Газът може и да не поскъпне с исканите 16%

Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев
Обновена: 12 юни 2012 12:56 | 12 юни 2012 12:55,
170
Газът може и да не поскъпне с исканите 16%
Снимка: БТА

Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%.

Основният мотив, с който компанията поиска увеличението, е че няма реално подписан договор за отстъпки от страна на "Газпром", което не може да доведе до понижение на цената за потребителите, както обеща енергийният регулатор.

Добрев коментира, че от 1 април до края на годината за девет месеца ще получим отстъпка в размер на 120 млн. долара, които ще спестим, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември.

"Страната ни обаче не бърза с подписването, за да не се окаже в ситуацията с "Белене" - когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", коментира Добрев.

Той обясни, че срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост така, че на 15-та година да сме изплатили тръбата. "След това в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев. 

Министър Добрев заяви, че "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставките по трасето, тъй като суровината ще влиза първо в България.

Добрев каза още, че истинско понижение на цената на газа ще получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на синьо гориво. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: цената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
16
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Референдум за АЕЦ Белене! Референдум против АЕЦ Тиквене!
59
0
 
11
 
! Отговори
Чухте ли, преди 11 години
И Тока се увеличава с 30%, но благодарение на ГЕРБ само с 10%.
58
0
 
7
 
! Отговори
Б преди 11 години
То прилича на нашите "бутици"!Слагаме фантастична цена на парцалките, а после веднага пускаме 30% намаление!
57
1
 
7
 
! Отговори
Закво преди 11 години
Закво ви е ток и газ. Ставаме суперзависими. Утре пускат страшно евтини свещи на пазара - оригинални хамерикански.
56
1
 
5
 
! Отговори
Скоти пипън преди 11 години
вижте в гуглето другарят министър към коя МАСОНСКА ЛОЖА Е. Това ще ви отговори въобще за всичко.благодаря
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро очаквам новина от сорта "Хлебопроизводителите ще увеличат цената на хляба със 100%, но благодарение на Бойко Борисов увеличението им ще бъде само 50%."
54
0
 
7
 
! Отговори
Д5 преди 11 години
През тези 3 години винаги когато се заговори за намаляне на цената на нещо, последствията са увеличение ! Що е ГЕРБ ?
53
1
 
12
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Дельо, като те гледам, гледаш като обгазен. Какъв газ,бе, малко патенце? Отказът от АЕЦ Белене" и решението за строителство на газова централа на мястото на ядрения проект ще засили многократно енергийната зависимост на страната от доставките на руски газ и ще застраши националната ни сигурност! Българинът не е ***, затова иска организиране на референдум за решаване на съдбата на АЕЦ Белене"!!!
52
0
 
7
 
! Отговори
Б преди 11 години
Кой излъга в предишните обещания, че газът ще стане по-ефтин?Днес.бг - Дайте линк на старите обещания!Колко му "наляха" на министър Добрев за да окака националните интереси?Колко му "наляха" на "пожарникаря" за да направи мистър Добрев министър?
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фрау Меркел си прекара "Севрен Поток" и газта падна с 20 %.....А ние седим на чифутската измишльотина Накур...пардон Набуко и се чудим оти е кисело гроздето!!! Само се чудя ,къде се завря сината куманяга -Иван Костов и Марто Лудото с глупотевините им за диверсификация??? Да не си ги изтегли Уродливия с него си....заедно да смучат печките??
50
1
 
11
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Аха- аха да направи нещо смислено и тиквата се отикви! АЕЦ Белене е най-добре приетия в Европейския съюз ВВЕР-модел на реактор от трето поколение. АЕЦ Белене е с реактори с най-високата възможна степен на безопасност /3+/ и най-дълъг проектен ресурс на блоковете от 60 години. Доклада за строителството на АЕЦ Белене на консуртанта HSBC е положителен по 100 от 100 възможни точки? КОНДРОДЖУЛЕЙШЪНС! Къв газ, бре, о неразумни и юроде!
49
0
 
16
 
! Отговори
assyta преди 11 години
Някой има ли представа, какво би се случило, ако в Германия фрау Меркел "успокои", че увеличението ще е само с 5% при искани 15%?! А ние, като безропотна рая приемаме всичко. И никакъв протест не се случва, никой не пита народа. А е едва лято! Не ми се мисли, когато сняг забръска, що ще чини тоя щурчо зимъска!
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-ДОБРЕ СИ Е ПРЕМИЕРА - ТОЙ НЯМА ДИПЛОМА ЗА ПО-ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ СРЕДНОТО!!!А И ПО ВСИЧКО МУ ЛИЧИ!!!!
47
0
 
12
 
! Отговори
Бъркли преди 11 години
Тая мухлясала баничка я предъвкваме вече повече от 20 години, някое си лоби(монопол) решава да надуе цената на съответния ресурс .... съответно пред раята се обявава 20 % повишение, всички баби почват да се вайкат и да умират от глад, в един касив момент се появявя я услужлив синдикат или рицаря на бял кон, разбирай ресорния министър - крадливо ко.еле и договяря разумните 7-8 % повишение ... до кога ще ни е.ат с един и същи презерватив :)
46
1
 
9
 
! Отговори
КАЛАШНИКОВ преди 11 години
СМЕШКОВЦИ ЩЕ СИ СКУБЕТЕ ОПЛЕШИВЕЛИТЕ КРАТУНИ ЗАРАДИ ОТКАЗА ОТ ПРОЕКТА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!!!!ОЩЕ МЪНИЧКО ЩЕ ЧАКАМЕ ДА РАЗМИСЛИТЕ!ПОСЛЯ НЯМА ШАНС!АЗЕРБАЙДЖАН НЯМА ГАЗ!НЯМА ВРЕМЕ!!!!!!
45
0
 
4
 
! Отговори
край преди 11 години
А споко бе. Държавата не се управлява от това момче нито здравеопазването от "тежката артилерия" нито пътищата от "пълничката отличничка" нито който и да било от тези които виждате по телевизора управляват. Управлява се от няколко кръчми и кафета в Сф.- Старо време, Неро и Музея.
44
0
 
18
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Нали щеше да поевтинява ?Просто тези управници станаха непоносими с тяхната некомпететност и лъжи.Толкова ли няма в България десетина свестни и компетентни хора да бъдат назначени за министри?
43
1
 
9
 
! Отговори
РазБойко преди 11 години
кво каза шефа на ЦРУ оня ден, имат ли хамериканците интерес да подпишем?
42
0
 
14
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Като buyer в работата ми, ако на някоя оперативка изляза пред всички шефове и кажа, че съм договорил 11% по-ниска доставна цена да даден продукт, и съответно всички се зарадват, похвалят ме и кажат, че си върша добре работата, та ако кажа това и после вместо по-ниска цена получим фактури с 5-15% по-високи доставни цени, то познайте какво ще стане?!? Ще бъда моментално уволнен дисциплинарно и не само, че няма да имам препоръки, ами едва ли и ще си намеря подобна отговорна работа вече!!! А с това министърче и шефа му ББ какво става? НИЩО! Ами значи ни харесва да ни подиграват и мачкат...
41
0
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 11 години
Тока вече е обявено че поскъпва, също и газта. Ок нп, чао Бойко!

Спонсорирани публикации