"Димната" забрана срива оборотите

По Черноморието обаче нямало такъв проблем
Обновена: 11 юни 2012 15:02 | 11 юни 2012 09:45,
362
"Димната" забрана срива оборотите
По Черноморието нямало проблем със забраната на тютюнопушене. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Спадът в оборота на бизнессектора заради забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена от първи юни, стигна 20-40% на някои места в страната. Това заяви пред Нова телевизия председателят Българската хотелисреска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Проблемите засягат най-вече градовете във вътрешността на страната като София, Пловдив, Ловеч, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и други, а не по Черноморието. 

Ресторантьорите, които имат кредити или плащат голям наем, за 10 дни били "сринати", тъй като нямали резервен фонд, на който да разчитат в подобни ситуации.

Намалели са както вътрешното потребление, така и чуждите инвестиции в сферата, което карало собствениците на заведения да работят на себестойност.

Рагин потвърди информация в медиите, че са възможни и ситуации, при които клиентът да си поръчва различни неща и след като излезе да изпуши една цигара, да не се върне да си плати сметката. Тези случаи можело да зачестят през зимата.

Още по темата

Въпреки силното недоволство ресторантьорите са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене, категоричен беше Рагин. Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиентът ще бъде този, който ще злоупотреби и няма да спазва забраната за тютюнопушене на закрити и обществени места.

Той даде пример, че ако клиент запали цигара в ресторант, сервитьорът може да му направи забележка. Ако той обаче откаже да загаси цигарата си, собственикът може да извика полиция. Това обаче щяло да доведе до скандал и до загуба на клиентела за съответното заведение.

"Държавата е тази, която трябва да намери механизъм, с който да се спазва забраната", смята Рагин.

Междувременно забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не успяла да засегне тази част от ресторантьорския бизнес, която се намира по Черноморието.

Причината е, че още преди година хотелите по морето доброволно са поставили забранителни индикации да не се пуши в стаите, коментира Рагин.

Друга предпоставка е това, че повечето заведения по морските ни курорти са на открито и клиентите не търпят неудобството да излизат вън от заведението, за да запалят цигара, коментира още той.

Дали ще бъдат затваряни масово търговски обекти все още няма прогнози, но "единственият, който може да го направи, е пазарът", смята Рагин, тъй като пазарните отношения регулират икономиката и случващото се в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости. Имам заведение. Всичко си е същото. Тоя май се бори за някакви компенсации.
248
3
 
1
 
! Отговори
h преди 11 години
kato falirash zashto ne si na ulicata be bai ganio strahliv
247
8
 
2
 
! Отговори
до 268 преди 11 години
Точно за това става въпрос. Кой пуши и кой не. Все едно аз да пускам отрова в чашата на седящите до мен. И ако ме видят да кажа "Ами има си свобода! Каквото си искам това ще правя,амаха!"
246
11
 
3
 
! Отговори
do 111 преди 11 години
Току що се върнах от обяд, не само че имаше доста хора , но и беше супед проветрено. С кеф си хапнах. А ти щом не можеш да изкараш 30-40 мин без цигара, на всякъде продават сзндвичи, пици и разни такива, можеш да ядеш и да пушиш някъде на вън :)
245
2
 
5
 
! Отговори
до 270 преди 11 години
И кой ще го направи :))) някой сектант непушач ли, щото не го пускат вътре ?
244
1
 
2
 
! Отговори
до 268 преди 11 години
Не съм сигурен ,че народа е разделен относно този закон - сигурен съм ,че ако се организира референдум процентите ще са най-малко 75-80 към 20-25
243
4
 
14
 
! Отговори
111 преди 11 години
Айде непушачите отивайте да обядвате по заведенията, защото хората фалират, а ние и да искаме вече не можем да им помогнем.
242
3
 
7
 
! Отговори
до 267 преди 11 години
Няма нищо общо с нелоялната конкуренция, това си е напълно законна дейност, никой неможе да забрани свободното сдружаване на хора :))) като фен клубовете :)))и единствено членовете на клуба имат правото на контрол спрямо управителя
241
16
 
3
 
! Отговори
azzzzzzzzzzzzzzzzzzz преди 11 години
Пушачите са пълни наркомани и трябва да се лекуват доброволно.Но трябва и да си платят за това.
240
6
 
2
 
! Отговори
до Адвоката преди 11 години
Може да се стигне и до палежи и опожаряване на такива едни "клубове" от страна на конкуренцията,коктейли *** и прочее. И ще бъдат прави!
239
3
 
12
 
! Отговори
до 266 преди 11 години
Не приятел, 1-во ще бъдат обезщетения за безработни около година, чак после ще е преквалификацията :))) а между впрочем приходите на общините и държавата ще спаднат значително..............Нали си спомняш как нашия "топ финансист" през 2009 г. щеше да събира стотици милиони повече от акцизи на цигари да ги дава за здравеопазване :)..............ама на отидоха при контрабандистите
238
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нестава въпрос кой пуши или не важното е че пак искат да делят народа и да налагат закони които изобщо са безмислени.Утре така ще наложат и други и както винаги стадото ще се кара в сайта
237
6
 
3
 
! Отговори
до Адвоката преди 11 години
Не могат да се предлагат храни и напитки!!! Това е нелоялна конкуренция! И аз в такъв случай не мога да попреча на засегнатите собственици на заведения да стигнат дори до тероризъм и поставяне на бомби,недай си боже. Никой няма право да нарушава правилата на пазарната икономика и за това трябва да се бие през ръцете. Това е нелоялна конкуренция,което се наказва много сурово на запад. Не може някой да бъде поставен в привилегировано положение!
236
1
 
2
 
! Отговори
до 261 преди 11 години
Преквалификация...
235
1
 
2
 
! Отговори
до 258 преди 11 години
Преквалификация ...
234
9
 
4
 
! Отговори
174 до Revenge преди 11 години
Политическите ти пристрастия и агитации не ме интерсуват. Ако ми кажеш коя политическа сила у нас е за пушенето,никога повече няма да гласувам за нея. Що за мракобесие има в България? В кой век живеем боже мой? Отново ли бай *** е най-тъпия и най-простия та не може да вдене това,което в Западна Европа е като 2+2? Никотинът се разпространява в Европа едва след 1492 г. Тогава идва от Америка По нашите земи никога преди това не се е пушило. И нашите велики царе не са пушили.
233
3
 
4
 
! Отговори
hm преди 11 години
С този закон дано се вразумят и децата , защото там положението е отчайващо , не знам дали сте виждали какво представлява междучасията пред училищата... а това са и бъдещето на Б-я. Не пожелавам на който и да е родител детето му да пуши от 12-13.
232
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрете цигарите ,алкохола,секса и почвайте само да работите за държавата
231
2
 
3
 
! Отговори
до 258 преди 11 години
а четвърти и пети ще останат без работа ...........
230
18
 
10
 
! Отговори
??? преди 11 години
Това са пълни простотии! Изведнъж всички пушачи ще спрат да ходят по ресторанти и барове. Хайде де! Покрай мен е пълно с пушачи и всички подкрепят забраната за пушене в закрити заведения (дори повече от непушачите което е малко странно). Който не може да изтърпи толкова и не желае да излиза навън, да пуши електронни цигари.