Килограми химикали и взривове открити при акцията на ГДБОП

Операцията тръгнала от село Дерманци и продължила в "Красна поляна"
13 юни 2012 09:35,
76
Килограми химикали и взривове открити при акцията на ГДБОП
Снимка: архив, Булфото

Арсенал от силноопасни химически и взривни вещества е разкрит при спецакция на ГДБОП.

Операцията е започнала в село Дерманци, област Ловеч и е продължила в столичния ж.к. "Красна поляна", където вчера заради мерки за сигурност бяха евакуирани хората от блок 24-25, съобщиха от МВР.

Разследването тръгнало след пожар в стопанска постройка в ловешкото село Дерманци, възникнал към 3.10 часа вчера.

Имотът е собственост на 76-годишен мъж  На мястото веднага са изпратени екипи на полицията и пожарната.

В постройката, където е възникнал огънят, били съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества. Мястото е посетено и от служители на ГДБОП, извършен е оглед от следовател.

В хода на разследването е изяснено, че взривилите се вещества са оставени на съхранение от 40-годишния син на собственика на имота.

Той е задържан и в разговор с него станало ясно, че в обитаваното от него жилище в столичния ж.к. "Красна поляна" и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

Създадена е организация за обезопасяване на района, изведени са хората, които живеят във входа.

Служителите на ГДБОП съвместно с колегите им от СДОТО претърсили и иззели опасните вещества и боеприпаси.

Още по темата

Поетапно са изнесени най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид - силно реактивно вещество, което по първоначални данни служи за направата на капсул-детонатори, около 15  различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.

Иззети са още 20 кг черен барут, над 100 метра огнепроводен шнур, част от него - снаряден с детонатори, 100 възпламенителя, детониращ шнур, 500 боеприпаси различен калибър, 2 кг от веществото  тротил-хексоген, учебна противотанкова мина, взриватели за снаряди, 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина, автомат "Калашников", 10 пистолета, като това е само най-опасната част от бойните и взривни запаси.

Претърсването и изземването от жилището е приключило снощи в 23.30 часа, след като са изнесени и обезопасени само най-опасните химически и взривни вещества.

Апартаментът  и мазето са запечатани. Предстои щателно претърсване на помещенията да продължи с изземване на оставащите значителни количества оръжия, боеприпаси и компоненти за изработване на самоделни взривни устройства.

Мястото е под охрана. Действията по разследването на адресите в Дерманци и София продължават днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
Човекът се казва Велислав Велев а не Василев и е по-скоро фен на Хитлер, (познавам го лично), това за Сталин и Ленени е гербава пропаганда, а адресът е Радичевци 24-25, журналята много са омазали понятията и е на 50 м от бл. 20 в който живее Агент Гоце.
57
0
 
5
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Ей простаци,като кучета се джавкате!Ако така продължаваме,никога нищо няма да се промени.Не разбирате ли,че платените в този форум *** на властта точно това целят.Докато се държим като орел,рак и щука властта самодоволно ще ни се присмива и ще се обогатява безнаказано. Разногласието на хората и създава комфорт!Селяни,граждани -всички са едни и същи ***.
56
1
 
8
 
! Отговори
СОФИЯНКА НА СЕЛО преди 11 години
Селяните са трудолюбиви искрени и непринудени Софиянци са мързеливи лъжливи и хитри шопи.София не България, тя е столица на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ако няма селяни ще умрете от глад
55
1
 
6
 
! Отговори
реален преди 11 години
Човека се е готвел за втори 9 септември а той наближава
54
2
 
3
 
! Отговори
do hagen преди 11 години
Щеше ...и без това ядем македонски домати и египетски картофи! А селтиците яко по чалга концерти и у МОЛ-а!
53
3
 
8
 
! Отговори
hagen преди 11 години
Всички постове по-надолу са от софиянци второ поколение селяни.Доскоро прескачаха трамвайните релси да не ги удари тока но сега са сред най-първите столичани.Ако се съберат кореняци софиянци я има я няма един влак хора.Всичко останало е придошло от провинцията.И последно ако не бяха тези селяни щеше ли да има женски пазар и останалите пазари в София.
52
2
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Аз искам каквито пари се изкарват в дадено населено място - да остават там за развитието му.
51
7
 
11
 
! Отговори
майка преди 11 години
Селяните, с кредитчетата, вдигнаха цените на имотите в София до нереални нива, само и само да останат тук и да говорят високо, да си хвърлят фасовете през прозорците, да слагат ламинат върху дъбов паркет и да се слагат на шефовете в работата.Да се върне жителството искам.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Томасе ...като те гледам и ти си безработен мързелив селтик дето цял ден си драпа макарите! Едва ли отглеждаш пшеница,дини или слънчоглед ... И ти искаш да не работиш и си някаъде по средата - ни риба ,ни рак!
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е Томас. Много *** дойдоха в София!
48
4
 
17
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Няма какво да се лъжете - такива сте си много от шопите - измамници на дребно - дървени философи - ни се водят ни се карат. Не случайно където видят софийски номер в България ги псуват.
47
2
 
3
 
! Отговори
x6 преди 11 години
В България останаха предимно дивацинеграмотни и полуграмотни същества!Не че имаше много умни хора но....:)
46
0
 
15
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Селяните спасяваха България от всяка национална катастрофа произвеждайки земеделски продукти - с пари от обработваемата земя сме плащали репарации. Но днес положението е много по-тежко. Много прости *** се имат за граждани и не им се иска ама хич да работят - имат се за голяма работа - ако ги питаш защо - вероятно ще мълчат като женско полов орган. Лошото е, че поради наглостта на тия *** се обязлюдяват големи части на България и вероятно скоро няма да има кой да ги пази и ще ги загубим заради наглостта на простите *** в селото софия чужди държави ще ни вземат големи територии. Но явно така, трябва да стане, за да изпукат от глад тия *** и да осъзнаят какви глупости правят.
45
1
 
12
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Селяните спасяваха България от всяка национална катастрофа произвеждайки земеделски продукти - с пари от обработваемата земя сме плащали репарации. Но днес положението е много по-тежко. Много прости *** се имат за граждани и не им се иска ама хич да работят - имат се за голяма работа - ако ги питаш защо - вероятно ще мълчат като женско полов орган. Лошото е, че поради наглостта на ти
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селянин предаде Левски - обесиха го в София ,но селянин го предаде ... и нито един селянин от Къкрина до София не го спаси! В София поне са откраднали трупа му да го погребат като човек,а не като куче! Селяните са скапани роби! колко мутри има в Ямбол и всички си траят и мълчат ...по-лесно е хайде към Софията ...там е много народ може да се слеем и да акаме!
43
6
 
4
 
! Отговори
ДО 45 ОТ СЕЛО 1 преди 11 години
АКО НЕ БЯХМЕ НИЕ/провинциалистите/ - вие истинските софиянчета отдавна щяхте да се самоизядете ! Гладни ,гладни - нахални! Ние сме свикнали на глад и мизерия заради вас! Само ,че вече Народа прогледна и хубаво си направете сметката ! ТРЯБВА И ДА СЕ ТРУДИТЕ !И ДА НЕ МРЪНКАТЕ !!!
42
3
 
15
 
! Отговори
Томас преди 11 години
София си е било дивашко село и винаги ще остане такова - колкото и да крадат от България - просто има справедливост в тоя свят - всичко се връща.
41
9
 
2
 
! Отговори
до Томас преди 11 години
А ти в момента не трябва ли да си на чист въздух - на нивата! Айде нема нужда да ми обесняваш - селски комплексар!
40
0
 
18
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Май най-големите комплексари са селяните дошли преди някоя и друга година в селото софия- мислещи се незнайно защо за граждани - само не знам на кое отгоре сте такива комплексари - защото ядете сирене от палмови масла и тебешири ли, самили от соя, или че сте набутани в панелка на 11- я теж без никаква зеленина - а това какво е чист въздух и вода не знаете???
39
0
 
16
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Май най-големите комплексари са селяните дошли преди някоя и друга година в селото софия- мислещи се незнайно защо за граждани - само не знам на кое отгоре сте такива комплексари - защото ядете сирене от палмови масла и тебешири ли, самили от соя, или че сте набутани в панелка на 11-

Спонсорирани публикации