Газът може и да не поскъпне с исканите 16%

Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев
Обновена: 12 юни 2012 12:56 | 12 юни 2012 12:55,
170
Газът може и да не поскъпне с исканите 16%
Снимка: БТА

Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%.

Основният мотив, с който компанията поиска увеличението, е че няма реално подписан договор за отстъпки от страна на "Газпром", което не може да доведе до понижение на цената за потребителите, както обеща енергийният регулатор.

Добрев коментира, че от 1 април до края на годината за девет месеца ще получим отстъпка в размер на 120 млн. долара, които ще спестим, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември.

"Страната ни обаче не бърза с подписването, за да не се окаже в ситуацията с "Белене" - когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", коментира Добрев.

Той обясни, че срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост така, че на 15-та година да сме изплатили тръбата. "След това в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев. 

Министър Добрев заяви, че "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставките по трасето, тъй като суровината ще влиза първо в България.

Добрев каза още, че истинско понижение на цената на газа ще получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на синьо гориво. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: цената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"""Газта в Германия е евтина защото идва директно от Русия - по северен поток"""транзита на газ по газопровода северен поток е два пъти по-скъп от сухоземните газови връзки
79
1
 
1
 
! Отговори
Искам подписка преди 11 години
за изгонване на Делю американския айдук
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента страната ни транзитира около 10 милиарда куб.м газ годишно и за благодарност имаме най-високите цени на синьото гориво и продължават да ги вдигат. За какво ни е Южен Поток след като хората от газпром ни считат за второ качество клиенти.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газпром продава на България най-скъпия природен газ, три пъти по-скъп отколкото на Германия. При това положение е национално предателство да се строи Южен Поток - все едно да те изритат от долнопробна кръчма, а ти да се върнеш да даваш бакшиш.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От един месец цените на природния газ падат, но газпром ще ни вдигне цените щото сме им симпатични.
75
0
 
7
 
! Отговори
Мародери преди 11 години
И три пъти Ура за Делян Добрев и Булгаргаз. И три пъти по 5% +1% за народа. Да ни е честито.Не се отчайваите след три месеца ПАК.
74
0
 
2
 
! Отговори
танкист преди 11 години
до 105, и аз си мисля , че минюгерите са му страст на това момче, с тия джуки нема начин да е друго яче.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да успокоя всички че тръбите за южен поток са вече откраднати
72
0
 
4
 
! Отговори
6767 преди 11 години
Зайю байю и мошеника от ДАКЕВР проучват общественото мнение с предварително обявяване на високи цени. След това намаляват цената на половина и се бият в гърдите как са спечелили битката с Газпром. България вече не вярва на лъжите ви. Измислете нещо ново, защото това е от Шушулово време.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Природния газ няма накъде да поскъпва щото го пазаруваме на най-високи цени в галактиката.
70
0
 
7
 
! Отговори
Моля ти се преди 11 години
Делю, НЕ подписвай. Искам референдум и за Южен Поток. Ще духате май супата от ГЕРБ
69
0
 
9
 
! Отговори
Лимон преди 11 години
АЕЦ Тиквене и без референдум ще си отиде скоро, въпросът е да не си изиграят мръсните игрички преди това и да не построим АЕЦ "Белене". Затова: "Искаме РЕФЕРЕНДУМ за "БЕЛЕНЕ"!"
68
0
 
7
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Кацнало едно извънземно на летище София и се разкрещяло позеленяла-червеняло от яд: "Абе, каде е тоя Дельо, че ми наду главата с неговите глупусти!". Извънземните ги разбраха, само ние още си ги къткаме! Прав е Leonsio!!! "Референдум за АЕЦ Белене! Референдум против АЕЦ Тиквене! "
67
0
 
4
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
След време като ви спретнат режим на тока и ви качат цената до небето, да не се чудите от къде е дошло и да не обвинявате социалистите, които ще го изместят, защото както се вижда в цяла Европа те са следващата власт! Обвинявайте си Бойчето, дето ви спря АЕЦ "Белене", дето ще подпише неизгодни договори за цената на газа (защото това правителство показа, че преговри не може и не иска да прави, все пак мутренска му работа) и дето само обвинява предните правителства, за своята некомпетентност!
66
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Този май не го бива за министър,днес говори едно,утре друго.Лъжат хората както на тях им скефне.
65
1
 
2
 
! Отговори
ДО топ преди 11 години
Помисли кой има интерес от това да не се спази обещаното!
64
3
 
2
 
! Отговори
ДО топ преди 11 години
Кумунетата извиват ръцете на правителството! ПРОЗРАЧНО Е!
63
0
 
5
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
E, щом е успокоил, че цената ще се качи 'само' с 5%, значи всичко е наред тогава. А какво ще стане с цената не само на газа, ами и на електроенергията след 10 години питам аз? Ще ви кажа какво ще стане. Цената на електроенергия също ще се качи, особено сега като затворим АЕЦ Козлодуй напълно и както 'умното' ни правителство се отказа от АЕЦ Белене, след 10 години ще ни стане лошо като получаваме сметките за ток. Газта също тепърва ще поскъпва, особено като нямаме никаква диверсификация.
62
0
 
6
 
! Отговори
топ преди 11 години
Нали газта щеше да намалява бре...
61
2
 
3
 
! Отговори
:)) преди 11 години
Ей *** ШШШШТ! ВАШИ ХОРА ДЪРПАТ ЧЕРГАТА НА БОРИСОВ! ВАША Е МОТИВАЦИЯТА ДА НЕ УСПЕЕ ДА ИЗПУЛНИ ОБЕЩАНИЯТА! УУУХ МРЪСНИ ***! ДА МЪЛЧИТЕ!

Спонсорирани публикации