Пране на пари – обвиненията срещу Любомир Павлов и Огнян Донев

Павлов има още две обвинения, Донев се размина с едно
Обновена: 12 юни 2012 15:40 | 12 юни 2012 13:17,
186
Пране на пари – обвиненията срещу Любомир Павлов и Огнян Донев
Любомир Павлов излиза от НСлС. Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна обвинения на собствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев. Павлов е обвинен за документна измама, за пране на пари и невярно документиране. На Донев пък е повдигнато само едно обвинение - за пране на пари.

На бизнесмените е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева. Павлов смята да я обжалва и определи повдигнатите му обвинения като "смехотворни".

Още по темата

Говорителката на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова обясни, че  чрез четири фалшиви документа Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи 43 процента от акциите на "Медийна група България".

Част от тези дялове в последствие са били върнати на Павлов. По думите на Арнаудова по този начин е извършено прането на пари, тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама.

"Няма конкретна сума пари, която е изпрана, става въпрос за дружествени дялове. Според обвинението Огнян Донев е извършител на пране на пари, заедно с Любомир Павлов. Те са действали заедно", обясни Арнаудова.

Любомир Павлов и съдружникът му Огнян Донев бяха повикани днес в Националната следствена служба. Първи там пристигна Донев, който прекара в сградата около 30-40 минути. След излизането си от сградата той отказа коментар.

Бизнесменът пристигна в НСлС заедно с двама адвокати – Ина Лулчева и Даниела Доковска. Юристите също отказаха да дадат информация.

Обвиненията срещу двамата съдружници са образувани след сигнали от съдружниците им Христо Грозев и Карл Хабсбург за финансови сделки, извършени от Павлов и Донев през редица офшорни компании. В сигналите им се твърди, че с изпраните пари е финансирана покупката на медийната група.

Хабсбург и Грозев подадоха сигнали и за овладяване на изданията на "Медийна група България" от страна на Павлов и Донев. Имуществото на двата вестника дори беше временно запорирано заради жалбите им.

Павлов обяви днес, че ще сезира институциите за набеждаване заради повдигнатите обвинения. Той обвини и наблюдаващия прокурор  Момчил Георгиев, че е взел 1 млн. лв. подкуп, за да повдигне обвиненията.
От своя старана говорителката на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че не й се вярва, но  ако има такъв сигнал, той ще бъде проверен.

Темата с покупката на "24 часа" и "Труд" нашумя отново, след публикуване на записи от два разговора на Павлов с неизвестно лице в периода 29 май и 7 юни. В петъчния си брой вестник "Преса" публикува фрази от въпросните разговори.

Всекидневникът се издава от "Обединени свободни медии", а негов главен редактор е Тошо Тошев, който преди седеше начело на "Труд". След като Павлов и съдружникът му Огнян Донев купиха изданията от австрийската ВАЦ, Тошев си тръгна от "Труд" заради несходство на вижданията с ръководството.

В разговорите Любомир Павлов обсъжда, че предстои да му бъдат повдигнати обвинения тази седмица. Той обаче изобщо не се чувства притеснен от това.

По негови думи никой няма да се изправи срещу него, защото той може да използва медиите си, за да го очерни. Като пример за това Любомир Павлов дава неуспешната кандидатура на експрезидента Георги Първанов за председател на БСП и разпада на Синята коалиция.

"Ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов", казва издателят в разговорите.

Той коментира и кой може да се намеси, за да спре обвинението. В крайна сметка се стига до името на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите на Павлов "от него зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде".

Павлов вече отхвърли истиността на записите и заяви, че те са опит да го очернят, след като подаде жалба в Брюксел срещу спонсорството на Централна Корпоративна банка и обвързаността й с определени медии.

Днес Арнаудова обясни, че за въпросните записи е постъпил сигнал в прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност ще започне проверка.

Днес пред НслС Павлов повтори тезата си. По неговите думи в момента се прави всичко възможно той да бъде спрян и името му да бъде очернено, заради конференцията за свободата на словото в България, в която той участва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Filip преди 11 години
Хорската наглост явно няма край. Сега ще обжалват гаранция от 50 000 лв. Нямате пари да я платите? Или все още не сте ги препрали. Истината винаги излиза на яве, рано или късно. В този случай ще е по-късно, от колкото на всички ни се иска!!!
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виновен е Донев - има бизнес, който работи в криза, не успяха да го фалират /въпреки опитите/ и да му вземат бизнеса за 1 лев, а най виновен е че дава хляб на сумати семейства, че децата на тия хора не бягат в чужбина /а това е злеее- интелигенцията трябва да бъде вън/! Виновен е, защото освен еднотипна преса сега има и второ мнение, а това вече е гаранция за разбиване на монопола! Виновен е, и добре че е така, че иначе сигурно още щяхме да слушаме чалга и да ходим с модни потури...
122
0
 
1
 
! Отговори
....? преди 11 години
Много крадци в Бг ,.....казват ,че имало и Господ....май е вярно!
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дотук добре се развиват нещата, само да не стане всяко чудо за три дни и на Пъпката пак да му се размине съдебния процес.
120
0
 
2
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Когато престъпник от подобен калибър получи ефективна присъда, тогава ще започне еволюцията на тази *** към държава
119
0
 
0
 
! Отговори
Aramis преди 11 години
Да се чуди човек да вярва ли на очите си, че прокуратурата ни се събуди от сън дълбок, има няма 5-годишен! Колко пъти трябва органите да се самосезират, за да се направи нещо по въпроса с далаверите на Донев и Павлов, чийто бизнес се гради на една крупна измама, а в последствие започнаха и ударите под кръста за техните съдружници в частност Грозев и австрийците, които в един момент се оказаха без никаква собственост в бившите ВАЦ-овски медии...
118
0
 
0
 
! Отговори
Вихрен преди 11 години
Знаех, че са правили врътки за бързи пари тия, ама да ги обвинят в пране на пари и всичките им там други обвинения значи нещата са много по дебели. Павлов да е шеф на съюза на издателите и да си позволява такива престъпни своеволия, отвратително е. А пък Огнян Донев си е лакомия. Високите цени на лекарствата до показват това. Централен софийски затвор и в квартал Банишора :)))
117
0
 
0
 
! Отговори
Цветанка преди 11 години
Цяло чудо е , че прокуратурата ни се сети да повдигне обвинения на тези двамата .Крайно време беше да понесат отговорност за действията си .Да се надяваме прокуратурата да си свърши работата до край
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силно се надявам изхода на тази ситуация да е положителна за нас потребителите!! Защото в крайна сметка, кой страда най-много от манипулативната преса, а и не само от скъпите цени на лекарствата?? Ние, читатели, ние потребители. Огнян Донев и Павлов отдавна трябваше да им се повдигнат редица обвинения, но явно досега са имало на кой да плащат да си мълчи, както си личи по изтеклия разговор! Дано вече това да е минало само!
115
0
 
1
 
! Отговори
щъркела преди 11 години
Пъпката и Донев в затвора ... никакви гаранции и никакви проточвания на делата
114
0
 
1
 
! Отговори
Бг преди 11 години
Поредните олигарси ,"КРАДЦИТЕ НА ПРЕХОДА в Бг"........КЪДЕ БЯХА 20 ГОДИШНИТЕ УПРАВНИЦИ ?
113
0
 
0
 
! Отговори
Кака преди 11 години
Абе аке бяха наложили парична гаранция на братя Галеви сега нямаше да си пекат д-то по латинска америка, ама нали нашите трябва да могат да избягат, а ония дето ни мътят водата да ги дерем живи ако може... и само едно ще кажа - на Хабсбурги не вервам! Защо ли? Ами спомнете си един дедо дето дойде уж да ни оправя, ама целта беше да си оправи заемите, да ни изсече горите и да ни ограби онова, дето никога не е било негово. Колко малко помните българи, за това все ви лъжат....
112
0
 
1
 
! Отговори
Bg преди 11 години
Любо пъпката ----хранилка на 3-ната коалиция !Тогава никой не го закачаше!
111
0
 
0
 
! Отговори
dedi преди 11 години
v dalbokoto maze-do givot, a za dilyan4eto 6te se pogriga, da ne strada
110
0
 
2
 
! Отговори
тъжно е преди 11 години
Тъжно е , че толкова години тези си правят какво искат , а прокуратурата и управляващите си затварят очите ....дано този път не е така
109
0
 
1
 
! Отговори
Paraskeva преди 11 години
Донев остава да го разобличат и в КРИБ и по въпроса с лекарствата тотално, че да си дойдат нещата по местата! Много се радвам, че българската прокуратура все пак се съживи!! Време беше да си понесат отговорността от думите и действията си, двамата олигарси!!
108
0
 
1
 
! Отговори
Трайчо преди 11 години
Сега на другарката Пръмова кой ще пише хвалебствени слова, като тия двамата ги разследват? Такъв хубав PR и правят в труд и 24часа от 2-3 месеца, че сигурно им е насипала милиони за това. И после не обслужвали партии и политици в медиите им, били прозрачни и не знам си още какви. Какво ли ще си помислят от Европейската комисия като разберат, че техният жалбоподател са го слушали със СРС и са му предявили обвинение?
107
1
 
1
 
! Отговори
янца преди 11 години
За такива като Донев и Павлов и най - тежката присъда ще е малко
106
0
 
1
 
! Отговори
сърбах му попарата преди 11 години
Дано най-накрая това изчадие дето се наричаше Любо пъпката си намери майстора и да се пукне този цирей,независимо от вонята която ще се разнесе
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Любомир Павлов да каже за финансирането на на партията на Ковачки Лидер! Откъде са тези пари? Защо Общинска банка финансираше кампанията на въпросната кампания на въпросната партия и не на последно място, по какъв начин Павлов е придобил въпросната банка? Все въпроси, на които трябва да отговори!