелязвахте непушачите, сега като не се пуши си мислите че само вие сте ходили по заведения. Да не кажем че и много от пушачите си излизат спокойно на вън за по фас. Не всичко се върти около цигарите!
258
4
 
4
 
! Отговори
Ибрахим преди 11 години
С 20-40 на сто може би е паднал оборота на Бритиш-Америкън Тобако и Филип Морис, които плащат на тоя *** Рагин от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Тоя безочлив тип е вече смешен, след като публично се оповести кой му бута фитилите (и кой му бута пари в джоба).
257
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мизерната ни Държава глобява пушачите, а същевременно изплаща помощи на тютюнопроизводителите. Аз ли нещо не разбирам......
256
4
 
8
 
! Отговори
до 282 преди 11 години
Туристическия бизнес е важен пич, не случайно във всички европейски страни има преференциално ДДС за него, защото ползите от него не са само преки приходи ...........И още нещо, много от сервитьорите и барманите учат и работят тая работа докато са студенти и напрактика ти им взимаш доходите, с които се издържат като студенти.
255
1
 
0
 
! Отговори
олигофрен преди 11 години
284 ти наистина си гад няр
254
1
 
4
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Я някой пушач да вземе да ми разясни. Що реклами на цигари из Европа няма??? всеки втори билборд дома е цигарен. Това същото се среща и в някои азиатски страни никъде другаде.
253
3
 
3
 
! Отговори
до 281 преди 11 години
Ми ходи в Холадия бе, какво майк а си търсиш тук, където гадните непушачи не сикат да им се пуши около тях.
252
2
 
3
 
! Отговори
до 269 преди 11 години
Вярно е процеса не е от днес за утре , но след няколко години ще има възвръщаемост. А , да стимулираш хора да работят до 12 клас и да започват в туристическия бизнес има някой от следните последствия - 1во е плюс за работодателите - евтина работна ръка.2ро не стимулираш развитието на младите и образованието- вместо да учиш например за инженер/икономист/механик/лекар направо ти се дава възможност да вземаш същата заплата като Сервитьор още на 18 години ,защо ти е да се мъчиш над книгите. Т.Н.
251
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
по вашата логика, в Холандия не трябва да има живи хора, всички трябва да са болни от рак . Да, ама не ! Холандците са една от най здравата нация. Там има кафета за пушене на лека дрога, и ако не си пушач, какво майк а си търсиш вътре ?
250
2
 
2
 
! Отговори
до "до 270" преди 11 години
Кой ще го направи ли? Ти май си някой пубер и не знаеш какво ставаше у нас през 90-те години. Какви палежи бяха и какви бомби. Разчистване на конкуренцията. Заинтерсованите "колеги" ще го направят когато им вредят на финансовия интерес по заобиколен начин. Когато изгорят през нощта няколко такива "клуба" нещата ще си дойдат на мястото. Ама да не се стига дотам. Смятам,че тия тикви имат поне капка мозък все още. За да не го правят.