В настроения за анимация

Започва фестивалът "Златен кукер"
11 юни 2012 14:55, Петя Славова
0
В настроения за анимация
Снимка: Златен кукер

Най-новото от анимационните техники може да проследим по време на третия Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер".

Форумът започва в София от 11 юни и ще продължи до 17 юни.

Над 300 заглавия ще бъдат представени на повече от седем екрана. Специални прожекции на полска, унгарска и чешка анимация ще има в Полския и Унгарския институт и в кино "Одеон".

Състезателната и извънконкурсната програма, панорамите и ретроспекциите могат да се видят в кино "Люмиер", НАТФИЗ и на специалните вечерни прожекции в "Арт спейс" /лятното кино в градинката на НДК/, кафе-галерията на "Фотосинтезис артцентър" и в артклуба "Жреци на музите" в Студентския град.

Около 130 филма ще се състезават за 11 награди. Отличието за най-добър български анимационен филм си оспорват 12 работи. Специалната награда на името на Пройко Пройков ще бъде връчена от Оперативната програма "Околна среда 2007- 2013" на най-добрияфилм с екотематика.

Председател на журито е световноизвестният режисьор на игрални и анимационни филми Фил Мълой /Великобритания/ - с голямата награда на фестивала в Канада през 2011 г. за "Мъртъв, но не и погребан". Той ще води и уъркшоп "Как да направим така, че лошата анимация да изглежда добре".

Филмите ще оценява и Хуан Пабло Сарамея /Аржентина/, спечелил множество награди, особено със стопмоушън анимацията си "Luminaris", номиниран за "Оскар", отличен с наградата на публиката и наградата на ФИПРЕССИ в Анеси и за най-добър късометражен филм на "Златен кукер" - 2011 г.

Българският представител в журито е Симеон Сокеров, който спечели наградата за най-добър български анимационен филм на миналогодишния фестивал "Златен кукер". Известният сръбски илюстратор Добросав Боб Живкович е специален гост на фестивала. "Един ден отблизо с Боб Живкович" е насловът на неговата среща с български илюстратори и художници в артцентър "Фотосинтезис".

Сред гостите са представители на организации, работещи за опазването на околната среда - WWF, "Биоразнообразие", "Фабрика за идеи" и други. Известни аниматори ще водят майсторски класове по време на "Златен кукер-2012".

Хуан Пабло Сарамея от журито ще направи майсторски клас за техническите и творческите аспекти при създаването на анимационен филм с ограничен бюджет. Панорама от негови филми също е в съпътстващата програма на фестивала.

Стогодишнината от рождението на известния чешки аниматор Иржи Трънка ще бъде отбелязана на 17 юни в Чешкия център с уъркшоп по куклена анимация за деца. За малките са още празникът в кино "Люмиер" на 16 и 17 юни - с филми, караоке, рисуване с таблет и награди за най-добра рисунка, и уъркшоповете по квилинг - изкуство, в което се използват специфични хартиени материали за "овеществяване" на фантазиите.

Още по темата

Златин Радев - с филм, номиниран за "Оскар", ще разкаже какво е нужно, за да се направи анимационен филм, достоен за престижната статуетка, на своя уъркшоп по стоп-моушън анимация. Кристиан де Вита /Италия/, работил с Тим Бъртън и Уес Андерсън по филми, номинирани за "Оскар", е озаглавил майсторския си клас "Едно фантастично пътуване: от сценария до филма, или историятана пълнометражните анимационни филми - от Фантастичния мистър Фокс до Франкенуийни".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации