Фандъкова: Затваряме опасните сгради!

Общината похарчила 183 млн. за ремонт на училища и детски градини
12 юни 2012 10:30,
26
Фандъкова: Затваряме опасните сгради!
Йорданка Фандъкова гледа за опасни сгради. Снимка: БТА

Опасни сгради в София ще бъдат затваряни, за да не бъде правен компромис със здравето на хората.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв по повод инцидента с рухналата част от общинска сграда на кръстовището на централните булеварди "Васил Левски" и "Княз Алксандър Дондуков".

Още по темата

Инцидентът е предизвикан заради полуразрушен улук, а щетата не е била забелязана от контролните органи дори след земетресението, тъй като била скрита зад определени елементи на зданието.

"Изрично съм наредила на районните кметове да сигнализират за опасни здания и няма да имам колебания да затварям сгради. За съжаление, опасните сгради са съсредоточени най-вече в центъра на София. Голяма част от проверените са застраховани срещу земетресения", заяви Фандъкова.

Постоянният контрол върху състоянието на постройките ще бъде правен с тъй нареченото паспортизиране. След направения оглед, на който не е задължително да присъства собственикът, и констатирана нужда от мерки, ремонтът е задължителен.

В противен случай предвидената глоба ще е до 5000 лв., каза тя.

През паспортизацията до момента са преминали 247 общински здания. 27 опасни са премахнати, предвидени за същата процедура са още12.

Фандъкова обяви, че Столична община е похарчила през последните 2 години 183 млн. лв. за ремонт на училища и детски градини.

По въпроса с предстоящото въвеждане на предучилищното обучение за 4-годишните, кметът бе категоричен, че до 2016 г. щяло да има достатъчно места за всички малчугани.

В момента най-сложно било положението с приема в яслите – на децата до 3-годишна възраст, каза още кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Дупколог преди 11 години
А Фандъчето кога ще го затворят!?!
17
2
 
2
 
! Отговори
Нико преди 11 години
Фандъкова трябва да продължи да бъде безкомпромисна. Животът на хората е най-важен. Иначе браво за бързата и точна реакция.
16
0
 
2
 
! Отговори
3660 преди 11 години
ДА, точно толкова 3660 апартамента по 50 000лв това прави 183 милиона. Може би това са 92 блока по 40 апартамента което прави цял жилищен комплекс.Това са похарчените и пръснати в нечии сметки, пари от нас данъкоплатците. И така догодина пак и пак и пак ,а после няма детски градини ,няма училища и така.
15
3
 
1
 
! Отговори
Ванчо преди 11 години
Фандъкова доказа, че си гледа съвестно работата и се труди изцяло в полза на гражданите.
14
0
 
2
 
! Отговори
Нора преди 11 години
Адмирирам действията на Фандъкова по темата. Само с категорични действия могат да се почтигнат категорични резултати.
13
0
 
4
 
! Отговори
чичо Боб преди 11 години
абе тая да вземе да сложи пейки в Борисовата че онзи ден в жегата не мога да си намеря свободна да поседна бе..... а като им знам обработките с/у кърлежи хич не ми се рискува в зелените площи!
12
1
 
7
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Некомпетентен, лъжлив бантускотс си ти ФАНДЪК ДГД !!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, като е похарчила 183 млн, къде е резултата? Освен ограмните гуши на мутрите. Иначе децата извън детските градини са все повече откакто мутрата Боко тиквата започна да "строи" детски градини.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-опасната сграда в София е кметството защото е свърталище на *** и ***.Да се затвори веднага ! ! !
9
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
Някой да огледа козирката на Съдебната палата, ама от съседните сгради, че отдолу не се вижда какви мраморни парчета се готвят да се посипят по главите на хората!!! А самите тези съседни сгради са с балкони, останали с по една подпорка, вместо с две, и се намират над купища магазини и пълни с хора улици!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Колко сгради собственост на общините в София има и защо не ги измажете и използвате за детски градини ами трошите милиарди за строежи. Тя и ББ с магистралите ще ни докара до Гърция - широки магистрали, но фалирала държава. Пребоядисай сградите и прибер децата там стига си строила!!!!!!!!
7
2
 
16
 
! Отговори
ан преди 11 години
183 МИЛИОНА ЗА РЕМОНТ. ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ КАКВО КРАДНЕНЕ Е ПАДНАЛО? ОТ ОСНОВИ ДА БЯХА ПОСТРОЕНИ ТЕЗИ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НЯМАШЕ ДА СТРУВАТ ТОЛКОВА. НО НАЛИ НАШИТЕ ФИРМИ НА БАТКО И БРАТКО ТРЯБВА ДА ГИ НАПРАВИМЕ МИЛИОНЕРИ И ДА СИ ДЕЛНЕМЕ НЯКОЕ И ДРУГО МИЛИОНЧЕ. А ПЛЕМЕТО ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ ЧЕ ИНАЧЕ ЛОШОМУ СЕ ПИШЕ. ДАНЪК КОЛИБА ИМА А ДАНЪК ЛУКС НЯМА. НАРОДЕ НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ДОКАГА ЩЕ СПИТЕ И ЩЕ ВИ ДЕРАТ ПО 10 КОЖИ?
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВИЛНО,АМА СЪБОРЕТЕ НАЙ-НАПРЕД ОНЯ ЗМИЯРНИК НА ПОЗИТАНО,ЗАЩОТО НАИСТИНА Е ОПАСНА ЗА БЪЛГАРИЯ А И НЕНУЖНА СГРАДА.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сградите в централната част на София отдавна са реституирани. Реститутите защо не си поддържат сградния фонд? Или е удобно да ти върнат нещо, а след това само да ***, без да влагаш. Не става така.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-опасна за здравето на софиянци е сградата на общината, макар там да не падат отломки. Опасна е и за джоба на гражданите, там бързо ти го изпразват. Та ако може г-жа Фандъкова да затвори първо нея
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
решението на всеки проблем ... глоба
2
3
 
12
 
! Отговори
HARI (стар емигрант) преди 11 години
Фандъчкова е абсолютно безпомощна ! Учителка по руски - боже,боже !
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сдухана лелка