"Най-зелените" страни по света

Кой се грижи най-добре за околната среда и как
14 юни 2012 10:15,
24
"Най-зелените" страни по света
Швейцария, Снимка: green-buzz.net

Във време, когато природните катаклизми не са такава рядкост, темата за опазването на околната среда стана по-важна и доби по-голяма популярност.

Не от вчера е проблемът с глобалното затопляне или пък замърсяването на океаните. Хубавата новина е, че съществуват много организации, които се борят за опазването на околната среда, а напоследък темата присъства и в политическия живот.

Индексът за околната среда (EPI) е метод, благодарение на който се измерва резултатът от усилията на правителствата в екологично отношение. Всяка година по време на Световния икономически форум Йелският и Колумбийският университет класират 163 страни по 25 показателя.

Крайната оценка показва колко близо до постигане на екологичните цели е дадената страна. Първите десет страни в списъка са тези, които са направили най-много за околната среда.

Вижте кои са те в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: страниекологиягрижа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
швейцарията е номер1
21
0
 
1
 
! Отговори
Чупакабра преди 11 години
Предлагам да изсечем горите У бУлгария и да засеем люцерна, ще бъдем НАЙ-зеъ(л)ени
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали тези които са съставили тази класация и са сложили Швейцария на 2-ро място знаят, че там има четири действащи атомни централи. Наистина пример за екологичен подход.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!
18
3
 
1
 
! Отговори
Дороти преди 11 години
Някои са зелени само един месец през годината,докато други са непрекъснато.А тези по наште ширини са главно с високопланински местности.Само Франция се е намърдала и ме съмнява показателя и:)
17
1
 
1
 
! Отговори
@17 преди 11 години
"но това е паркова, подрязвана и поливана изкуствена зеленина"Tochno za tova e klasaciqta.A za дива зеленина moje da se klasira samo Gospod.
16
0
 
3
 
! Отговори
FIDOSOV преди 11 години
Zashto samo slagate linkove kum neposeshtaemiq vi sait - Tialoto? Iskate da pravim impresii na saita i ot tam da pechelite. Ne stiga, che tuk sme napravili, a sega i v Tialoto, che da e dvoina pechalbata. Dnes.bg sprete se, shte zagubite mnogo chitateli. FIDOSOV
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 15 много правилно е споменал Бутан. Швейцария може и да е зелена страна, но това е паркова, подрязвана и поливана изкуствена зеленина, а не истинска, дива зеленина. Швейцарците подобно на австрийци и германци почти са унищожили реките си чрез строеж на хиляди мини ВЕЦ.
14
0
 
0
 
! Отговори
@15 преди 11 години
".... се измерва резултатът от усилията на правителствата в ..."ability to read is power!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исландия и Швейцария на първите места ама друг път. Къде забравихте страни като Бутан и Непал? Замърсяването което причиняват двете страни заедно е в пъти по-малко отколкото замърсяването само на столицата на Швейцария.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ние усилено се борим да станем възможно най-мръсната страна в света, с най-много въглерод в атмосферата от строенето на магистрали и стимулирането на автомобилния транспорт пред електрическия. Освен това вече се отказахме да развиваме ядрената енергетика, за сметка на развитие на ТЕЦовете, които ще направят въздуха в цяла България да е като в Перник.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зелени хахахаха.1905-10 целия свят е бил зелен, е свърши ли петрола ще сме някакъв хибрит от тогава и нещо от бъдещето.За мен реалните проблеми са други :Голямото население и нуждата от изхрнването муКрая на петрола и липсата на алтернатива
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Модата в ЕС и в държавите с над 3000 лв месечно заплата е да са зелени и да опазват околната среда .Нещо като хипарсктие простотии.От цялата простотия аз усещам близо лев и трисет на горивото и незнам си колко от електичеството ефекта.А иначе и Франция сложена ,е неможе да имаш 40 милиона автомобила и да си зелен.
9
3
 
1
 
! Отговори
уха преди 11 години
Абе ти нормален ли си ? Високи акцизи за да не се употребяват много горивата.Алабаш колко са високи спрямо заплатите??? Какви са цените спрямо заплатите?? Ти май си абсолютен ***.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно пък 1/2 от тея са индустриялни държави и няма как да са зелени.Маи маи ние сме най -зелената щото аз освен нефтохим друг завод немога да се сетя остна ли да работи.Пари за гориво и 70% от населението реално няма.Смеите се ,ама шведите с заводите на сааб и волво никак не са чисти.
7
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-зелените държави в света (с изключение на Исландия) са държавите с най-много писти, лифтове и т.н., но българските екоталибани искат да нямаме нищо и да живеем в средновековието!
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българияь с ГЕРБ начело е най-кафявата по отношение на природата и управлението! Сойто знае що е "кафява чума", знае за какво става въпрос! Със сигурност това не са герберите, които са чели само Винету!
5
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 11 години
Китай на кое място е в класацията?
4
7
 
38
 
! Отговори
.. преди 11 години
Ех Исландия. Доста филми са снимани там именно заради природата. Също и в Нова Зеландия. Иначе браво на Швейцарците, знаят как да си пазят природата и да са с един от най-високите жизнени стандарти. Дори е забранено карането на автомобил в някои селца - тук ако се вкара такъв закон ще има хората да викат и протестират, как им ограничавали правата. Желая на всеки да може да си позволи една къщичка в Швейцария и да се махне от тук :)
3
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е най-кафявата страна със сигурност.

Спонсорирани публикации