Американците са затруднени да плащат за лечение

Над 50% са го избягвали или отлагали заради цените
Обновена: 12 юни 2012 08:36 | 12 юни 2012 08:29, Елка Василева
49
Американците са затруднени да плащат за лечение
Една четвърт от американците са срещали затруднения при плащането на медицински услуги. Снимка: Reuters

Една четвърт от американците са срещали затруднения при плащането на медицински услуги и над половината са избягвали или отлагали лечение заради високата им цена. Това показват резултатите от допитване до общественото мнение, извършено, докато Върховният съд се готви да реши съдбата на здравната реформа на президента Барак Обама, предаде Франс прес.

В анкетата на Фондацията на семейство Кайзер, която се е посветила на политиката на здравеопазване, 64 на сто от запитаните американци са притеснени от растящите цени на медицинските услуги и застраховки. 26 на сто от анкетираните признават, че те или членове на семейството им са срещнали трудности при плащането на медицинските сметки през миналата година. А 58 на сто са отложили или избегнали лечение заради цените.

Около 45 милиона американци нямат здравни застраховки в САЩ, където не съществува система за обществено здравеопазване.

Върховният съд на Съединените щати умува в момента над реформата на Барак Обама, чиято цел е милиони американци да се сдобият с достъп до здравеопазване. Най-висшата съдебна инстанция в страната ще се произнесе по-късно този месец.

Анкетата е направена между 8 и 14 май сред 1218 души. Вероятността от статистическа грешка е по-малко от 3 на сто, посочва АФП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Приятелю, най-големите некадърници са в частните болници у нас. Хич не ми ги хвали..........Що жени само измряха или осакатиха техните гинеколози.
24
3
 
14
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Безплатен обяд няма приятелю. В българия е безплатна,защото разходите за тази операция са малко. Хирурга и анестезиолога са със 700лв заплата,сестрите по 350,санитарката 240 НА МЕСЕЦ! И бичат по 3-4 операции на ден. И въпреки това средно голяма болница генерира 8-10 милиона дълг от недофинансиране от ЗК на година. В частните е друго-400 лв секцио +1500 доплащане от пациента и работата става по -добре.Отделно си подбират по-леки случаи,а скъпите и сложни в дъбжавните болници.
23
2
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Това ,което пишеш важи с пълна сила и за Италия и Англия. Болни деца чакат по няколко дена за личния доктор.
22
1
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Здравните осигуровки могат да бъдат малки и големи. Зависи от доходите и от заболяването. Заблуждаваш се ,че покриват задължително разходите. Моя позната беше в България да си прави мост. Значи даже с пътя и излиза по-на сметка.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е така донякъде, защото всичко им е частно и няма никакъв контрол върху болниците им.И наистина това винаги ме е учудвало най - много как може една операция както спомена преди от апандисит да струва хиляди долари, а тук да е безплатно за здравно осигурени. Там здравно осигурените едва успяват да се лекуват заради скъпотията, за не-осигурените да не говорим. Радвайте се, че при нас не е така.
20
3
 
19
 
! Отговори
От опит преди 12 години
Ако нямаш здр.осиг. в Америка-умираш,защото таксите са непосилни.Например за операция от апендицит сумата ще е над 50 000 дол. и никой няма да те оперира ако не платиш. Дори да имаш осиг., може да чакаш 3-4 часа като куче в чакалнята с 2-3 отрязани пръста докато ти дойде реда. Това което го има в Б-я ,никъде го няма, вдигнало детето 38 температура и искаш веднага да го прегледа лекар.На лекар в САЩ не можеш "здрасти" да кажеш,защото веднага те е таксувал.Рецептата е 15 дол. дори за здр.осиг.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11Както е при нас нали :)С нашите пари се лекуват мързеливите ни ***
18
2
 
3
 
! Отговори
123$ преди 12 години
Ето ена хубава идея, да въведат и там личните лекари и хаосът ще стане пълен като е в българия от много години. Пък и имаме фармацефтична фирма на световно,ако GP не им разкажат играта ,то аптеките задължително ще го направят, но рискове има навсякъде дори и в святата дружба и обич между двата братски народа.
17
3
 
28
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
"Стига простотии при среден годишен доход 50000 долара са умрели от нищета завалиите."С 50К не могат и пръстчето да ти зашият ако се порежеш в щатско.Лечение на сериозно заболяване може да достигне стотици хиляди, някой път и милиони ако си онкоболен.Една голяма част нямат пари да си оправят зъбите. На нас много неща са ни зле, но достъпа до здравеопазване ни е все още една идея по-добър от дебелата страна зад океана.
16
3
 
11
 
! Отговори
ined преди 12 години
Ужаст, Кристалина къде спи, да направи един фонд да събираме помощи за бедните американци.
15
13
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
това не е вярно, те имат здравни застраховки. и те покриват всичко по лечението . отново манипулации.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изтеглете и гледайте филма на Майкъл Мур- SICKO. Тогава ще добиете реална представа за здравеопазването в САЩ и ще оцените това в България.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъжното е че по техен пример 90% от Българите избягват лечение!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много от живеещите българи там не се осигуряват , а тези в Чикаго минавайки покрай българската църква се молят да не се разболеят. Други пък се осигуряват, но изобщо не са доволни от системата, защото е много скъпо.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доколкото си спомням Обамата предложи това още с идването си на власт.Даже останах с впечатление,че вече е употреба. Срещу предложението му рипаха много осигуряващи се американци, защото по този начин с техните пари се лекуват мързеливите им ***.
10
2
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Тези неща са на кредит, а парите за чичо доктор са реални , там на кредит не може.
9
5
 
28
 
! Отговори
КуРти преди 12 години
Тва не е от вчера, гринговците имат една от най-насраните здравни системи като цяло. Както и социални придобивки, майчинства, болнични итн......... Тва е ***, проста и войнствена нация, на, която всичко човешко и смислено им е далеко и чуждо!
8
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А питаха ли тези 1218 души кви коли карат?По колко телевизори имат къщите си?Колко лаптопа айфона?Последните 2-3 години колко пъти са пътували със самолет някъде?Като чуете отговорите ще ви стане ясно,че май не са ходили на "чичо доктор" не точно заради пари.
7
2
 
24
 
! Отговори
гост преди 12 години
Да дойдат при нас, ние си го плащаме тройно. Веднъж с осигуровки, веднъж с безбожно скъпи лекарства и доплащане за болнично лечение и веднъж под масата на лекаря, защото никой не те поглежда, ако не си си "избрал" лекар.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При тях поне е справедливо плащаш си вноските на застраховката и имаш право на медицинско обслужване, не плащаш - нямаш или на часно, а не, както е тук плащам си осигуровките, а после или няма направление за мен или си плащам отново на частно за да ме прегледат, както трябва, защото половината *** го преглеждат и лежи по болници без пари. А за пенсионери трябва да е напълно безплатно, но само такива с трудов стаж!